Acasă Actualitate Profesorii, părinții și copiii au sărbătorit Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului,...

Profesorii, părinții și copiii au sărbătorit Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, în centrul Timișoarei

506
DISTRIBUIȚI

Specialiștii și terapeuții de la CRAE ,,Speranța” Timișoara, alături de studenții voluntari, părinții copiilor cu tulburare din spectrul autist, părinți ai copiilor cu alte tipuri de dizabilități și copii cu TSA s-au reunit, marți 2 aprilie, în Piața Victoriei și au sărbătorit Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului 2019.

Prof. psiholog Elena Petrica, directorul CRAE Speranța Timișoara, a explicat de ce a marcat această zi în centrul orașului.

“Data de 2 aprilie este o zi decretată la nivel internațional pentru a atrage atenția comunității cu privire la existența persoanelor cu spectrul autist și a nevoii lor de a fi incluse în societate și de a nu-i marginaliza sau segrega. Noi, CRAE Speranța Timișoara, avem ca beneficieri copiii cu tulburări din spectrul autist și nu puteam să stăm deoparte. Am marcat această zi, aici, în Piața Victoriei, prin mai multe activități în aer liber. Aici, am venit cu copilașii și cu părinții. În Timișoara s-au făcut pași frumoși în respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Când vorbim de copii, CRAE Speranța reprezintă un model de bune practici, fiindcă aici, în Timișoara, au fost implementate primele proiecte din România de incluziune școlară în sistemul de învățământ de masă a copilului cu cerințe educaționale speciale. Apoi acestea au fost preluate model pentru alte județe. Noi, din Timișoara, am venit cu propuneri care au dus la schimbări legislative în folosul copiilor și a persoanelor cu dizabilități. Noi suntem o alternativă educațională pentru a susține buna funcționare a copilului cu autism în școala și grădinița de masă”, a spus prof. psiholog Elena Petrica, marți 2 aprilie.

În centrul Timișoarei au fost organizate mai multe activități, printre care amintim:

,,Colorează inima ta cu albastru!” – copiii vor colora o inimă albastră, pe care se scrie numele copilului și aceasta va fi prinsă pe baloane cu heliu.

,,Am autism, dar nu sunt în lumea mea, sunt în lumea asta” – copiii vor realiza un puzzle mare din mai multe bucăți, rezultând o imagine pe care scrie ,,AUTISM” mare de 3metri pe 1,5 metri.

,,Pune un balon albastru la fereastra ta!” – fiecare copil după ce a colorat o inima cu albastru și apoi a pus o piesă la puzzle, primește un balon pe care il va pune acasă la fereastra casei sale. Pe tot parcursul activității participanții vor înmâna trecătorilor pliante cu informații despre această tulburare.

 

Comentarii

comentarii