Acasă Eveniment Priorităţi lugojene în variantă democrat-liberală

Priorităţi lugojene în variantă democrat-liberală

535
DISTRIBUIȚI

„Înlocuirea reţelelor de apă, reabilitarea canalizării şi grădiniţa din Balta Lată sunt cele trei investiţii care vor fi susţinute, cu prioritate, de către consilierii PDL la votarea bugetului local pentru 2011”, a anunţat Marius Martinescu, preşedintele PDL Lugoj
Democrat-liberalii lugojeni consideră că anul 2011 este unul foarte important, în care lucrările la trei investiţii mari de infrastructură trebuie reluate şi asigurate cu sume în bugetul local. Totodată, democrat-liberalii au atenţionat administraţia lugojeană că, la construcţia proiectului de buget local pentru anul 2011, trebuie să ţină cont de prevederile OUG 63/2010, care a introdus o nouă disciplină în finanţele publice locale. „O prevedere foarte importantă a OUG 63/2010 se referă la faptul că investiţiile mari în infrastructură, investiţiile multianuale, trebuie să fie prevăzute cu sume pentru finalizarea la termenele stabilite cu ministerele în parteneriat. În această situaţie se află o lucrare importantă pentru municipiul Lugoj: înlocuirea reţelelor de apă şi modernizarea uzinelor de apă. Lucrarea, la nivel de 273 de miliarde de lei din partea Ministerului Mediului, are un act adiţional la protocolul de finanţare, care stabileşte ca termen de finalizare anul 2011. din păcate această lucrare a fost neglijată în ultimii trei ani de zile. O altă lucrare aflată în situaţie asemănătoare se referă la canalizare şi la cheltuirea acelor sume la nivel de 80 de miliarde de lei, tot cofinanţare din partea Ministerului Mediului, unde, de asemenea, termenul de finalizare a fost prelungit pentru 2011. noi insistăm să fie asigurate sumele corespunzătoare pentru aceste două obiective de investiţii, dar şi pentru o altă lucrare multianuală rămasă fără finanţare în ultimii trei ani – grădiniţa din cartierul Balta Lată. În acest caz termenul de finalizare este depăşit în momentul de faţă şi el va trebui să fie prevăzut în bugetul anului 2011. aceste trei investiţii vor fi susţinute cu prioritate de către consilierii PDL la votarea bugetului local pentru 2011”, a declarat Marius Martinescu, liderul democrat-liberalilor lugojeni.

Consiliul local trebuie să găsească fonduri pentru investiţiile importante

În opinia democrat-liberalilor lugojeni, cu ocazia analizei şi aprobării bugetului local, consilierii locali ar trebui să fie informaţi şi despre execuţia contractului de credit extern pe care-l are municipalitatea lugojeană. În martie 2007, Primăria Lugoj a semnat, un contract cu Dexia Kommunalkredit Bank AG din Austria, în vederea obţinerii unui credit în valoare de 35.000.000 de lei (circa 10.000.000 de euro), pentru finanţarea a patru proiecte de interes major pentru comunitatea locală: reabilitarea reţelelor de apă şi de canalizare, modernizarea staţiei de epurare şi reabilitarea drumurilor. Banca austriacă a fost aleasă în cadrul unei licitaţii publice, la care au mai participat încă doi ofertanţi – BCR şi Banca OPI Italia.  „Sperăm ca, în şedinţa de analiză şi aprobare a bugetului, consilierii locali să fie informaţi şi vizavi de execuţia, la nivel de ianuarie 2011, a contractului de credit extern cu Dexia Kommunalkredit Bank AG, fiindcă în acest an se încheie contractul de finanţare semnat cu această bancă. Astfel că, în condiţiile finalizării acestui contract, va exista un mare semn de întrebare vizavi de cofinanţările prevăzute a fi consumate din acest credit, pentru realizarea înlocuirii reţelelor de apă la nivel de municipiu. Va trebui să existe o altă sursă de cofinanţare pentru continuarea acestei investiţii, cum va trebui să existe o altă cofinanţare şi pentru modernizarea celor 41 de străzi, cuprinse ca investiţie de realizat în anul 2011. Rămâne de văzut ce propunere se va face în consiliul local vizavi de găsirea altor sume de finanţare pentru aceste lucrări. Sigur că posibilităţile imediate vor exista în veniturile proprii ale bugetului local pe 2011, la care se adaugă şi sumele rămase necheltuite din anul bugetar 2010”, a mai menţionat Marius Martinescu.
 

Comentarii

comentarii