Acasă Actualitate Prof. Dr. Wilhelm Friedl ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Municipiului...

Prof. Dr. Wilhelm Friedl ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara

DISTRIBUIȚI
Prof. Dr. Wilhelm Friedl, născut în Timişoara, dar stabilit de ani buni în Germania, ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. Propunerea de acordare a titlului va fi supusă votului consilierilor locali ai Timişoarei în această lună şi vine din partea Prof. Dr. Dan Poenaru, Preşedintele Societăţii de Ortopedie-Traumatologie din România, şi Conf. Dr. Florin Bârsăşteanu, Preşedintele Societăţii de Imagistică Musculo-scheletară din România.

 Născut în 1952, la Timişoara, Wilhelm Friedl a reuşit să plece în Germania în 1972, fiind la acea vreme canotor de performanţă (campion naţional al României la canotaj în 1969). Între anii 1972-1977 urmează cursurile Universităţii de Medicină din Heidelberg, absolvind-o  cu diploma de stat – Grand of Study Foundation of the German People, iar în 1977 obţine titlul de doctor medic cu “magna cum laudae”, la Universitatea  de Medicină din Heidelberg. Începe o impresionantă carieră medicală, în prezent fiind, încă din 1994, coordonatorul Departamentului de Ortopedie, Traumatologie  şi Reconstrucţia Mâinii la Clinica Aschaffenburg al Spitalului Universitar Wuerzburg. De asemenea, este membru  în Corpul Profesoral al Universităţii de Medicină din Heidelberg şi Corpul Profesoral al Universităţii de Medicină din Wuerzburg. În anul 2007  este profesor invitat  al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, iar în anul 2009, meritele îi sunt recunoscute prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara. Prof. Dr. Wilhelm Friedl este un recunoscut specialist în chirurgia reconstructivă a tumorilor osoase, în transplantul meniscal, în artroplastiile de şold, genunchi, umăr, cot şi în chirurgia mâinii, fiind şi membru al mai multor societăţi  ştiinţifice medicale germane (German Trauma Society, German Surgical Society, Bavarian Surgical Sopcietz,  AAOS , Kuntscher KreisOsteosynthesis International, Cancer German Society). Autor al peste 250 de articole de specialitate, trei monografii şi peste 600 de lucrări ştiinţifice, reputatul doctor născut la Timişoara este, din 2004, membru în Comisia Naţională de Examinare  şi Competenţe în Chirurgia Ortopedică şi Traumatologică din Germania. 
 
Nu a uitat niciodată de unde a plecat
 
Prof. Dr. Wilhelm Friedl nu a uitat niciodată de unde a plecat şi, imediat ce s-a putut, după Revoluţia din 1989, a început să ajute Timişoara. A iniţiat o colaborare profesională şi ştiinţifică, permanentă şi fructuoasă cu medicii specialişti ortopezi  şi chirurgi din Timişoara  şi din ţară, participând la numeroase schimburi de experienţă, manifestări  ştiinţifice  şi intervenţii chirurgicale cu grad de dificultate ridicat. A facilitat tratamentul în Germania a cazurilor deosebite, care nu au putut fi rezolvate în România, a depus un efort susţinut în dezvoltarea învăţământului medical timişorean, materializat prin obţinerea a unui număr de 30 burse de studiu la universităţi europene, destinate tinerilor specialişti timişeni. De asemenea, a pus bazele unei discipline noi, respectiv chirurgia spinală, şi este promotorul unor tehnici medicale moderne, participând astfel la progresul  şi alinierea ortopediei timişene şi româneşti, la standardele europene. A colectat pentru clinicile de ortopedie din Timişoara donaţii de peste 350.000 de euro. Acum, mândru de faptul că este timişorean, a acceptat să facă lobby pentru ca Timişoara să devină, în 2020, Capitala Culturală a Europei. 
 

Comentarii

comentarii