Acasă Cultura Programul manifestărilor cultural-religioase la Episcopia Romano Catolică în Timiș, Arad și Caraș...

Programul manifestărilor cultural-religioase la Episcopia Romano Catolică în Timiș, Arad și Caraș Severin

1087
DISTRIBUIȚI

Pe perioada Postului Paștelui 2019, pe cuprinsul Episcopiei Romano Catolice Timișoara, în bisericile din județele Timiș, Arad și Caraș Severin, vor avea loc multiple manifestări cultural-religioase, până în data de 6 aprilie.

Prezentăm programul complet:

Joi, 21 martie 2019 la ora 19.00 în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin va avea loc o Adorație Euharistică, adresată tinerilor catolici din Timișoara și organizată împreună cu aceștia.

 1. Vineri, 22 martie 2019 va avea loc la Șiștarovăț, jud. Arad, în teritoriul Parohiei Romano-Catolice Lipova, o nouă acțiune a echipei Proiectului Social „Firimiturile se dăruiesc”. Proiectul, se află la cea de-a 7-a ediție și durează până în data de 27 martie a.c. Acțiunea din 22 martie intitulată „Live Bibliotek” va cuprinde prezentări ale unor „cărți vii”, mai precis ale unor persoane implicate în munca socială, asistenți sociali, care vor relata elevilor din clasele IX-XI din Liceele „Sever Bocu“ și „Atanasie Marienescu“ din Lipova aspecte ale muncii lor. Pornit de la o spiritualitate catolică cu accente social-caritative, programul urmărește dezvoltarea sensibilității și aptitudinilor sociale la tinerii catolici și nu numai. Organizator: Parohia Romano-Catolică Lipova. Parteneri: Sozial Akademie Kommende Dortmund, SotioMovens, Fazenda da Esperanza, Caritas Lipova, Integra Arad.
 2. În cadrul programului Centrului Diecezan de Tineret al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, în perioada 22-24 martie 2019, tinerii din Dieceză sunt invitaţi să participe la exerciţii spirituale în limba română organizate la Casa „Marienheim“ (str. Aurora nr. 8). Programul spiritual va fi coordonat de Sr. Mariana Muțiu, soră franciscană din Caransebeș.
 3. Sâmbătă, 23 martie 2019 la Parohia Romano-Catolică Zimandu Nou se va desfăşura o zi de reculegere pentru familiile catolice în limba maghiară. Programul spiritual va începe la ora 10.00 cu o prelegere intitulată Apostolatul în familie ținută de familie Veres din Oradea, care va fi urmată de discuții în grupuri mici. În după-amiaza zilei, la ora 14.00 va începe prezentarea în plen a rezultatelor discuţiilor, iar la ora 15.15 va avea loc devoțiunea Calea Sf. Cruci și ocazie de sf. Spovadă. Sf. Liturghie de încheiere va fi celebrată la ora 18.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.
 4. Noi, creștinii, prețuim, promovăm și protejăm întotdeauna viața. Există diverse manifestări, care doresc să conștientizeze și mai mult acest lucru, atât în rândul creștinilor, cât și în rândul celorlalți oameni. O astfel de manifestare este și Marșul pentru viață, care este organizat de către diferitele confesiuni religioase de obicei în jurul sărbătorii „Bunavestire” (25 martie). În acest an, această manifestare va avea loc la Timișoara, sâmbătă, 23 martie.
 5. Între 24-25 martie 2019 va avea loc în cadrul Seminarului Teologic Romano-Catolic – Seminarium Incarnatae Sapientiae – din Alba Iulia o întâlnire a episcopilor diecezelor care își pregătesc viitorii preoți în acest institut, cu profesorii, formatorii și seminariștii. În sărbătoarea Buneivestiri, 25 martie, zi de hram pentru capela seminarului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, va celebra Sf. Liturghie solemnă în acest lăcaș, rostind totodată și predica. După Sf. Liturghie episcopii susținători ai acestui institut de învățământ vor avea o întrevedere cu conducerea și membrii corpului profesoral al seminarului.
 6. Părintele Vicar General, Msgr. Johann Dirschl, va participa între 26-28 martie 2019 la București, la întâlnirea ordinară a reprezentanților diecezelor romano-catolice afiliate Casei de Pensii a Angajaților Bisericii Romano-Catolice din România. Întâlnirea are loc o dată la jumătate de an și este precedată de reuniunea Comisiei de Cenzori, care analizează activitatea Casei de Pensii pe ultimele șase luni, raportul acesteia fiind imediat ulterior supus atenției reprezentanților diecezelor partenere.
 7. În sala de cateheză a Parohiei Romano-Catolice din Timișoara IV Iosefin va continua, în data de 26 martie 2019, cu începere de la ora 18.30, cursul pentru logodnici. Programul, organizat o dată la două săptămâni, se va desfășura pe parcursul a doisprezece săptămâni. Această a doua întâlnire va avea drept temă: Relația cu Dumnezeu în prietenie, logodnă și căsătorie. În continuare, vor mai fi prezentate teme, precum: în 9 aprilie – Căsătoria este un sacrament; în 23 aprilie – Comunicarea în familie; în 7 mai – Deciziile noastre comune, iar în 21 mai – A fi tată și mamă.
 8. În data de marți 26 martie 2019 va avea loc în cadrul Ordinariatului Arhiepiscopiei de Alba Iulia o întâlnire de lucru în vederea organizării vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România. Din partea Diecezei de Timișoara, a fost delegat să participe la Alba Iulia Msgr. László Wonerth, paroh de Timișoara VII Freidorf.
 9. Miercuri, 27 martie 2019 Parohia Romano-Catolică din Lugoj va găzdui o zi de reculegere spirituală organizată pentru preoții Decanatului de Severin. Răspunzând invitaţiei adresate de către Pr. Mihai Titi Dumitresc, arhidiacon, paroh de Lugoj, coordonatorul programului spiritual va fi P. Tiberiu Pantea OFM, de la Cluj.
 10. În perioada 28-30 martie a.c. începând cu ora 15.30 va avea loc în biserica parohială Sf. Rocus din Timișoara VII Freidorf un triduum (trei zile) în care vor fi celebrate Sf. Liturghii și vor fi rostite predici și meditații tematice referitoare la Postul Mare și pregătirea pentru Sfintele Paști. Invitatul parohului locului, Msgr. László Wonerth, este Pr. Mihai Titi Dumitresc, arhidiacon al Banatului Montan, paroh de Lugoj.
 11. În zilele de 29-30 martie se va desfășura și în Dieceza de Timișoara, în mai multe parohii programul spiritual intitulat „24 de ore pentru Domnul“, inițiat de Sfântul Părinte Papa Francisc, în mod special pentru pregătirea sufletească a credincioșilor în Postul Mare, în vederea celebrării Sf. Paști. Suveranul Pontif a invitat fiecare Biserică locală să organizeze momente de adorație Euharistică, rugăciuni, să ofere ocazii mai îndelungate de sf. Spovadă, pentru a reînnoi și intensifica relația fiecărei ființe umane cu Dumnezeu, creatorul nostru.
 12. Sâmbătă 30 martie a.c. va avea loc în Parohia Timișoara IV Iosefin, cu începere de la ora 14.30, o întâlnire dedicată familiilor de limbă română, cu teme pregătite de Pr. Ovidiu Cozmuța, paroh și protopop greco-catolic de Oravița, împreună cu soția.
 13. Între 29-31 martie a.c. va avea loc tot în Parohia Timișoara IV Iosefin, un triduum (trei zile) în care vor fi celebrate Sf. Liturghii și vor fi rostite predici și meditații tematice referitoare la Postul Mare și pregătirea pentru Sfintele Paști. Invitatul parohului locului, Pr. Zsolt Szilvágyi, este Pr. Ovidiu Cozmuța, protopop și paroh greco-catolic de Oravița. Sfintele Liturghii cu predică vor avea loc după cum urmaază: vineri, 29 martie de la ora 17.00, sâmbătă, 30 martie, de la ora 17.00 și duminică 31 martie, de la ora 9.00 dimineața.
 14. În data de duminică, 31 martie a.c., în cea de-a patra duminică din Postul Mare, va avea loc instalarea noului episcop diecezan de Fulda (Germania), în persoana Excelenței Sale Michael Gerber, până acum episcop auxiliar de Freiburg. În spiritul mai vechiului parteneriat cu scaunul sf. Bonifaciu, la eveniment vor participa, din partea Diecezei de Timișoara, E.S. Iosif-Csaba Pál, episcop diecezan, E.S. Martin Roos, episcop emerit și Pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane și econom.
 15. În perioada, 1-5 aprilie a.c., vor avea loc în casa parohială de la Rafnic (jud. Caraș-Severin), filiala Parohiei Romano-Catolice Lupac, exerciții spirituale pentru preoții diecezani vorbitori de limbă croată. Conducător spiritual: P. Petar Ljubičić OFM din provincia franciscană observantă Herțegovina.
 16. În data de, 4 aprilie a.c., cu începere de la ora 16.00, va avea loc la Reșița (jud. Caraș-Severin), în Centrul „Frederic Ozanam“ al Asociației Vincențienilor din orașul de pe Bârzava o manifestare ecumenică, ajunsă deja la ediția a XIV-a. Desfășurată sub motto-ul: „Iubindu-L pe cel Răstignit, ne îndreptăm spre Sărbătoarea Luminii”, întâlnirea ecumenică pregătitoare a solemnității Învierii Domnului, se bucură de următoarea participare: corul de tineret „Strana strămoșească” și Pr. Petru Berbentia, preot-paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ Govândari I, corul de tineret „Fiamma” al Parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii“ și Pr. Veniamin Pălie, decan romano-catolic al Decanatului de Caraș și paroh al aceleiași parohii romano-catolice. Cu această ocazie va avea loc și vernisajul expoziției de fotografii „Ierusalimul creștin”, cu fotografii realizate de Pr. Petru Berbentia și de Erwin Josef Țigla.
 17. Sâmbătă, 6 aprilie 2019, cu începere de la ora 10.00, va avea loc în cadrul Parohiei Romano-Catolice din Caransebeș, o zi de reculegere cu tematică referitoare la timpul special al Postului Mare, pentru tinerii din Arhidiaconatul Banatului Montan. De la ora 12.00 participanții vor putea lua parte și vor medita împreună Calea Sf. Cruci. Sunt așteptați cu deosebită plăcere toți tinerii interesați din arhidiaconat, dar nu numai. Mai multe informații pot fi obținute de la Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș, la marinmaties@yahoo.com și la 0255-512.902.

 

 

Comentarii

comentarii