Acasă Actualitate Prof. Elliot D. Cohen din SUA a prezentat la Spitalul Județean Timișoara...

Prof. Elliot D. Cohen din SUA a prezentat la Spitalul Județean Timișoara soluții în lupta cu burnout

DISTRIBUIȚI

Din inițiativa prof.univ.dr.  Dorel  Săndesc, marți 21 martie, amfiteatrul Spitalului Județean Timișoara a găzduit o conferință, prin care s-a oferit celor prezenți instrumente practice, aplicabile și simple și chiar la îndemâna celor care se află în diferite stadii de epuizare fizică și mentală.

Recunoscută ca fenomen de burnout, puterea de a munci mult, mai mult și din ce în ce mai mult vine, de fapt, din slăbiciunea de a nu accepta  cine ești, cum ești și ce poți. De a nu îți accepta limitele firești și, mai apoi,  de a te vedea și respecta ca om,  ființă umană imperfectă, și nu ca pe un obiect. Aspectele psihologice din spatele burnout-ului dau la iveală o inconștientă direcție spre boală, pe care singur, omul, și-o trasează prin muncă fizică extenuantă și prin acumulări ce au drept azimut, perfecțiunea.

Oaspetele Spitalului Clinic Județean, a fost prof.dr Elliot D. Cohen, clinician și filosof practician. El abordează o terapie ce folosește principiul logic al clasicilor în psihologie și filosofie și susține colaborarea, respectiv munca în echipă.

Conform prezentării, prof. dr. Elliot D. Cohen este director al Departamentului de Științe Umaniste la Indian River State College, profesor de etică clinică la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida și director și formator la Logic-Based Therapy & Consultation Institute (SUA). Este autor a numeroase cărți și articole, Elliot D. Cohen este unul dintre principalii fondatori ai Consilierii Filosofice în Statele Unite și creator al Terapiei Bazate pe Logică (LBT).

În fața unui auditoriu extrem de interesat, dr. Elliot Cohen a prezentat  aspecte  relevante ale fenomenului burnout, efectele sale negative asupra mentalului și fizicului uman, mai cu seamă în segmentul medical unde, alături de practicienii clinicieni sunt foarte multe cazuri de tineri studenți în științele medicinei, ce se confruntă cu simptome ale bolilor psihice, datorate muncii în exces. Acceptarea umanului imperfect, raportarea la posibilitățile reale existente, renunțarea la control și la comparație, eliminarea așteptărilor nerealiste sunt doar câteva pîrghii identificate și în prelegerile filosofilor clasici și care, acceptate în profunzimea ființei și practicate zi cu zi, pot ajuta la redresarea perspectivei asupra vieții. În colaborare cu psihologi sau psihiatri clinicieni se pot recunoaște semnalele unei contradicții între starile/sentimentele reale și imaginile livrate de un mental ce poate ridica, nerealist, standardul, în orice domeniu de viață.

La SCJUBPT, oaspetele a fost însoțit de reprezentanții UVT, Ramona Băluțescu și Florin Lobonț. Prof.dr. Elliot D. Cohen va fi prezent și la Universitatea de Vest din Timișoara cu o prelegere complexă despre soluții viabile și valori sănătoase ce susțin viața umană.

 

 

Comentarii

comentarii