Acasă Actualitate Părinţii pot fi amendaţi cu 5.000 de lei pentru absenţele copiilor

Părinţii pot fi amendaţi cu 5.000 de lei pentru absenţele copiilor

DISTRIBUIȚI

Nu mai ştiu din ce să scoată bani…
Elevii chiulangii s-au înmulţit în Timiş

Amenzi între 500 şi 5.000 de lei pentru părinţii ai căror odrasle lipsesc nemotivat de la şcoală. Noul proiect al legii educaţiei îi pune la zid pe părinţii care nu-şi supraveghează strict copiii. Părinţii vor fi obligaţi să încheie contracte cu şcolile când îşi înscriu copiii în clasa I. Dacă nu au bani să plătească şi nici nu-şi pot determina odraslele să frecventeze cursurile, vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. Ultima razie a poliţiei a dovedit că la Timişoara numărul chiulangiilor a crescut de mai multe ori. Autorităţile din Timiş sunt entuziasmate de această prevedere şi susţin că absenteismul va scădea cu siguranţă. Asta doar dacă legea, aflată acum în dezbatere publică, va trece de parlament.

În Timiş, numărul elevilor ce provin din familii dezmembrate şi chiulesc de la şcoală a ajuns la cote alarmante. Măsurile mai puţin convenţionale sunt extrem de eficiente în privinţa absenţelor şi abandonului şcolar. Asta cred reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş. „Nu este vorba de a aduce bani la buget, ci faptul de a-i obliga pe părinţi să-şi trimită copiii la şcoală. În Timiş, numărul elevilor absenţi este foarte mare în rândul familiilor destrămate şi al celor cu posibilităţi materiale reduse. Cu amenzile şi munca în folosul comunităţii se reglează atitudinea părinţilor faţă de şcoală. Este o măsură bună pentru evitarea absenteismului”, ne-a declarat Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş.

Ceauşescu îi amenda pe părinţii fără griji

Eftimie a recurs şi ea la o măsură mai în forţă când a fost director la Liceul Silvic din Timişoara. Imediat, rata absenteismului a scăzut. „Ştiu din proprie experienţă că unii părinţi nu acţionează decât dacă sunt somaţi de autorităţi. Când trimiteam scrisori părinţilor să se prezinte la şcoală deoarece copiii lor au multe absenţe, nu veneau. Când aceste scrisori au fost trimise prin intermediul părinţilor, majoritatea s-au prezentat de urgenţă la şcoală”, mai susţine inspectorul şcolar general de Timiş. Şi liderul Snidicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean crede că măsura amendării părinţilor pentru absenţele copiilor este una eficientă. „Şi înainte de revoluţie se plătea pentru amenzi. Pentru 7 zile de absenţe nemotivate, părintele era obligat să plătească 175 de lei. Este o măsură care ar putea regla absenteismul din şcoli. Absenteismul şi abandonul şcolar au ajuns la cote alarmante în România. În special din cauza sărăciei şi a părinţilor care preferă să-şi pună copiii la muncă în loc să-i trimită la şcoală”.

Jumătate de milion – buget de o razie…

Ultima razie a poliţiştilor în căutarea elevilor chiulangii a demonstrat măcar parţial că numărul elevilor ce lipsesc nemotivat a crescut, la Timişoara. Poliţiştii au prins recent peste 100 de elevi care, în timp ce aveau ore, spărgeau monotonia prin baruri sau cluburi de Internet. La precedenta razie de aceste gen au fost prinşi doar 16 elevi. „Părinţii trebuie responsabilizaţi. Nu pot spune cu certitudine că rezultatele ultimei razii dovedesc ceva. Este clar însă că apropierea vacanţei şi căldura de afară creşte numărul de elevi plimbăreţi. Ca măsură coercitivă  amendarea părinţilor este un lucru bun”, spune şi comisarul-şef Tiberiu Pistrui, şeful Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Timiş. Dacă amenzile vor fi plătite, ele ar putea aduce un frumos plus la bugetul de stat. În cadrul unei singure razii s-ar putea încasa până la 500.000 de lei.

Comentarii

comentarii