Acasă Actualitate Primul parc pentru picnic, inaugurat la Timişoara

Primul parc pentru picnic, inaugurat la Timişoara

DISTRIBUIȚI
altTimişoara are, de marţi, 6 octombrie, primul parc special amenajat pentru picnicuri. Parcul Bihor, din spatele fostului abator, a fost reamenajat special pentru ca timişorenii să poată ieşi să ia o gustare în aer liber. Ca urmare şi a numeroaselor discuţii din ultima perioadă legate de faptul că accesul pe iarba din parcurile timişorene este interzis, parcul inaugurat marţi îi invită pe timişoreni să-şi întindă păturile pe iarbă şi să scoată din coşurile de picnic diverse bunătăţi. Însă nu fleici de carne, mititei sau beri, ci parcul este destinat, conform spuselor primarului Gheorghe Ciuhandu, prezent la inaugurare, picnicurilor în stil englezesc, cu fructe şi sandviciuri.

 „Marea problemă a parcurilor din Timişoara este că sunt recepţionate şi nu se păstrează. Se distruge frecvent mobilierul urban, lucru pe care nu-l înţeleg nici ca primar, nici ca timişorean, pentru că sunt nişte lucruri create pentru toţi cetăţenii”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu, explicând că şi-ar dori ca Timişoara să redevină un oraş al parcurilor, lucru care necesită investiţii. La inaugurare a fost prezent şi profesorul Nicolae Diminescu, care locuieşte chir în preajma parcului, un cunoscut militant pentru probleme ecologice. „Este un spaţiu excelent pentru a veni cu copiii şi a-i educa în spirit ecologic, în spiritul păstrării acestui parc. Sper ca cetăţenii cartierului să fie primii paznici ai parcului, să înţeleagă că acesta trebuie să rămână cel puţin în acest stadiu”, a spus Nicolae Diminescu. La inaugurare a participat şi Vasile Ciupa, directorul Direcţiei de Mediu, dar şi viceprimarul Adrian Orza, sosit la eveniment chiar dacă este în concediu. 
Investiţie de 750.000 de lei
Parcul are o suprafaţă de 17.050 mp. Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, prin Serviciul Spaţii Verzi, a demarat încă din 2001 întocmirea de proiecte pentru modernizarea parcurilor, fiecare parc fiind personalizat prin amenajare. Înainte de modernizare, Parcul Bihor nu avea nicio concepţie peisagistică, având rolul doar de “perdea de protecţie” împotriva mirosului de la abator. “Datorită formei (semicerc) s-a impus o amenajare peisagistică a parcului în stilul mixt, cu preponderenţă stilul clasic. Predomină stilul clasic, geometric, prin: “tabla de şah” din centrul parcului ce impune amenajarea simetrică stânga-dreapta, forma parcului şi platanii cu coroană condusă în formă cubică. Aranjarea plantelor floricole perene în pete şi a restului materialului dendrologic din parc aparţin stilului peisagistic, englezesc. În locul plopilor defrişaţi s-au plantat arbori cu o valoare estetică foarte mare şi de o calitate deosebită: păducel cu flori roşii, salcâm cu flori galbene, cireş japonez plângător, arborele de ambră, arborele cu lalele, salcâm cu flori roşii, cedru albastru, brad argintiu, molid argintiu. Băncile de la “tabla de şah” sunt străjuite de exemplare de platan cu coroana condusă, încă din pepinieră, sub formă de cub, precum şi o varietate de arbuşti foioşi şi răşinoşi, dar şi de plante perene. 
Parcul este mobilat cu 44 de bănci şi tot atâtea coşuri de gunoi”, spun reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara. Gazonul este importat, este mai rezistent, iar sistemul de irigare instalat va permite ca iarba să fie mai bine întreţinută. Parcul a fost amenajat de societatea S.C. DRUFEC CONS CF S.R.L., valoarea investiţiei fiind de 750.000 lei. Parcul conţine şi locuri de joacă pentru copii, o masă de ping-pong, alei, bănci şi, cel mai important, multă verdeaţă. 
 
 
 
 
 

Comentarii

comentarii