Acasă Eveniment Prof. dr. Dan Poenaru: “O palmă dată Timişoarei de către Ministerul...

Prof. dr. Dan Poenaru: “O palmă dată Timişoarei de către Ministerul Sănătăţii !”

DISTRIBUIȚI

Un atac virulent la adresa Ministerului Sănătăţii (MS) a plecat, vineri, 18 martie, din partea prof. univ. dr. Dan Poenaru, şeful Clinicii II Ortopedie şi Traumatologie, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Cauza? Timişoara a fost scoasă din programul naţional de transplant. “E imposibil să vorbeşti cu cei de la MS. Există o opacitate, o nesimţire şi o lipsă de comunicare dezarmantă din partea lor. E o palmă dată Timişoarei”, a declarat prof. dr. Dan Poenaru, preşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie. Unic în România
Gestul MS este cu atât de surprinzător cu cât la clinica din cadrul Judeţeanului a avut loc primul transplant de cartilagiu, iar ţara nostră figurează pe locul patru în lume în acest domeniu. Critica prof. Poenaru a avut loc vineri, 18 martie, cu prilejul marcării a 10 ani de la înfiinţarea unicului Compartiment din România de Chirurgie Musculo-Scheletală şi Articulară a Hemofilicilor din cadrul Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, Spitalul Judeţean Timişoara. Situaţia bolnavilor este cu atât mai gravă cu cât finanţarea protezelor s-a redus cu 60%. Centrul Medical Universitar din Timişoara a fost înfiinţat fiindcă există  Clinica de Hematologie Infantilă din cadrul Spitalului Clinic de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, condusă de prof. univ. dr. Margit Şerban şi Centrul “Cristian Şerban” din Buziaş, unde bolnavii pot face tratamentul de recuperare.
107 hemofilici în Timiş
În Centrul Universitar din Timişoara sunt consultaţi şi trataţi pacienţi din toată ţara. De la înfiinţare au fost operaţi 89 de bolnavi hemofilici, cu vârste cuprinse între 9 –34 ani. Medicii au realizat diferite intervenţii atât pe cale artroscopică, cât şi prin chirurgie clasică: endoprotezarea şoldului şi a genunchiului, intervenţii artroscopice la nivelul genunchiului, gleznei şi cotului, tratamentul fracturilor atât ortopedic cât şi chirurgical sau operaţii complexe pe părţile moi. Hemofilia este o boală rară, moştenită de la mamă, de copiii de sex masculin. “Medicamentele sunt scumpe şi puţine. Suntem în coada Europei. Ceea ce a realizat domnul profesor Poenaru, prin înfiinţarea acestui centru, este un gest de excepţie. Nu putem decât să-i mulţumim că există Compartimentul de Chirurgie Musculo-Scheletală şi Articulară a Hemofilicilor, recunoscut atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional”, a spus prof. Margit Şerban.
Hemofilia este o maladie cronică ereditară datorată unui defect al cromozonului X, care determină o producţie deficitară a factorului de coagulare VIII, în cazul hemofiliei de tip A (85% din cazuri) sau a factorului IX, în cazul hemofiliei de tip B. În urma unor sângerări repetate, fără tratament de substituţie a factorilor coagulanţi, se poate produce moartea. În ţară există înregistraţi 1.600 de hemofilici, iar în Timiş, 107.

 

Comentarii

comentarii