Acasă Eveniment Profesoara boschetară a ajuns la Gătaia

Profesoara boschetară a ajuns la Gătaia

DISTRIBUIȚI

Venera, femeia înconjurată de zeci de plase, nu va mai dormi în stradă…
Punct final în povestea tragică a fostei profesoare din Timişoara care a ajuns să doarmă în mijlocul străzii. Venera Ibis, femeia de 52 de ani, care în ultimele luni putea fi văzută, zi de zi, pe Calea Aradului, cu zeci de plase lângă ea, a ajuns, luni, la Spitalul de Neuropsihitarie din Gătaia. Autorităţile s-au mişcat însă extrem de greu. Atât serviciile sociale, cât şi Poliţia Comunitară au dat de mai multe ori înapoi. Fosta profesoară, originară din Oraviţa, a fost părăsită de familie şi uitată de toţi prietenii. Nimeni nu mai voia să o bage în seamă din cauza limbajului vulgar şi a comportamentului agresiv. Femeia care a pierdut totul din cauza problemelor psihice are o soră la Timişoara, care, la rândul ei, nu mai vrea să audă nimic despre Venera. 

Agresa verbal trecătorii

Venera este o mai veche cunoştinţă a poliţiştilor. Ea a fost, de-a lungul timpului, de mai multe ori luată la întrebări. De fiecare dată a fost greu de abordat… Fostă profesoară, actuală boschetară, Venera şi-a pierdut casa, rudele şi prietenii, după ce a trecut printr-o gravă depresie. În urma mai multor sesizări, poliţiştii comunitari au încercat de mai multe ori să rezolve problema. După mai multe tentative eşuate, luni, Venera Ibis a fost dusă direct la psihiatrie. „Poliţiştii comunitari au intervenit, luni, după ce au fost solicitaţi de către angajaţii din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială, Serviciul pentru Persoane Vârstnice. Am fost chemaţi pentru a interveni în soluţionarea unui caz deja cunoscut, al unei foste profesoare, de 52 de ani, care deseori dă semne de agresivitate verbală faţă de trecători. După ce a fost transportată, iniţial, la Spitalul Psihiatric „Eugen Pamfil” din Timişoara, femeia a fost internată, ulterior, la spitalul din Gătaia, pentru acordarea unui tratament de specialitate”, spune Nicoleta Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara

A refuzat ajutorul până în ultima clipă

În mod normal, persoanele fără adăpost care nu au domiciliu în Timişoara şi sunt depistate de poliţişti sunt duse la gară, urcate în primul tren şi îndrumate către localităţile de domiciliu. Minorii sunt duşi la Centrul de Zi şi de Noapte pentru Minori, iar adulţii pot fi cazaţi doar peste noapte la azilul de pe Brâncoveanu. Venera nu se încadra în niciuna dintre aceste categorii, pentru că refuza de fiecare dată orice ajutor. „Poliţiştii au depistat-o, luni, pe femeie aşezată pe trotuarul de acces pietonal din faţa sediului Dacia, înconjurată de sacoşe şi plase, refuzând categoric ajutorul din partea angajaţilor Serviciului pentru Persoane Vârstnice, de a fi dusă la o clinica de specialitate, pentru îngrijiri medicale. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată când poliţiştii au încercat să stea de vorbă cu ea”, mai spune Nicoleta Popa. Venera nu este la prima vizită la Gătaia. Femeia a mai fost internată în urmă cu ceva vreme aici, dar la un moment dat i s-a redat libertatea… Şi a revenit în stradă.

Comentarii

comentarii