Acasă Promo Prof. dr. Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică Timișoara: “Tratăm în...

Prof. dr. Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică Timișoara: “Tratăm în jur 70 de copii cu malformații maxilo faciale, pe an”

DISTRIBUIȚI

În perioada 2 – 4 noiembrie se desfășoară la Timișoara al IX-lea Congres al Societății Naționale de Chirurgie Pediatrică, dar și Simpozionul de Chirurgie Maxilo Facială și Simpozionul Asistentelor Medicale.

Prof. univ. dr. Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Țurcanu”, membru al Clubului Rotary Timișoara, a explicat ce înseamnă acest congres pentru sistemul medical actual.

ZdV: Domnule prof. Eugen Boia, care ar fi tema principală a congresului?

Prof. Eugen BOIA (E.B.): Tema de bază este Traumatologia Copilului. Este o temă disciplinară și multidisciplinară, de aceea participă doctori specialiști din multe domenii medicale, care se întâlnesc în practica lor cu un copil care a suferit traume. Este vorba de obstetricieni, pediatri, neonatologi, chirurgi pediatri, ortopezi, medici de familie, doctori de la UPU, anesteziști, medici specialiști în terapie intensivă, chirurgi maxilo-faciali și chirurgi toracici. Participanții majoritari sunt din România. Vor fi peste 150 de doctori, dar alături de ei sunt invitați și 18 medici din străinătate, fiindcă schimbul de informații interdisciplinar cu colegii din lume este foarte important. Mulți vin din Europa (Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Bulgaria, Turcia, Polonia), din Orientul Apropiat și Orientul Îndepărtat, din India etc. Și noi, medicii din Timișoara și din țară, suntem invitați la manifestările lor și ne prezentăm experiențele și descoperirile noastre. Astfel, are loc un schimb foarte util de idei și informații de actualitate.

ZdV: Puteți să ne spuneți ce înseamnă proiectul Clubului Rotary Timișoara “Oamenii care vindecă zâmbetele?”

Dr. E.B.: În cadrul Simpozionului de Chirurgie Maxilo Facială sunt invitați chirurgi eminenți din străinătate, care vor opera alături de echipele noastre la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” micuți pacienți care au malformații maxilo faciale: despicături labiale, palatine sau labio-palatine – formele lor mai complexe. Copiii sunt necăjiți, provin din familii cu situații economice dificile. Trebuie tratați și acești micuți, să îi ajutăm să își recapete zâmbetele frumoase. De fapt, „Oamenii care vindecă zâmbetele” este un proiect al Clubului Rotary Timișoara, club care ajută mult acest eveniment, inclusiv asigură o parte din cheltuielile necesare deplasării acestor chirurgi din străinătate aici, în Timișoara.

ZdV: Malformațiile maxilo faciale la copii reprezintă o problemă dificilă pentru sistemul medical actual?

Dr. E.B.: La Timișoara nu sunt neglijați micuții pacenți cu malformații maxilo faciale. Ei sunt operați de fiecare dată când ni se adresează la Clinica de Chirugie Pediatrică, pe care eu o conduc, din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, dar tratamentul este unul complex. Tratamentul chirugical este doar o etapă. Ei trebuie preluați de o echipă multidisciplinară, începând cu obstetricianul care trebuie să pună diagnosticul înainte de naștere, continuând cu neonatologul și pediatrul și apoi, pe la vârsta de 4-6 luni ajung la chirurg. Se rezolvă partea chirurgicală, apoi micuții pacienți trebuie să meargă mai departe la tratamentul unui logoped, stomatolog ortodont și chiar la psiholog, care să îi ajute să treacă peste toate aceste probleme. Iată că sunt mulți specialiști care intervin pentru a rezolva complet aceste cazuri.

ZdV: Aveți sprijin real de la Ministerul Sănătății?

Dr. E.B.: Preocuparea noastră, ca clinică pediatrică, a fost întotdeauna foarte serioasă în tratamentul acestor tipuri de malformații maxilo faciale la copii. Iată că este pentru a doua oară când se organizează la Timișoara un astfel de simpozion cu această temă. Aici se dezbat actualitățile din tratamentul chirurgical al acestor pacienți și nu numai. Facem o echipă multidisciplinară care să se ocupe complet de acești pacienți. Nu există un program național destinat acestor copii, dar ei sunt incluși în programul de asistență medicală al MS, ca orice alt copil. Micuții pacienți cu malformații maxilo faciale nu sunt excluși. Au gratuitate în tratament, ca toți copiii.

ZdV: Câte cazuri tratați anual la Clinica de Chirugie Pediatrică?

Dr. E.B.: Tratăm în jur de 70 de cazuri pe an. Acești micuți pacienți se nasc cu malformații maxilo faciale, iar cauzele sunt multiple. Una dintre cauze este carența alimentară a mamei pe timpul gravidității.

 

 

Comentarii

comentarii