Acasă Sănătate Prof. dr. Sorin Olariu: „Am făcut din stomac un tub și l-am...

Prof. dr. Sorin Olariu: „Am făcut din stomac un tub și l-am ridicat până la baza gâtului, în locul esofagului”

DISTRIBUIȚI

prof. dr. sorin olariu luni 22 maiiMedicii specialiști conduși de prof. dr. Sorin Olariu, șeful Clinicii 1 Chirurgie, din cadrul Spitalului Județean Timișoara, au recurs la o metodă inedită în cazul a doi pacienți bolnavi de cancer esofagian: le-au scos stomacul afară, l-au făcut tub și le-au înlocuit esofagul distrus.
Neoplasmul esofagian la primul pacient se afla într-o poziție foarte înaltă, până la crosa aortei, iar la celălalt, puțin mai jos, la nivelul bifurcației traheei. Boala era atât de avansată, încât pacienții nu mai puteau mânca. Esofagul era gâtuit, încât nu se putea introduce nici gastroscopul. Pacienții au peste 60 de ani și sunt din Timișoara. În această situație se mai pun stenturi, niște tuburi speciale armate cu metal care pot ține deschis lumenul esofagian, pentru a trece hrana către stomac. Tumorile fiind foarte stenozate, nu s-a putut aplica această metodă. Operațiile au avut loc săptămâna trecută.
„Atunci a trebuit să înlocuim esofagul. Am avut două cazuri, unul după altul. Singura soluție a fost să scot tumora și să înlocuiesc organul bolnav – esofagul. Acesta trecând prin torace trebuia deschis și toracele și abdomenul. Este o operație foarte complexă și riscantă. A fost deschis toracele, a fost scos tot esofagul, apoi am deschis abdomenul, am făcut din stomac un tub și l-am ridicat în sus prin diafragmă în locul esofagului până la baza gâtului. Operațiile au decurs foarte bine, iar șansele de viață ale pacienților sunt mari, dar trebuie să continue să facă tratamentele cu chimioterapie. La partea de toracic, am lucrat în colaborare cu chirurgul toracic, Tudor Cojocaru”, a explicat prof. Sorin Olariu, luni 22 mai.
”Din păcate, numărul pacienților bolnavi de cancer operați la Clinica I Chirurgie este tot mai mare, încât îi îngrijorează pe medici. „Sunt multe cazuri de neoplasm situate la toate organele. Săptămânal avem trei-patru pacienți. Cancerul este foarte-foarte răspândit. Este mult-mult cancer în Timiș, din păcate, și inclusiv la tineri, de 20 de ani. La clinică am operat neoplasme de stomac, ficat, pancreas, intestin, rect, colon sau sarcoame de părți moi, inclusiv de esofag. În general operăm în sfera abdominală, mai puțin rinichii pe care îi operează colegii de la Urologie”, spune dr. Olariu.
Ce ar trebui să facă omul modern pentru a nu se îmbolnăvi de cancer și a ajunge la cuțit? “E foarte greu să te ferești, dar e bine să duci un regim de viață moderat, cu o alimentație corespunzătoare și echilibrată și diversă. Acum, mulți adoptă regulile vegetariene, vegane, care nu sunt foarte bune, fiindcă proteina animală nu o poți înlocui cu proteina vegetală niciodată. E cel mai bine să ai un mod de viață echilibrat și cu cât mai puțină poluare și factorii de risc cum sunt fumatul, consumul de alcool, inclusiv alimentele cu prea multe condimente trebuie evitate”, spune prof. dr. Sorin Olariu.
Cauzele extinderii sarcoamelor sunt multiple și greu de stabilit cu exactitate. De exemplu, neoplasmul tiroidian a explodat după Cernobâl. Totuși, datorită condițiilor de operație foarte bune din spital și a medicilor bine pregătiți, de obicei, cancerele se vindecă, dar cu condiția ca pacientul să vină la timp la doctor, în stadiile unu-doi ale maladiei.

Comentarii

comentarii