Acasă Cultura Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei...

Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716

DISTRIBUIȚI

O expoziție de excepție, „Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716” pe simezele Muzeului Național al Banatului în 2023

Datorită protocolului de colaborare semnat, marți 2 noiembrie, de Muzeul Național al Banatului prin managerul instituției Claudiu Ilaș cu Badisches Landesmuseum Karlsruhe prin managerul prof. dr. Eckart Köhne instituția de cultură va organiza un eveniment, în perioada mai – august 2023 care prezintă deceniile stăpânirii otomane din Timișoara.

Expoziția „Prinț și Sultan. Decenii de război și frontiere fluctuante la hotarele sublimei porți 1683-1716” este rezultatul fructuoasei colaborari dintre Muzeul Național al Banatului și Badisches Landesmuseum din orașul Karlsruhe, Germania. Cel mai mare muzeu al landului Baden-Württemberg ne-a oferit sprijinul pentru realizarea unei expoziții cu o tematică reprezentativă pentru istoria Timișoarei, însă specială din punct de vedere patrimonial.

”După cum știm, în orașul Timișoara nu a mai rămas în picioare nicio clădire sau monument din perioada otomană. De asemenea foarte puține obiecte și artefacte s-au păstrat, multe dintre acestea fiind descoperite cu ocazia recentelor cercetări arheologice. Din acest motiv o expoziție care să prezinte deceniile stăpânirii otomane din Timișoara devine în sine un proiect ambițios și dificil, în același timp. Însă, în contextul în care orașul nostru beneficiază de acest titlu onorific, oferit prin programul de renume internațional al Uniunii Europene, proiectul poate corespunde așteptărilor!

Pentru realizarea expoziției colegii de la Badisches Landesmuseum ne-au pus la dispoziție obiecte păstrate în colecția Türkenbeute, împreună cu logistica necesară. În ce privește colaborarea cu prestigioasă instituție culturală germană este necesar de menționat faptul că, între regiunea noastră, Banat și landul Baden-Würtenberg, conexiunile nu se rezumă doar la înfrățirea dintre orașele Timișoara și Karlsruhe. Aportul de odinioară adus de regiunea germană, la reintegrarea Banatului în cadrul Europei Occidentale, a constat în resurse materiale, dar mai ales umane, fapt subliniat și în această expoziție.

În semn de recunoștință adresăm calde mulțumiri prof. dr. Eckart Köhne, directorului Badisches Landesmuseum și dna. dr. Schoole Mustafawy, curatorul colecției Türkenbeute, pentru faptul că au făcut posibilă posibilă prezentarea acestei expoziții”, este mesajul lui Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului.

 

 

 

Comentarii

comentarii