Acasă Actualitate Părinţii cu copii hipoacuzici din Regiunea de Vest şi-au strigat disperarea la...

Părinţii cu copii hipoacuzici din Regiunea de Vest şi-au strigat disperarea la Buziaş

DISTRIBUIȚI

Părinţii cu copii hipoacuzici din Regiunea de Vest, dar şi persoanele cu probleme grave de auz, membrii Asociaţiei “Ascultă Viaţa!” s-au reunit la Buziaş, judeţul Timiş, duminică, 9 octombrie, pentru a-şi striga încă o dată disperarea. Oamenii sunt ignoraţi în totalitate de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Învăţământului şi nu mai ştiu cui să ceară ajutorul, pentru ca micuţii lor să nu mai rămână în lumea uitării şi tăcerii totale. Au dat Ministerul Sănătăţii în judecată

Un miliard de lei vechi (26.000 de euro) costă un aparat cohler necesar persoanelor surde, sumă pe care foarte mulţi timişeni hipoacuzici nu îşi permit sub nicio formă să plătească, dacă nu sunt sprijiniţi de stat. Problema cea mai gravă este că un copil surd din naştere, pentru a fi salvat, este nevoit să facă implantul cohler până la vârsta de doi ani, în caz contrar, şansele scad. Fiindcă statul român este indiferent faţă de suferinţa acestor persoane, mulţi părinţi au chemat în judecată Ministerul Sănătăţii. Din cei 1.000 de copii, câţi se nasc anual în România, 10% sunt implantaţi cohler. Fiindcă statul nu decontează aparatele cohler, unii părinţi fac eforturi disperate, se împrumută în bănci sau îşi vând casele pentru a cumpăra valorosul aparat pentru copil. Am întâlnit la Buziaş familii care aveau câte doi micuţi surzi, pentru care e nevoie de implant. Camelia Moldovan are doi micuţi hipoacuzici. Fiindcă timpul trecea implacabil, a făcut tot posibilul şi a cumpărat aparatul cohler din banii proprii, iar operaţia a fost realizată la Viena. Pentru a-şi recupera valoarea aparatului, a dat statul român în judecată. De trei ani se chinuie prin tribunale. “Avem dreptul să ne despăgubească statul român”, a spus Moldovan.

Indiferenţa statului român

Toni Bogdan, preşedintele asociaţiei, are şi el doi copii minori hipoacuzici. “Asociaţia a făcut tot felul de memorii la autorităţi, dar oamenii nu sunt luaţi în seamă”, a spus Bogdan. Principalele probleme cu care se cunfruntă persoanele hipoacuzice sunt: lipsa legislaţiei, a specialiştilor şi a informaţiei, ignoranţa Ministerului Sănătăţii (nu decontează aparatul cohler), oamenii cer să nu mai fie chemaţi în fiecare an la comisia de evalure, fiindcă surditatea rămâne pe viaţă şi statul român să dea dreptul la însoţitor pentru copiii hipoacuzici. Hipoacuzia poate apărea din mai multe motive. La nivelul cohleei (urechea internă) se poate provoca o hipoacuzie neurosenzorială. Acest tip de hipoacuzie este, de regulă, permanentă. Hipoacuziile neurosenzoriale uşoare şi medii pot fi compensate cu ajutorul protezelor auditive convenţionale. Hipoacuziile neurosenzoriale severe şi profunde pot fi tratate eficient cu ajutorul implanturilor cohleare. Unul dintre scopurile Asociaţiei “Ascultă Viaţa” este sprijinirea schimburilor de informaţii şi de experienţă, pe de o parte, între persoanele de specialitate din domeniul dezvoltării şi folosirii protezelor implantabile de auz şi, pe de altă parte, cu purtătorii de implanturi, candidaţii la implant şi familiile lor. Asociaţia militează pentru obţinerea gradului I de handicap pentru toţi copiii candidaţi la implantul cohlear şi purtătorii de implant cohlear, până la vârsta şcolară. “Ascultă Viaţa” solicită  obligativitatea logopediei prin lege, în toate formele de educaţie: intervenţie timpurie, învăţământ preşolar, învăţământ şcolar pre şi post protezare. De asemenea, cere Ministerului Sănătăţii: susţinerea integrală a costului de proteze auditive implantabile, cât şi verificarea, prin intermediul unei instituţii specializate, a modului de recuperare pre şi post operatorii a persoanelor protezate.

 

Comentarii

comentarii