Acasă Politica Prof. dr. Marilen Pirtea: ”Timișoara merită un candidat care să câștige funcția...

Prof. dr. Marilen Pirtea: ”Timișoara merită un candidat care să câștige funcția de primar sau Timișoara merită un primar bun?”

DISTRIBUIȚI

În spațiul public, au loc în această perioadă o serie de discuții și de dezbateri ce privesc un potențial candidat al PNL Timiș la Primăria Timișoarei, fiind invocat în acest subiect și numele prof. univ. dr. Mariel Pirtea, prim-vicepreședinte al PNL Timiș, membru al Biroului Politic Județean al PNL și parlamentar de Timiș.

De aceea, prof. Pirtea îi invită pe cetățenii orașului la un moment de reflecție: ”Timișoara merită un candidat care să câștige funcția de primar sau Timișoara merită un primar bun? Căci, adaug la această întrebare, cine are privilegiul de a fi desemnat prin vot de către timișoreni, să le reprezinte interesele și să le răspundă așteptărilor, are obligația de a nu-i dezamăgi!”

Prof. Pirtea explică: ”Până la acest moment au fost vehiculate patru nume de potențiali candidați și, desigur, mă întreb și eu, cum probabil se întreabă foarte multă lume, care sunt argumentele și motivele pentru care se vehiculează patru nume, nu mai multe sau mai puține, dar și de ce acele nume sunt invocate, limitativ, și nu apar și altele, în plus. Personal, chiar dacă sunt ales de colegii liberali prim-vicepreședinte al PNL Timiș, membru al Biroului Politic Județean al PNL și parlamentar de Timiș, nu îmi aduc aminte ca astfel de discuții să fi avut loc în vreun for al partidului, deocamdată”, spune Pirtea.

Pirtea este de părere că astfel de decizii, importante și cu greutate pentru partid, ”cu siguranță că se vor lua în urma unor măsurători, a unor sondaje, interne sau externe partidului”, care ”să pună în evidență cum este profilul de edil local pe care și-l doresc timișorenii, iar mai apoi care este percepția unor potențiali candidați, care să corespundă acestui profilul”.

În continuare, prim-vicepreședinte al PNL Timiș, mai explică: ”Viața politică a ultimilor 30 de ani ne-a arătat că partidele își doresc mai degrabă să câștige alegeri, la orice nivel – local, județean, național, european – iar abia apoi să-și pună problema greutăților majore ce intervin după ce acele alegeri au fost câștigate. Exemplul USR Timișoara este elocvent pentru lipsa totală de adecvare și pentru absența unei minime experiențe de management al mandatului.

Câștigarea alegerilor nu trebuie văzută ca un scop în sine, fiind mai degrabă un mijloc „de a face ca pe acolo pe unde ai trecut tu, să fie mai bine decât înainte” (Nicolae Iorga). Fiecare dintre noi, politicieni sau cetățeni, am fost puși mult prea des în situația de a fi dezamăgiți de această contradicție – dorința de a câștiga alegeri, versus ce reușim să facem bine, odată ce am câștigat alegerile, sau politică versus administrație. Exemplele sunt multe, m-aș opri doar la unul ce s-a suprapus cu perioada studenției mele – speranțele date de Convenția Democratică și revenirea la putere a PSD în 1996.

Într-un astfel de context, vreau să pun în fața dumneavoastră o altă perspectivă. Nu știu dacă PNL Timiș, o comunitate politică de mare greutate, își consolidează intenția pentru nominalizarea mea, printr-o majoritate de voință, pentru a mă susține să candidez la funcția de primar al Timișoarei, cum încă nu am nici certitudini dacă în calitate de candidat aș fi susținut de cetățeni să câștig aceste alegeri. Știu, însă, că istoria mea profesională îmi oferă satisfacția de a spune cu certitudine că aș găsi soluții pentru a oferi timișorenilor și Timișoarei garanția unui mandat de primar care să lase în urma sa nu doar amintirea câștigării unor alegeri, ci și un salt în calitatea vieții comunității noastre.

 Se spune că principalul predictor privind capacitatea de a susține și de a coagula argumente în favoarea unor promisiuni și angajamente de viitor rezidă în rezultatele care demonstrează „ce ai lăsat în urma ta”, în realizările trecutului și în cele ale prezentului imediat. Întotdeauna viitorul este legat de rădăcinile adânci ale trecutului și prezentului!

Să nu uităm că primul mandat, în orice responsabilitate publică, că este ea politică sau administrativă, managerială, locală, județeană sau națională, înseamnă învestire cu încredere, cu speranță, iar cine acceptă poziția în cauză are obligația morală să meargă și pentru al doilea mandat în fața alegătorilor, pentru a-și valida performanțele exercitării funcției sale. Acela este un barometru real sau, cum se spune, „turnesolul adevărului” pentru prestația publică. De atâta și atâta vreme ne dorim ca în viața politică să nu mai votăm „împotriva” cuiva, ci „pentru” cineva. Acesta este mecanismul care generează pentru cel ales o doză mai mare de responsabilitate și asumare, în slujba cetățenilor!

Aș vrea să vă invit la un moment de reflecție. Timișoara merită un candidat care să câștige funcția de primar sau Timișoara merită un primar bun? Căci, adaug la această întrebare, cine are privilegiul de a fi desemnat prin vot de către timișoreni, să le reprezinte interesele și să le răspundă așteptărilor, are obligația de a nu-i dezamăgi!

 Locuitorii Timișoarei, acești oameni minunați și speciali, veniți aici din toate regiunile țării, din toate zonele Banatului și chiar din regiuni mai îndepărtate, au aderat necondiționat la valorile orașului, la înțelegere, moderație și întrajutorare, la multiculturalitate și dragoste de aproape, indiferent de etnie sau identitate tradițională locală. Ei au nevoie de un cadru care să răspundă dorinței lor de inovare, de implicare civică și economică, de spirit antreprenorial și liberă inițiativă, pentru că Timișoara și timișorenii nu știu să gândească altfel decât în termeni de învingători, într-o comunitate vie.

Avem multe de făcut împreună! Vă doresc spor, în toate cele bune!”  este mesajul prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii