Acasă Cultura Primul concert simfonic din luna lui mărțișor, vineri, la Filarmonica Banatul Timișoara

Primul concert simfonic din luna lui mărțișor, vineri, la Filarmonica Banatul Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri 11 martie, de la ora 19.00, Filarmonica Banatul Timișoara, strada CD Loga nr. 2, vă așteaptă la primul concert simfonic din luna lui mărțișor.

Acesta este susținut de orchestra Filarmonicii Banatul sub bagheta dirijoarei Diana Ketler, alături de violistul Răzvan Popovici.

În program vor fi următoarele lucrări:
J. Sibelius – Impromptu pentru orchestră de coarde;
P. Vasks – Concert pentru violă și orchestră de coarde;
J. Sibelius – Romanța pentru orchestră de coarde în Do major, op. 42;
E. Grieg – Suita Holberg pentru orchestră de coarde;
C. Nielsen – Mica suită în la minor pentru orchestra de coarde, op. 1.

Născută în Letonia, la Riga, DIANA KETLER a început studiul pianului la 5 ani, încurajată de părinţii ei. Tatăl ei, un cunoscut bariton, și mama ei, dirijor de cor și profesoară de canto, sunt cei care i-au inspirat dragostea timpurie faţă de operă și au încurajat-o în colaborările viitoare cu artiști celebri.

Diana și-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Naţională Letonă la doar 11 ani. Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât și în calitate de interpetă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate ţări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii.

A cântat pe scene importante: Musikverein, Konzerthaus, Prinzregententheater, Carnegie Hall, Kennedy Centre, Wigmore Hall, Suntory Hall, Opera City Hall, Osaka Symphony Hall, Konzertgebouw sau Teatro La Fenice. Participă în mod regulat la festivaluri precum Lucerna, Gstaad, Boswil, Kuhmo Finlanda, Rheingau, Wiener Musikwochen, Carintischer Sommer sau Oxford Chamber Music Festival.

Membru fondator al Ansamblului Raro, Diana și colegii ei au fost recompensaţi cu mai multe premii pentru discurile înregistrate împreună, CD-uri lansate de Solo Musica din München. Alături de Răzvan Popovici, Diana este fondatorul platformei culturale SoNoRo, dar și al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, a fost numită, în 2016, membră a acestei academii.

Din toamna anului 2018 este membră a catedrei de muzică de cameră de la Haute École de Musique din Geneva. Pianista a primit din partea statului leton Great Music Award, cea mai înaltă distincţie letonă din domeniul muzical. În timpul liber, Dianei îi place să citească și să scrie poezie.

RĂZVAN POPOVICI s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem, Christoph Wyneken şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden,

Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi
Theatre-des-Champs-Elysée din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Naţională Radio și Filarmonica George Enescu din București, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artists din Zürich, Camerata Regală sau Kamerata Kronstadt.

A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Philippe Graffin, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Roland Pöntinen şi Giovanni Sollima.
Este invitat frecvent la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Spoleto Festival, Harrogate Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Mittelfest, Europalia Festival şi Festival Academy Budapest.

Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebow Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank si Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton sau Gasteig din München.
Răzvan Popovici concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro, ansamblu care a lansat până în prezent opt discuri apreciate de critica internaţională de specialitate.

Ultimul CD, intitulat Rhapsodie Roumaine, a fost lansat în luna ianuarie în renumita sală Musikverein din Viena. O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001.

Răzvan Popovici a fost prim violist invitat al Filarmonicii din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe, al Chaarts Chamber Artists, al Filarmonicii de Cameră din Salzburg şi al Gstaad Festival Orchestra.

Este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania (care celebrează în acest an 19 ani de existenţă) şi al seriei de concerte de muzică de cameră “Pèlerinages” din München.

Este în același timp iniţiator şi director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti, pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes. Aceasta include Festivalul SoNoRo, proiectul educativ SoNoRo Interferenţe, SoNoRo Arezzo, SoNoRo Conac, SoNoRo Sofia și SoNoRo Musikland.

În sezonul 2015-2016 Răzvan Popovici a fost directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră DA CAPO – ARCUB Chamber Music Series în Hanul Gabroveni din Bucureşti, prima serie internaţională de gen din România.

Răzvan Popovici ţine frecvente cursuri de măiestrie în Europa, Japonia și America de Sud, dar și în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferenţe cât și al Fundaţiei “Villa Musica” din Schloss Engers/Mainz. Din 2018 este profesor invitat al Conservatorului Regal din Antwerp, Belgia.

Printre ultimele sale angajamente se numără debutul cu Filarmonica de Stat Sibiu, participarea la festivalurile din Rolandseck, Koblenz, Stift, Kaposfest, Ysayë Festival Knokke, “Un weekend dans le Balkans” la Opéra din Dijon, la Bodensee Festival sau Mintz Festival Tucumán, Argentina și prezenţa pe alte scene prestigioase din Bruxelles (Bozar), Loviisa, Antwerp (De Singel), Arezzo, Budapesta (Sala Mare a Conservatorului), Bucureşti, Nicosia, Amsterdam (Concertgebow) sau Tokio (Suntory Hall).

Comentarii

comentarii