Acasă Eveniment Prof. dr. Ioan Munteanu: “Programul de Fertilizare in Vitro al Ministerului Sănătăţii...

Prof. dr. Ioan Munteanu: “Programul de Fertilizare in Vitro al Ministerului Sănătăţii poate fi un eşec”

DISTRIBUIȚI

Programul de Fertilizare In Vitro şi Embriotransfer (FIV –ET) al Ministerului Sănătăţii (MS), intrat în vigoare de la 1 iunie 2011, poate fi un eşec din start şi praf  în ochi la adresa cuplurilor infertile. Academician prof. univ. dr. Ioan Munteanu, primul medic din Timişoara şi din România care a realizat fertilizare in vitro, în 1996, susţine că procentul de reuşită din prima încercare prevăzut de program este de 45%. Prin urmare, există un mare risc să se piardă banii, fără rezultate notabile. În Ungaria, Franţa, Grecia sau Germania, statul finanţează 4 –5 încercări. Vom ajunge 16 milioane

Situaţia este tot mai gravă, fiindcă se preconizează că în 2050 populaţia României va scădea până la 16 milioane. “Pe de altă parte, este bun acest program. E o măsură excelentă că Guvernul României s-a hotărât să dea bani pentru a ajuta cuplurile infertile să aibă copii. Totuşi, e prea puţin o încercare. De asemenea, era bine dacă erau acceptate în program toate centrele medicale care ştiu să facă aceste procedee. În SUA, gradul de reuşită din prima este de 54%”, a declarat prof. Munteanu. MS susţine financiar o singură procedură de FIV, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor şi transferul embrionar); 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere. Se preconizează că, în 2011, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de program. Deşi lista este deschisă, până acum numai şase unităţi medicale din ţară au fost acceptate în program, printre care numai un spital din Timişoara.

Care sunt condiţiile?

Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod. Cuplurile care vor să acceseze Programul FIV-ET trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: cuplu steril, definit drept cuplul conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale, timp de doi ani de viaţă conjugală; cuplu căsătorit de cel puţin doi ani; cel puţin unul dintre membrii cuplului să aibă cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România; cel puţin unul dintre membrii cuplului să aibă calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, de cel puţin doi ani; nici unul dintre membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă; vârsta femeii cuprinsă între 24-40 de ani. Spitalele publice sau private din întreaga ţară, admise în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, riscă excluderea din acest program dacă percep co-plată de la cupluri, pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro.

 

Comentarii

comentarii