Acasă Actualitate Prof. dr. Emilian Popovici, cadru didactic la UMF Timișoara, explică de ce...

Prof. dr. Emilian Popovici, cadru didactic la UMF Timișoara, explică de ce s-a dat alertă de viroze și gripă

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, explică de ce s-a dat alertă de viroze și gripă în Timișoara.

În ultimele zile s-a înregistrat o creștere a numărului copiilor, dar și al adulților cu infecții cu virusul gripal sau cu viroze respiratorii. În secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Victor Babeș sunt internați, în prezent, trei copii în vârstă de 4 ani, fiecare cu gripă și unul cu o stări febrile. De asemenea, a crescut numărul copiilor și adulților ce au fost consultați în Ambulatoriul unității sanitare, dar nu au necesitat internare

Prof. Emilian Popovici a explicat: ”Numărul persoanelor diagnosticate cu viroză respiratorie și gripă este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut deși suntem la început de primăvară. Explicația e simplă: SARS CoV 2 este de 2-3 ori mai transmisibil decât virusul gripal și în mod logic măsurile de protecție de anul trecut față de un virus mai transmisibil l-au ținut sub control și pe cel mai puțin transmisibil.

Odată ce măsurile nu mai sunt, iar procentul de populație vaccinată pentru gripă este destul de redus, virusul gripal se propagă în populație și infectează. Este acesta un motiv în plus pentru cei care nu vor să se îmbolnăvească să poarte masca în special în spațiile închise aglomerate ! Asta ca să rămânem sănătoși și să ne bucurăm de primăvară !”.

“A crescut numărul de cazuri, și era, de altfel, și normal să se întâmple așa după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție, odată cu ridicarea restricțiilor. Am observat în ultimele zile un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii.

Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații , care necesită internare. Trebuie spus că noi preluăm toate cazurile de infecții respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atât copii, cât și adulți.

Cei mici vin la spitalul nostru ,în cele mai multe cazuri , după un consult inițial făcut la Spitalul de Copii Louis Turcanu”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii