Acasă Sport Primul club de scrimă ia naştere la Timişoara

Primul club de scrimă ia naştere la Timişoara

DISTRIBUIȚI

En garde!
Scrima este un sport nobil şi elegant. Aduce aminte de vremurile cavalerilor, care îşi apărau onoarea lor sau a domnişoarelor pe care le iubeau cu tăişul săbiei. Totuşi, sabia nu ieşea din teacă numai dacă motivul era unul întemeiat. Scrima este acum un sport deosebit, care prin eleganţa lui a cucerit mulţi adepţi. Parcă atunci când ţi o sabie în mână şi ai în faţă un adversar, în minte îţi vine imediat ideea că trebuie să ai un anumit respect pentru inamic şi lupta să fie una dreaptă şi frumoasă. De asemenea, doza de curaj trebuie să fie proporţională cu cea a respectului faţă de tine şi de partenerul de luptă. Deşi unii ar fi vrut să experimenteze aceste sentimente şi ar fi vrut să mânuiască sabia, nu prea au avut unde să facă acest lucru în Timişoara. Până acum însă!

Pro Scrima Timişoara
Scrima va putea fi practicată de acum încolo de copiii cu vârste între 6 şi 10 ani, iar din toamnă, uşa este deschisă oricui vrea, fie el tânăr, adult sau adolescent. Toate astea sunt posibile prin crearea unei asociaţii non-profit. De fapt, asociaţia se află încă în constituire şi se numeşte Pro Scrima Timişoara. Asociaţia îşi propune să iniţieze copiii în a mânui floreta în sportul numit scrimă. Cei care au fondat această asociaţie vor să reînvie tradiţia de a practica acest sport de către timişoreni. Iar cu antrenamentul de rigoare, cei care practică acest sport devin tot mai buni, aşa că cei de la asociaţie se gândesc şi în viitor, când cei care se antrenează la acest club vor concura la diferite turnee, de unde vor aduce medalii oraşului de pe Bega. Medalii care acum sunt luate de sportivii din oraşe cu tradiţie în acest sport: Oradea, Cluj, Satu Mare şi altele. Iniţiatorii acestui club vor să aducă Timişoara acolo sus, pe primul loc, în ceea ce priveşte scrima. Acum 40 de ani, din lotul României făceau parte doi timişoreni (Iuliu Fabl şi Ionel Drâmbă). Ionel Drâmbă chiar a cucerit titlul olimpic la individual, la Jocurile Olimpice din 1968 din Mexic.

“Curajul nu are vârstă”
Având un trecut atât de glorios într-ale scrimei, ar fi păcat ca Timişoara să nu continue această tradiţie şi, de ce nu, să dea un nou campion olimpic peste ceva timp. Primii paşi se fac acum. Membrii fondatori ai acestui club spun cu tărie: “Curajul nu are vârstă” şi vor să reînvie spiritul Timişoarei printr-un suflu elegant şi cavaleresc. Preşedintele asociaţiei Pro Scrima Timişoara este Laura Martonosy – o cunoscută avocată din Timişoara. Liviu Buzan se va ocupa de copiii care vor să practice scrima la Timişoara, iar echipamentul necesar micuţilor a fost sponsorizat de Laura Martonosy. Acesteia i-a venit ideea creării asociaţiei deoarece dorea să-şi ducă copilul la un club de scrimă. Dar spune că în Timişoara nu a avut unde. Avea variantele Oradea, Craiova, Szeged, locuri cam îndepărtate pentru a-ţi duce copilul să facă mişcare. Acum însă, a înfiinţat această asociaţie, de care vor putea beneficia mai mulţi copii, tineri şi adulţi.

Încep antrenamentele…
Antrenamentele vor avea loc în sala de sport a Grupului Şcolar Industrial “Emanoil Ungureanu” (fostul Liceu Electromotor) din Piaţa Huniade nr. 3, în zilele de marţi şi joi, între orele 16.00 şi 17.00 şi sâmbăta, între orele 11.00 şi 12.00. Informaţii suplimentare se pot obţine la tel. 0723-673770 şi 0744-839360. Timişorenii au făcut deja cunoştiinţă cu săbiile, la expoziţia ce se desfăşoară chiar în aceste zile la Muzeul de Artă din Timişoara. O expoziţie de arme albe organizată de cei de la Muzeul Banatului sub titulatura “Pe viaţă şi pe moarte”. La expoziţie pot fi admirate săbii şi arme albe din vremuri demult apuse, arme autentice, care au văzut diferite războaie. De fapt, aici se şi fac, în fiecare sâmbătă, pe toată durata expoziţiei, demonstraţii de scrimă. Scrima, care este un sport iubit de mulţi, dezvoltă curajul, eleganţa şi cavalerismul…

Comentarii

comentarii