Acasă Actualitate Profi continuă actele de caritate. De această dată, a venit rândul asociației...

Profi continuă actele de caritate. De această dată, a venit rândul asociației care luptă ca urșii maltratați să ajungă înapoi în natură

701
DISTRIBUIȚI

Lanțul de magazine Profi, după ce în ultimele luni a făcut donații spitalelor pentru cele necesare în prevenirea și tratamentul COVID-19 și școlilor pentru achiziționarea de laptopuri, pe 28 septembrie, a marcat un nou act de caritate, de această dată, pentru ajutorarea asociației „Milioane de Prieteni” (AMP), care luptă ca urșii maltratați să ajungă înapoi în natură. La Zărnești, în cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume, AMP îngrijește peste 100.

„Animalele sunt frații noștri mai mici. La noi, să ajuți animalele nu e doar un slogan frumos! Ajutăm fundații, susținem protejarea câinilor, pisicilor și a altor animale fără stăpân din orașe, sprijinim fundații care hrănesc și protejează animalele sălbatice din România. Eu cred, din poziția de manager, că este un element al misiunii noastre, o obligație a noastră”, este poziția lui Pawel Musial, director general Profi.

La Brașov, de exemplu, Profi trimite cantități însemnate de hrană adăposturilor de câini susținute tot de AMP. De asemenea, împreună cu Asociația Save the Horses, Profi s-a angajat să ajute la cumpărarea unui teren destul de mare, unde caii să zburde liberi. A venit și rândul rezervației de urși.

„Acum, îi ajutăm pe cei care au grijă de aproximativ 100 de urși, ținuți într-o captivitate specială, să transporte hrana pe care o au –  circa două tone de hrană pe zi – de acolo de unde o pregătesc, până la locul unde o primesc urșii. Pentru asta, le donăm un ATV cu remorcă. Ajutorul pe care îl oferim are și o parte educativă. Cei de la Milioane de prieteni au cursuri prin care învață elevi de școală să iubească animalele fără să le facă rău. În același timp, asociația Save the Horses, prin programele pe care și le-a propus, va ajuta copiii cu nevoi speciale să găsească o formă de umanitate”, a spus Gabriel Pâslaru, managerul de relații publice al Profi.

Cristina Lapis, președintele asociației „Milioane de prieteni” a declarat: „Asta facem noi, și alți oameni, și alte asociații. Nu suntem singuri. Sunt mulți necunoscuți pe care nu îi felicită nimeni. Fiecare, din puterile lor, face câte ceva pentru animale. Educația este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea”.  

Pe 28 septembrie, a fost și marcată ultima donație făcută de Profi, fiind predată cheia ATV-ului cu care cei de la Milioane de Prieteni vor putea hrăni mult mai ușor urșii.

Cristina Lapis a spus: „Este un moment special, să primim această donație împreună cu ursuleții și musafirii pe care îi avem. Este un loc de vis pentru urșii care sunt în rezervație. M-aș fi bucurat mult să fie în libertate, dar, din păcate, trăiesc aici, iar noi trebuie să le oferim toate condițiile necesare, cât mai aproape de mediul lor natural.

Faptul că magazinele Profi se implică într-o cauză socială este un lucru extraordinar și un exemplu că împreună putem câștiga, că putem câștiga și putem da un exemplu. Împreună cu alți oameni, alte societăți, alte asociații, putem să facem ceva pentru comunitate în care sunt. Iată, magazinele Profi ne-au propus un ajutor, un ajutor important. Sunt din ce în ce mai mulți urși în sanctuar și, datorită faptului că sunt condiții meteorologice uneori grele, aveam nevoie de un ATV pentru a duce mâncare ursuleților. Este un ajutor într-adevăr util, mulțumim din suflet magazinelor Profi și sperăm într-un parteneriat lung în cadrul educației în comunitatea în care trăim împreună

În numele tuturor animalelor salvate de asociația «Milioane de Prieteni», vă mulțumim și sper ca parteneriatul nostru să continue ani buni de acum înainte. Rostul nostru în viață este să facem bine, cât mai mult bine și să îi inspirăm și pe alții”.

Gabriel Pâslaru i-a răspuns: „Nu e păcat că trăiesc aici. Este o șansă pentru ei, având în vedere de unde au pornit. Din cuști, în care nu puteau să zburde, au ajuns dintr-odată într-un spațiu unde sunt bine hrăniți, bine îngrijiți, au libertate, au un spațiu în care se pot desfășura. Părerea mea, acum au o șansă datorită muncii pe care o desfășurați.

Desigur, ajutorul pe care îl oferim asociației Milioane de Prieteni și altor asociații nu se limitează doar la animale. Am finanțat repararea unor spitale, am ajutat școli în obținerea de laptopuri, zona în care ne implicăm este foarte largă. În momentul ăsta, ne bucurăm să fim alături de dumneavoastră, să dăm ajutor acolo unde este nevoie, să puteți transporta aceste două tone de hrană mai ușor și vara și iarna în locurile îndepărtate ale acestor 96 de hectare pe care le reprezintă rezervația dumneavoastră”.

Urșii salvați de Asociația Milioane de Prieteni au crescut pe lângă restaurante sau în circuri. Au fost închiși în cuști, fără mâncare, lăsați să lâncezească pe betonul umed, iar de multe ori erau stropiți cu apă doar de amuzamentul trecătorilor. Primii doi urși ajunși în rezervație au fost Cristi și Lidia. A urmat Maya, care, din păcate, s-a automutilat. De atunci, împreună cu Garda Națională de Mediu, Asociația Milioane de Prieteni a continuat să salveze urși.

„Singurul spectacol care merită să fie admirat este cel al naturii, al animalelor care trăiesc în libertate, în modul lor natural, urmându-și legile ancestrale neschimbate și instinctele. Când primul urs salvat de noi s-a întors în pădure, ne era teamă că nu va știi ce să facă cu libertatea lui, dar natura își reintră în drepturi. Datorită rezervației de la Zărnești, urșii vor avea o oază de libertate, în care să-și petreacă timpul natural, departe de reflectoare și cuști mizere. Sperăm că pot uita suferințele pe care noi, oamenii, le-am provocat lor și, mai ales, că ne vor putea uita. Dacă vă plac urșii noștri, nu-i hrăniți pe lângă gunoaie sau la marginea drumurilor. Ei n-au nevoie de dragostea egoistă a omului, au nevoie doar de libertate. Protejați-i ca să trăiască liberi!”, spune președinta Asociației Milioane de Prieteni.

Rezervația de Zărnești a fost deschisă în 2005, prin proiectul Libertate pentru Urși (Libearty), realizat în parteneriat de AMP, Orașul Zărnești, și Societatea Mondială de Protecție a Animalelor. De-a lungul timpului, mai multe vedete și-au arătat susținerea față de inițiativa de la Zărnești: Pierre Brice, Natalie Imbruglia, Peter Muffay, Alesia Dixon, Jacqueline Bisset, Asser Kedy, Leona Lewis, Alain Delon, Evana Lynch, Brigitte Bardot, Geraldine James, Jacques Perin, Peter Egan.

Comentarii

comentarii