Acasă Economic Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006 a avut un grad de contractare de...

Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006 a avut un grad de contractare de peste 90%

DISTRIBUIȚI

Sala Mare a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit joi, 27 mai, Conferinţa Internaţională „De la PHARE CBC la IPA CBC”, eveniment organizat de Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timişoara, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din România, în cadrul căruia au fost abordate tematici referitoare la cooperarea transfrontaliera dintre România şi Republica Serbia.
Cei peste 50 de participanţi care au participat la această conferinţă internaţională au reprezentat organizaţii neguvernamentale, administraţia publică locală şi centrală din România şi Republica Serbia, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Consiliului Judeţean Mehedinţi, dar şi membrii ai corpurilor diplomatice – reprezentanţi ai Ambasadei României la Belgrad şi Consulatului General al Serbiei la Timişoara.
Dna Anca Lolescu, director executiv al BRCT Timişoara a prezentat din punct de vedere tehnic caracteristicile programelor de cooperare transfrontalieră existente pe graniţa româno-sârbă. Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006, recent încheiat, este considerat un real succes având în vedere gradul ridicat de contractare ce a depăşit 90%, dar şi gradul mare de absorbţie al fondurilor europene aferente acestui program care a depăşit 80%. Continuarea o reprezintă Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, o nouă oportunitate pentru comunităţile locale eligibile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi cele 5 districte de graniţă din Republica Serbia. Primul apel pentru propuneri de proiecte din cadrul acestui nou program de cooperare transfrontalieră româno-sârbă a fost lansat în data de 30 aprilie 2009, iar în prezent cele 166 de proiecte depuse se află în procesul evaluării realizat de către o Comisie Comună de Evaluare. In cadrul evenimentului au fost expuse opinii oficiale din partea reprezentanţilor consiliilor judeţene, Ministerului de Finanţe al Republicii Serbia, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din România şi ai BRCT Timişoara. Odată cu finalizarea Programului de Vecinătate România-Serbia 2004-2006, 3 proiecte reprezentative pentru fiecare judeţ eligibil din România au fost prezentate audienţei în cadrul secţiunii: „Proiecte de succes – Bune practici”. Pe tot parcursul evenimentului s-a derulat Târgul Proiectelor de Succes, la standurile de expoziţionale fiind prezenţi reprezentanţi ai beneficiarilor de finanţare Phare CBC din cele trei judeţe eligibile şi partenerii transfrontalieri, cu materiale de vizibilitate adresate publicului larg în care sunt evidenţiate realizările proiectelor derulate.
 

Comentarii

comentarii