Acasă Economic Procter&Gamble a primit amendă de la ITM

Procter&Gamble a primit amendă de la ITM

622
DISTRIBUIȚI

În lunile aprilie şi mai ale acestui an, în ziarul ZIUA de Vest au fost publicate mai multe articole despre fabrica Procter&Gamble din Timişoara. Atunci, câţiva angajaţi erau nemulţumiţi de faptul că efectuează un număr prea mare de ore de lucru, iar acestea nu sunt plătite sau compensate cu zile libere. La aceea vreme, Adina Pascu, manager al companiei din Timişoara, susţinea că Procter&Gamble respectă toate legile româneşti: "În conformitate cu legislaţia românească, fabrica din Timişoara îşi extinde programul de lucru în funcţie de dinamica pieţei şi cu acceptul angajaţilor. Ne obligăm să respectăm numărul de ore suplimentare, conform codului muncii, acest lucru fiind urmărit şi documentat în detaliu, la nivelul fiecărui departament. Orele supliementare sunt compensate cu ore libere, plătite în luna următoare sau prin adăugarea unui spor la salariul lunii următoare, spor care este  mai mare decât cel specificat în legislaţie: adică100%, faţa de minimul de 75% specificat", spunea managerul companiei din Timişoara.

1.500 de lei amendă

După ce ziarul ZIUA de Vest a publicat mai multe articole despre Procter&Gamble, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş s-a autosesizat şi a demarat un control. Ei bine, la acest control, inspectorii ITM Timiş au descoperit că fabrica S.C Detergenţi SA, aparţinând Procter&Gamble, nu respectă legislaţia românească. Angajaţii ITM au aplicat o amendă companiei din Timişoara, de 1.500 de lei, pentru că angajaţii acesteia nu primeau un spor la salariu pentru că munceau în zilele libere.

Procter&Gamble a contestat amenda în instanţă

Cel mai probabil, conducătorii Procter&Gamble, nevrând să aibă o problemă de imagine, au contestat în instanţă amenda aplicată de inspectorii ITM Timiş. Primul termen în acest proces va avea loc în 19 octombrie, la Tribunalul Timiş. Reprezentanţii biroului de comunicare ne-au transmis prin email că nu pot face mai multe comentarii cu privire la amenda pe care au încasat-o de la ITM Timiş: "Referitor la întrebarea adresată în mail-ul dumneavoastră, vă putem spune că SC Detergenţi SA este într-o etapă de clarificare, împreună cu autorităţile competente, a interpretării legislaţiei legate de orele prestate în timpul sâmbetelor şi duminicilor. În această fază, nu putem furniza alte detalii", spune Cornelia Sofronie, reprezentant Birou Comunicare Procter&Gamble. Până în momentul în care au primit această amendă, mai-marii de la Procter&Gamble ne asigurau că pentru ei legislaţia României este literă de lege şi o respectă, ba, mai mult, compania oferă un spor la salariu de 100% pentru cei care efectuează ore suplimentare, deşi legislaţia ţării noastre prevede un spor de doar 75%. Ei bine, s-a dovedit că cei de la Procter&Gamble respectă legea doar atunci când stau de vorbă cu ziariştii.
 

Comentarii

comentarii