Acasă Eveniment Profesorul de Drept cercetat pentru licenţele de la Hyperion Caransebeş a predat...

Profesorul de Drept cercetat pentru licenţele de la Hyperion Caransebeş a predat şi la Academia de Poliţie

DISTRIBUIȚI

Poliţişti, jandarmi şi grefieri, printre studenţii de la Hyperion care şi-au cumpărat licenţa

Directoarea Universităţii Hyperion Caransebeş şi studentul Tacotă, arestaţi pentru fraudă la licenţă

Profesorul de Drept Civil de la Universitatea Hyperion,Gheorghe Stancu,cercetat de DNA în dosarul în care 33 de studenţi la Drept au plătit pentru promovarea examenului de licenţă, ar fi predat şi la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, au declarat, vineri, pentru NewsIn surse judiciare.

 

Trafic de influenţă la Universitatea Hyperion

Gheorghe Stancu – membru în comisia de la Hyperion şi angajat la Ministerul de Interne 

Potrivit aceloraşi surse, Gheorghe Stancu, cercetat de DNA pentru că ar fi încercat să promoveze 33 de studenţi din Caransebeş la licenţă, în schimbul unor bani, a fost conducătorul cursului de masterat Dreptul Afacerilor din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, parte componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Mai mult, în declaraţia de interese din 2008 publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, profesorul universitar Gheorghe Stancu notează că are funcţia de şef de catedră la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, deţine jumătate dintr-un apartament din Bucureşti şi jumătate dintr-un apartament situat în Snagov, plus o casă în Snagov şi diferite procente din patru terenuri, tot în Comuna Snagov. În aceeaşi declaraţie, Stancu arată că predă nu numai la Academie, ci şi la Universitatea Hyperion şi la Universitatea Ecologică din Bucureşti.
Totodată, pe site-ul Academiei de Poliţie a fost publicată tematica şi bibliografia pentru concursul de admitere la masteratul Dreptul Afacerilor, pentru anul 2010, semnatarul documentului fiind Gheorghe Stancu, profesor universitar conducător al cursului.
Conform motivării deciziei Tribunalul Timiş, prin care au fost arestaţi Eugen Tancotă şi directoarea Facultăţii Hyperion Caransebeş, Nicoleta Gumă, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că banii strânşi de la studenţi, adică 48.500 de euro, au ajuns la profesorul de Drept Civil din Bucureşti, Gheorghe Stancu.
Mai mult, fostul angajat al Ministerului de Interne, profesorul Stancu, i-a menţionat directoarei Gumă semnele distinctive pe care studenţii trebuie să le treacă pe lucrările de licenţă,  "pentru garantarea promovării examenului". Nicoleta Gumă a transmis mai departe, elevilor săi, care sunt informaţiile ce le deosebeau lucrările.
"Este vorba de menţiunile pe care fiecare student care a remis prin intermediul inculpatului Tacotă Eugen suma de bani pretinsă în cuantum de cate 1.500 euro, urma să le facă pe lucrarea sa, în vederea recunoaşterii acesteia şi totodată diferenţierii lucrării faţă de cea a studenţilor care nu au dat această sumă de bani, pentru ca membrii comisiei de examinare al cărui membru era învinuitul Gheorghe Stancu, să-i acorde nota de trecere indiferent de conţinutul lucrării", notează judecătorii în motivare.
Din conţinutul convorbirilor din mediul ambiental şi al convorbirilor telefonice dintre Stancu şi Gumă, depuse la dosarul din instanţă, reiese că profesorul de Drept Civil nu neagă colaborarea sa cu directoarea de la Universitatea Hyperion – Caransebeş.

Profesorul Stancu a mers la Caransebeş, pentru a-i asigura pe studenţi că iau licenţa

Profesorul de Drept Civil Gheorghe Stancu a mers la o întâlnire cu studenţii, la Caransebeş, în cadrul căreia "le-a furnizat suficiente elemente pentru a le forma părerea că el este persoana care îi va ajuta", se arată în motivare.
Astfel, profesorul le-a relatat "în mod voalat" că vor fi ajutaţi, le-a prezentat studenţilor o variantă simplificată a tematicii de examen, sugerându-le materia din care este posibil să fie subiectul de examen şi le-a transmis că vor afla mai multe lucruri prin directoarea Gumă, în prejma examenului.
De asemenea cu prilejul aceleiaşi discuţii, profesorul Stancu a spus clar că nu se pune problema că nu vor reuşi la examen, că nu este cazul să aibă emoţii şi, de asemenea, că ultimul contact urmează să-l aibă prin Nicoleta Gumă, au descoperit anchetatorii.
 "Este interesant şi faptul că, potrivit susţinerilor studenţilor, s-a stabilit un termen pentru predarea banilor, respectiv data de 10 iunie 2010, iar învinuitul Gheorghe Stancu s-a deplasat la Caransebeş şi a purtat acea convorbire, în data de 18 iunie 2010, respectiv după data la care suma de bani a fost adunată în întregime. Martorii audiaţi relatează faptul că studenţii aveau reprezentarea faptului că trebuie să fie depusă întreaga sumă până la apariţia profesorului", susţine judecătorul în motivarea deciziei prin care a dispus arestarea directoarei şi a unuia dintre studenţi.
Toţi cei 33 de studenţi care au acceptat să achite suma de 1.5000 de euro şi-au stabilit lucrările de diplomă la disciplina „Drept Civil”, avându-l drept coordonator pe profesorul Stancu Gheorghe, susţin procurorii. 

Studenţii au primit nota 10 la licenţă fără să fie examinaţi

În ziua dinaintea examenului, studenţii au mers de la Caransebeş la Bucureşti, fiind cazaţi la un hotel de către directoarea Universităţii Hyperion şi de către colegul lor Eugen Tacotă, care discutaseră înainte cu profesorul Stancu.  "Potrivit declaraţiei studenţilor, în ziua programată pentru susţinerea lucrării, grupul de studenţi ai clasei de drept ID Caransebeş, care avea lucrările la materia drept civil la profesorul Gheorghe Stancu a mers însoţit de inculpata Gumă Nicoleta într-o sală de clasă a Universităţii Hyperion din Bucureşti, unde se afla doar profesorul Stancu", notează judecătorii în motivare. Directoarea a stat de vorbă cu studenţii câteva minute, după care aceştia au fost lăsaţi în compania coordonatorului  de proiect. În realitate, spun anchetatorii, nu a existat o comisie de examinare, iar potrivit studenţilor, profesorul Stancu le-a vorbit câteva minute, le-a relatat că el le cunoaşte lucrările şi le-a comunicat că vor primi toţi nota 10, lucru atestat de catalogul existent la dosar.

Poliţişti, jandarmi şi grefieri, printre studenţii de la Hyperion care şi-au cumpărat licenţa
 
Unii dintre studenţii de la Facultatea de Drept a Hyperion care au plătit câte 1.500 de lei pentru a promova examenul de licenţă sunt grefieri, poliţişti şi jandarmi, se arată în motivarea instanţei, prin care au fost arestaţi preventiv directoarea de la Caransebeş şi unul dintre studenţi. Instanţa a dispus arestarea directoarei şi a unui student, ţinând cont de consecinţele faptelor acestora. Mai exact, magistraţii spun că printre studenţii care şi-au cumpărat diplome se numără grefieri, poliţişti şi jandarmi, care, folosindu-se de licenţă, ar fi putut avea acces la funcţii ce implică funcţionarea justiţiei, astfel că "ar fi periclitat grav actul de justiţie prin accesul în funcţii care permiteau luarea unor decizii in legatură cu drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului". Judecătorii susţin în motivare că "licenţiaţii de la Facultatea de Drept Hyperion" ar fi avut putut să ia decizii şi în privinţa libertăţii persoanei sau a dreptului de proprietate, drepturi pentru care România a fost în multe cazuri sancţionată pentru încălcări de către CEDO. Pentru fraudarea examenului de licenţă, cei 33 de studenţi au plătit fiecare câte 1.500 de lei. În schimbul acestor bani, studenţii la Facultatea de Drept Hyperion din Caransebeş nu au mai dat examen oral şi au aflat de la directoarea facultăţii lor care sunt semnele distinctive pe care trebuiau să le treacă pe lucrările de licenţă, ca să îşi asigure promovabilitatea. Astfel, spun procurorii anticorupţie, semnele distinctive, stabilite de profesorul Gheorghe Stancu şi transmise prin directoarea Gumă sunt:  lipirea, contrar regulamentului, a etichetei astfel încât aceasta să permită comisiei vizualizarea numelui şi după lipirea colţului paginii, începerea fiecărei lucrări la disciplinele Drept Penal şi Drept Civil cu cifra „I”,  inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrării de la disciplina Drept Penal a textului ”Infracţiunea este instituţia fundamentală a Dreptului Penal” şi inserarea ca ultim aliniat al primei pagini a lucrării de la disciplina Drept Civil a textului „Actul juridic civil este instituţia  fundamentală a  Dreptului Civil".

Procurorii anticorupţie nu au găsit acasă la Stancu cei 48.500 de euro

La percheziţiile făcute acasă la profesorul Gheorghe Stancu, învinuit în acest dosar, nu a fost identificată suma de bani, "nefiind probată primirea efectivă a sumei de 48.500 de euro de către acesta, însă este probat faptul că modul de desfăşurarea a examenului de licenţă în ce priveşte studenţii de la Centrul Caransebeş al acestei facultăţi s-a făcut cu încălcarea regulilor privitoare la organizarea examenului de licenţă şi că fraudarea acestuia a avut la baza o acţiunea organizată şi de proporţii în care a fost antrenat întregul colectiv de studenţi", se arată în motivare.
Procurorii nu pot proba nici din declaraţiile lui Eugen Tacotă şi ale Nicoletei Gumă că profesorul de drept civil urma să-i ajute, însă din probe reiese că el este persoana care ţinea legătura cu directoarea, pentru a organiza examenul de licenţă "într-un mod mai lejer".

Directoarea Universităţii Hyperion Caransebeş şi studentul Tacotă, arestaţi pentru fraudă la licenţă

Tribunalul Timiş a decis, joi, la solicitarea procurorilor DNA, arestarea preventivă a directoarei filialei Caransebeş a Universităţii Hyperion şi a unui student la Drept, după ce aceştia au luat câte 1500 de euro de la 33 de studenţi, promiţându-le că vor promova examenul de licenţă.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale rezultă că, în luna mai 2010, directoarea Nicoleta Gumă şi studentul la Drept în cadrul Universităţii Hyperion, Eugen Tacotă, profitând de influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor comisiilor de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti au pretins şi acceptat de la 33 de studenţi ai acestei facultăţi câte 1.500 euro, "promiţând şi garantând că vor promova acest examen indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate".
O parte dintre cei 33 de studenţi au fost deja identificaţi şi audiaţi, urmând ca şi ceilalţi să fie chemaţi în faţa procurorilor anticorupţie. De asemenea, profesorul Gheorghe Stancu a fost audiat şi informat că s-a început urmărirea penală pe numele său.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPresa italiană, în grevă
Articolul următorO galceava trucata