Acasă Sănătate Prof. dr. Lazăr Fulger, președintele CM Timiș, răspunde Societății Medicilor de Familie...

Prof. dr. Lazăr Fulger, președintele CM Timiș, răspunde Societății Medicilor de Familie Timiș

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Lazăr Fulger, președintele Colegiului Medicilor Timiș, răspunde scrisorii deschise trimisă către el de către Societatea Medicilor de Familie Timiș, condusă de dr. Claudia Iftode.

”Mulțumim domnului prof. univ. dr. Lazăr Fulger pentru mesajul diplomatic, de mediere a acestui conflict , de revenire la un climat academic în Timișoara, prestigios centru universitar!” -este mesajul medicului Claudia Iftode.

 

În continuare prezentăm răspunsul prof. dr. Lazăr Fulger.

Mult stimată doamna doctor,

Ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată mie în calitate de președinte al CM Timiș va comunic că am luat notă de existența acestui conflict în cadrul STMF. Colegiul Medicilor din România Filiala Timiș nu are calitatea de a interfera cu viață internă a societăților medicale care organizează activitatea diferitelor specialități.

Fiind informat în scris ,de această dată, aș dori să comentez câteva din subiectele deschise de scrisoarea Dumneavoastră

  1. Referitor la criteriile ANMCS: Colegiul Medicilor din România cât și Filiala Timiș a avut o poziție extrem de tranșantă. Ne-am dorit că aceste criterii să fie adaptate sistemului nostru medical atât în ceea ce privește medicină primară, ambulatoriile de specialitate dar nu în ultimul rând și asistență sanitară în unitățile cu paturi atât private cât și cele din sistemul de stat. Am reproșat sistemului propus de ANMCS costurile foarte mari necesare aplicării procedurilor, necesitatea creării unor structuri de control care înseamnă cheltuieli mari de personal și nu în ultimul rând caracterul criptic al reglementărilor care au dus la dezvoltarea unei rețele secundare de consultanți ce au împovărat realmente cheltuielile spitalelor. CM din România a propus un sistem de reglementare a evaluării calității mai adaptat realităților românești, iar la această propunere ,votată în cadrul Adunării Generale a CMR, CM Timiș a avut o contribuție importantă. Pe de alte parte am susținut inițiativa legislativă cu parlamentarii de Timiș, chiar dacă nu am fost personal la întâlniri trebuie să știți că organizarea întâlnirilor din județul Timiș cu acești parlamentari a fost inițiată de mine personal. De altfel rezultatul acestor eforturi a dus la exceptarea medicinei de familie de la implemetarea criteriilor ANMCS. Pe tot parcursul acestor acțiuni am făcut un parteneriat extrem de constructiv cu președinta în funcție Dr. Claudia Iftode care s-a implicat plenar în această acțiune. Trebuie să remarc caracterul ei dinamic, inițiativele pe care le-a avut în activarea vieții societății .Nu poate fi trecut cu vederea, că prin efortul ei personal, a crescut vizibilitatea atât locală și națională a societății Timiș de medicină de familie prin simpozioanele și congresele ce au avut loc la Timișoara cât și pe plan internațional organizând congresul EGPRN la Timișoara.
  2. În altă ordine de idei ceea ce va pot spune referitor la relația cu STMF este că de-a lungul celor trei mandate în care am condus CM Timiș (mandat care se încheie anul viitor în primăvară) am colaborat extrem de bine cu structurile organizatorice de conducere ale societății medicilor de familie, am organizat în cadrul Colegiului Medicilor comisia de medicină de familie în care a fost reprezentat atât patronatul medicilor de familie cât și societetea timiș a medicilor de familie, și care a avut o activitate fructuoasă. Am asigurat în cadrul sediului Colegiului medicilor un spațiu dedicat acestei comisii și am fost de acord că acel spațiu să fie folosit și pentru întâlnirile bordului societății. Cu părere de rău am constată că în cursul anului 2018 au apărut tensiuni în rândul medicilor de familie asupra unor medici de familie care făceau parte din comisia de medicină de familie  a colegiului medicilor, s-au exercitat presiuni că să-și dea demisia.Toate aceste evenimente au dus în ultima instanța la crearea unei mișcări contestatare a actualei conduceri. Părerea mea sinceră este că această situație nu este productivă pentru medicii de familie și că toate modificările în viață societății și în conducerea societății trebuie  făcute în condițiile reglementărilor statutare.
  3. Scrisoarea deschisă care mi-a fost adresată consider că vine să îmi releve noi aspecte asupra conflictelor existente în corpul medical din județul Timiș dar din păcate eu nu pot să apreciez în mod corect ponderea unui grup și a altuia. Opiniez pentru organizarea unei adunări generale care să îndeplinească criteriile de participare reprezentativă și care să hotărască destinul Societății Timiș de Medicină de Familie. Îmi aduc aminte cu plăcere de anii 2016-2017 în care am organizat împreună cu STMF mai multe cursuri interdisciplinare legate de patologia digestivă, patologia endocrina, urgențe. Nu cred că este corect să se șteargă cu buretele toată activitatea prodigioasă a actualei conduceri care ar trebui să prezinte la adunarea generală un bilanț de activitate cât  și un bilanț financiar auditat.

În final, oricare ar fi situația conflictuală existența această trebuie reglementată pe baza discuțiilor colegiale. Implicarea spațiului public a altor structuri ale statului nu cred că va duce la un rezultat convenabil pentru toată lumea, pentru că este vorba până la urmă de o societate care reprezintă medicii de familie din Timiș, interesele lor.

De asemenea nu trebuie uitat că pentru o lungă perioada bordul societății condus de Dr. Claudia Iftode a participat extrem de activ la mai multe „lupte” atât cu casă de asigurări cât și cu structurile administrative pentru apărarea drepturilor și intereselor medicilor de familie din Timiș. Asigurându-va de colaborarea mea în continuare va doresc să rezolvați în mod colegial situația conflictuală existența -se arată în documentul semnat de Lazăr Fulger MD PhD, professor of Surgery, University of Medicine and Pharmacy „Victor Babeș” Timișoara – Second Surgical Clinic of Timișoara County Hospital.

 

Comentarii

comentarii