În seara de vineri, 21 iunie 2024, Ateneul Român a strălucit în lumina excelenței românești, găzduind cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România (MLNR). Evenimentul a reunit elitele societății românești, onorând șapte personalități remarcabile pentru contribuțiile lor excepționale în diverse domenii de importanță națională și internațională.
Cei șapte laureați ai Galei M.L.N.R ediția a XI-a sunt, după cum urmează:
Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte a fost acordat dl. dr. Paul Vasos – Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, ELI, și Universitatea din București, pentru lucrarea „Relaxarea RMN a protonilor de apă prepolarizați în câmpul magnetic al Pământului, pentru detectarea în timp real a formării de radicali liberi” publicată în prestigiosul jurnal Chemical Communications, editat de Royal Chemical Society, Marea Britanie, Septembrie 2023.
Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. prof. univ. dr. Vasile Marinca – Universitatea Politehnica din Timișoara, Membru Corespondent al Academiei Române, pentru lucrarea “Investigating nonlinear forced vibration of functionally graded beam based on the nonlocal gradient theory considering the mechanical impact, electromagnetic actuator, thickness effect and nonlinear foundation”, publicată în 2023 în Revista „Mathematics”.
Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat dl. prof. univ. dr. Victor Velculescu- profesor de oncologie și codirector al Diviziei de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, SUA, pentru articolul „Singlemolecule genome-wide mutation profiles of cell-free DNA for noninvasive detection of cancer” publicat în iulie 2023 în prestigioasa revistă Nature Genetics, New York.
Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie a fost acordat dl. conf. univ. dr. Sorin Anagnoste – Prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine – A.S.E. pentru volumul ”Business Strategies. Building Sustainable Models with Artificial Intelligence and Digital Platforms”, publicată în 2023 la Editura ASE.
Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT a fost acordat dl. conf. univ. dr. Tibor Hartel – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, pentru lucrarea ”The traditional ecological knowledge conundrum”, publicată în martie 2023 în revista Trends in Ecology and Evolution, Cambridge, USA.
Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. prof. univ. dr. Constantin Chiriac – actor, regizor, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu pentru organizarea în 2023 a celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) care a reunit peste 800 de trupe de teatru din 80 de țări și un număr record de peste 1 milion de spectatori cu prezență fizică și peste 30 milioane de spectatori virtuali.
Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie a fost acordat dl. ambasador Sorin Dumitru Ducaru – pentru dezvoltarea și operaționalizarea în 2023, în calitate de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a unei aplicații privind monitorizarea satelitară a deforestărilor din județele Maramureș și Suceava.
Evenimentul a fost marcat de discursurile elocvente ale laureaților și de mesajul profund al Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu, care a subliniat importanța excelenței și contribuția acestora la prestigiul României în lume.
„Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România onorează elitele societății românești, acei oameni remarcabili care, prin realizările lor excepționale, au adus contribuții semnificative și durabile țării noastre. Purtând numele unor personalități de marcă ale Masoneriei Române, reprezentative pentru cele șapte domenii de referință, fiecare premiu acordat astăzi reflectă valorile fundamentale care dau putere societății noastre și care contribuie la afirmarea internațională a performanței românești. Ele dovedesc importanța încurajării și sprijinirii excelenței și ne motivează să investim în educație, cercetare și inovație, ca motoare ale dezvoltării durabile a României”, transmis Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu.
Producția galei a fost coordonată de Marele Maestru de Onoare Ad Vitam, Remus Borza, și a fost organizată în colaborare cu instituții academice și culturale de prestigiu din țară.
Comentarii
comentarii