Acasă Actualitate Principesa Margareta vine la Timișoara pentru a planta un nou stejar în...

Principesa Margareta vine la Timișoara pentru a planta un nou stejar în Piața Libertății, în locul celui uscat, sădit de Regele Ferdinand I

DISTRIBUIȚI

La aproape 100 de ani de când Regele Ferdinand I sădea unul dintre stejarii din Piața Libertății din Timișoara, arborele este deja uscat, în mod special din cauza lucrărilor de reabilitare din 2012. Acesta va fi ridicat și donat Facultății de Arte. În locul său, însă, la invitația primarului Dominic Fritz, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va planta un nou stejar. De asemenea, primăria caută să salveze celălalt stejar din piață, plantat de Regina Maria.

„După aproape 100 de ani în care a umbrit intrarea în garnizoana din Piața Libertății, stejarul plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923, grav afectat de lucrările de reabilitare a pieței, va fi ridicat și donat Facultății de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă. În cursul zilei de mâine, 13 mai, lucrătorii Horticultura, cu sprijinul STPT, vor îndepărta stejarul uscat. Grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății, în timpul cărora rădăcinile arborelui au fost distruse, acesta nu a avut nicio șansă de a mai fi salvat. Tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranță atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere. Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultății de Arte și Design din Timișoara și va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public”, transmit reprezentanții primăriei.

Totuși, în Piața Libertății vor române doi stejari: „În data de 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar, va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind așteptată să participe și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. Detalii despre acest eveniment vor fi comunicate zilele viitoare”, transmit tot reprezentanții primăriei. 

„Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate de câțiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim,” a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, potrivit unui comunicat de presă. 

În cursul acestui an, Primăria Municipiului Timișoara și Horticultura vor realiza mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria, aflat încă în viață. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului amintit, nu există garanții că acesta va mai putea fi salvat.  În paralel, Primăria Timișoara lucrează la un proiect de reînverzire a Pieței Libertății. 

 

Comentarii

comentarii