Acasă Actualitate Procesul în care Tender este acuzat de spălare de bani revine la...

Procesul în care Tender este acuzat de spălare de bani revine la Tribunalul Bucureşti

355
DISTRIBUIȚI

Curtea Constituţională a respins cele patru excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocaţii omului de afaceri Ovidiu Tender în procesul în care acesta a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru spălare de bani, astfel încât procesul va reveni la Tribunalul Bucureşti.
Astfel, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 13 aprilie, să respingă excepţiile de neconstituţionalitate ale articolelor 215, alineat 5, 248 indice 1, raportate la articolul 146 din Codul Penal, precum şi a articolului 7 din Legea 39/2003, privind combaterea criminalităţii organizate. Ca urmare a respingerii excepţiilor invocate în dosar de avocatul lui Tender, judecarea cauzei va fi reluată de către Tribunalul Bucureşti (TB).
Cauza a fost trimisă la CCR printr-o decizie în recurs luată de Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2009, după ce anterior magistraţii TB respinseseră cererea în acest sens formulată de avocatul lui Tender. În consecinţă, procesul a fost suspendat de pe rolul instanţei.
Procurorii DIICOT au reţinut în rechizitoriul cu care au trimis dosarul în instanţă că, în perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu şi Marin Badea în calitate de asociaţi, administratori de fapt, respectiv de drept şi directori sau angajaţi ai SC Tender SA Timişoara, SC VGB OIL SRL Bucureşti, SC VGB IMPEX SRL Bucureşti şi SC Carom SA Oneşti, s-au asociat pentru a desfăşura o activitate infracţională în urma căreia SC Carom SA Oneşti ar fi fost prejudiciată cu 1.434 miliarde lei vechi.
Potrivit rechizitoriului, Tender este acuzat de înşelăciune, întrucât, împreună cu Marian Alexandru Iancu şi Cicilia Dumitrescu, ar fi indus în eroare fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS) – Departamentul Post-privatizare în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate de SC Tender SA Timişoara prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni, respectiv, de a efectua investiţii tehnologice, de mediu şi de capital de lucru la SC CaromSA Oneşti.
Cea de-a doua infracţiune de care este acuzat Ovidiu Tender, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, ar fi fost comisă, potrivit rechizitoriului, în calitate de asociat la SC Carom SA Oneşti prin SC Tender SA Timişoara şi folosindu-se de poziţia sa dominantă de acţionar majoritar cu 51% acţiuni, dar şi de creditor.
Tender este acuzat şi de constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, care ar consta, potrivit procurorilor, în faptul că întreaga activitate infracţională din perioada iunie 2002-decembrie 2004 a grupului Tender – Iancu – Dumitrescu – Marin s-a derulat în vederea obţinerii în mod fraudulos de fonduri a căror sursă ilicită a fost disimulată, prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.
O altă infracţiune de care este acuzat Tender, spălare de bani, ar fi dovedită, potrivit procurorilor, din probele administrate în cauză şi din informările Oficiului Naţional de Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Tender împreună cu Iancu ar fi realizat circuite financiare frauduloase, bazate pe relaţii comerciale nelegale, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, reciclând în acest mod suma de 1.193.260.337.735 lei vechi.
Infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, de care este acuzat Tender, ar consta în aceea că pentru a putea sustrage şi folosi în scop personal suma rezultată din încheierea nelegală a contractului cesiunii de creanţă, inculpatul a încheiat un nou contract de cesiune de acţiuni vizând achiziţionarea unui pachet de 86,5% acţiuni aparţinând SC Talc Dolomita SA Hunedoara, prin care s-a fixat un preţ supraevaluat al acţiunilor achiziţionate, de 220 miliarde lei, pentru a disimula şi a ascunde sursa ilicită de provenienţă a banilor. Suma ar fi fost folosită de Tender în scop personal, 50 miliarde lei fiindu-i restituiţi de societate cu titlu de rambursare creditare.
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii