Acasă Cultura Programul manifestărilor cultural-religioase în cadrul Episcopiei Romano Catolică Timișoara, până în 21...

Programul manifestărilor cultural-religioase în cadrul Episcopiei Romano Catolică Timișoara, până în 21 iunie

1099
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Solemnității Sfintelor Rusalii mulți credincioși din Dieceza de Timișoara vor porni către Şumuleu-Ciuc, renumitul loc de pelerinaj din Transilvania, ca să participe la Sf. Liturghie celebrată sâmbătă, 8 iunie a.c. de la ora 12.30 la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu. În acest an celebrantul principal al Sf. Liturghii va fi Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara.

2. Duminică 9 iunie 2019 se sărbătoreşte Coborârea Duhului Sfânt – Sfintele Rusalii. Cu această ocazie în biserica romano-catolică din Timişoara III Elisabetin începând cu ora 11.30 va avea loc o Sf. Liturghie pontificală în cadrul căreia Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál espiscop diecezan va administra Sfântul Sacrament al Mirului celor 43 de tineri pregătiţi pentru aceasta. Spre deosebire de Biserica Ortodoxă, în Biserica Romano-Catolică Sacramentul Mirului nu se administrează imediat la botez ci ulterior, conform disciplinei sacramentale vârsta minimă pentru primirea Sfântului Mir fiind de 12 ani. Luni, 10 iunie 2019, a doua zi de Rusalii în bisericile romano-catolice Sfintele Liturghii se vor celebra după program duminical. La birourile Ordinariatului Episcopal din Timişoara nu este program cu publicul.

3. Biserica romano-catolică Sf. Ecaterina din Timișoara ICetate va găzdui duminică, 9 iunie a.c. începând cu ora 20.00 un concert caritabil organizat de către Asociația Împreună pentru suflet. Concertul va fi susținut de Alexandra Olaru (soprană), Alex Vasiliu (vioară) și Denis Moldovan (orgă), organistul bisericii.

4. Cu ocazia Solemnității Sfintelor Rusalii se va organiza la Sárospatak (Ungaria) Sărbătoarea Sf. Elisabeta a Ungariei cu ocazia aniversării a 784 de ani de la ridicarea principesei, devenită ducesă de Turingia, la cinstea altarelor (în anul 1235). Cu această ocazie luni, 10 iunie a.c. la ora 11.00 în bazilica din Sárospatak va avea loc o Sf. Liturghie solemnă celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál espiscop diecezan.

5. În perioada 11-15 iunie a.c. în Casa pentru exerciții spirituale Sf. Gerhard din Leányfalu (Ungaria) va avea loc un program spiritual pentru preoții Diecezei de Debrecen-Nyíregyháza. Exercițiile spirituale vor fi coordonate de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara.

6. Construită în anul 1994, Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara, primul centru modern pentru persoane în vârstă în România și centrul comunităţii germane din Banat a ajuns la 25 de ani de existență. Cu acest prilej, în data de 14 iunie 2019 va avea loc o festivitate jubiliară, care va începe la ora 11.00 cu o Sf. Liturghie celebrată de către Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit de Timișoara.

7. Sâmbătă, 15 iunie 2019 în organizarea Centrului Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara va avea loc pelerinajul ministranţilor (slujitorilor la altar) la Maria-Radna. În programul acestui pelerinaj figurează o sf. Liturghie care va fi celebrată la orele 10.00 în Bazilica din Maria-Radna de către Excelența Sa Iosif-Csaba Pál, după care vor urma diferite programe cultural-distractive care se vor desfăşura în orașul Lipova.

8. În cadrul manifestării intitulate „Zilele Germanilor din Banat” (Heimattage der Banater Deutschen), duminică 16 iunie 2019 în biserica romano-catolică din Timişoara I Cetate începând cu ora 10.00 va avea loc o Sf. Liturghie solemnă, pontificală, celebrată de către Excelenţa Sa Martin Roos episcop emerit de Timişoara.

9. Hramuri în Dieceza de Timișoara:

– Duminică, 16 iunie 2019 se sărbătoreşte hramul bisericii parohiale din Lugoj, sfințită în cinstea Preasfintei Treimi. În cadrul Sfintei Liturghii de hram celebrată începând cu ora 11.00 de către Pr. Dumitresc Mihai-Titi, arhidiacon și paroh de Lugoj, 14 copii vor participa la prima împărtăşanie.

– În Duminica Preasfintei Treimi, 16 iunie 2019 comunitatea romano-catolică din Tomnatic, filială a Parohiei Romano-Catolice din Sânnicolau Mare, sărbătoreşte hramul bisericii locale. Cu acest prilej Sf. Liturghie va fi celebrată la ora 12.00 de către Pr. Attila Andó, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Sânnicolau Mare.

– Duminică, 16 iunie 2019 se sărbătoreşte hramul bisericii parohiale din Pecica, sfințită în cinstea Preasfintei Treimi. Răspunzând invitației adresate de către Pr. paroh Ferenc Czeglédi, Sfânta Liturghie solemnă va fi celebrată începând cu orele 17.00 de către Pr. István Bajnai paroh de Battonya (Bătania, Ungaria). La această sărbătoare vor sosi invitați și credincioși din Hunya, Battonya și Gyomaendrőd (Ungaria).

– În data de 16 iunie 2019, Duminica Preasfintei Treimi, se sărbătoreşte hramul bisericii din Ciacova. Celebratul principal al Sf. Liturghii de la ora 11.30 va fi Pr. György Kóbor, director al Asociaţiei Caritas din localitate, predica fiind rostită de către Pr. paroh Dorin-Gyula Filip.

– În biserica din Vinga, consacrată în cinstea Preasfintei Treimi, Sf. Liturghie cu ocazia hramului va începe la ora 11.00, celebrantul principal fiind Pr. emerit Matei Kalapis, care va rosti și predica în limba bulgară. Predica în limba română și maghiară va fi rostită de către Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat. Comunitatea romano-catolică din Vinga este administrată de către Pr. Sebastian Mirciov, canonic onorific.

– În biserica Preasf. Treime din Reșița comunitatea locală va sărbători hramul în data de 16 iunie a.c. În cadrul Sfintei Liturghii celebrată începând cu ora 11.00 de către Pr. paroh Simon Ciubotariu, 5 copii vor participa la prima împărtăşanie.

– Biserica din Peciu Nou, filială a Parohiei Romano-Catolice din Timișoara-Freidorf, a fost sfințită în cinstea Preasfintei Treimi. Sf. Liturghia de hram va fi celebrată duminică, 23 iunie 2019 de către Msgr. László Wonerth canonic, paroh de Timișoara VII Freidorf.

– Comunitatea romano-catolică din Steierdorf, filială a Parohiei Romano-Catolice din Anina sărbătorește în data de 23 iunie 2019 hramul bisericii, sfințită cu ocazia Sărbătorii Preasf. Treimi. Sf. Liturghie solemnă va începe la orele 11.30.

10. Începând cu luna iunie a.c. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad. Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei. Vizita canonică va continua în data de 18 iunie a.c. la Parohia Romano-Catolică din Timișoara VII Freidorf, parohie administrată de către Pr. László Wonerth canonic, cu o Sf. Liturghie celebrată la ora 17.30 în biserica locală.

11. Conform calendarului Bisericii Romano-Catolice joi, 20 iunie 2019 se sărbătoreşte Preasfântul Trup şi Sânge a lui Cristos. Cu această ocazie în biserica romano-catolică Millennium din Timişoara II Fabric începând cu ora 18.00 va avea loc o Sf. Liturghie solemnă celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, la care vor participa preoţii şi credincioşii celor şapte parohii romano-catolice din Timişoara. Cu ocazia acestei Solemnităţi va avea loc procesiunea la altarele ridicate în biserică. Centrul Diecezan de Tineret îi îndeamnă pe tineri să participe într-un număr cât mai mare la această Sf. Liturghie, deoarece adorația Preasfântului Sacrament din această zi nu va mai avea loc.

12. Biroul pentru Pastorația Familiilor și a Adulților din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara va organiza în perioada 21 – 23 iunie 2019 la Rafnic, jud. Caraş-Severin o tabără pentru familii în limba română. Motto-ul taberei este „La cuvântul tău” (Lc 5,5).

Comentarii

comentarii