Acasă Actualitate Programul președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier în Timișoara. Întâlnire cu primarul Fritz, plimbare...

Programul președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier în Timișoara. Întâlnire cu primarul Fritz, plimbare în centru și vizită la Liceul Lenau

DISTRIBUIȚI

Președintele german Frank-Walter Steinmeier va efectua o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Prin călătoria sa la București, Sibiu și Timișoara, președintele onorează multiplele relații bilaterale, precum și buna cooperare și parteneriatul strâns dintre Germania și România în cadrul UE și NATO și sprijinul comun pentru Ucraina.

Președintele federal va fi însoțit de ministrul de stat pentru Europa și Climă din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Anna Lührmann, precum și de o delegație de parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri și oameni de cultură.

La București, în data de 24 mai, șeful statului german va fi primit cu onoruri militare de către președintele Klaus Iohannis. După convorbiri, cei doi vor susține o conferință de presă comună. Președintele german va avea apoi convorbiri politice cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și, la Parlamentul României, cu președintele Senatului, Alina Gorghiu, și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. De asemenea, este planificată o întâlnire cu reprezentanți ai comunității de afaceri. În cea de-a doua zi a vizitei, președintele federal se va afla la Sibiu împreună cu președintele Klaus Iohannis.

Acolo va purta discuții la primărie, precum și cu reprezentanți ai Forumului Democrat al Germanilor din România. De asemenea, cei doi vor vizita Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu și Biserica fortificată din Cristian.

Ulterior, președintele federal va călători în Banat, la Timișoara. Seara, el va fi gazda unui concert la Filarmonica din Timișoara, în contextul în care orașul este Capitala Europeană a Culturii în 2023.

În ultima zi a călătoriei, președintele federal va vizita, împreună cu primarul Dominic Fritz, centrul orașului Timișoara. În cadrul unui tur, președintele federal va afla mai multe despre importanța istorică, economică și culturală a orașului, precum și despre coexistența diferitelor grupuri etnice și comunități religioase din oraș.

El va vizita, de asemenea, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau și se va întâlni cu reprezentanți ai minorității germane și ai celei evreiești.

„Vizita de stat a președintelui federal Frank-Walter Steinmeier marchează un moment culminant în cadrul parteneriatului nostru strâns. Aceasta subliniază prietenia noastră adâncă și îndelungată cu România, precum și interesul nostru deosebit pentru aprofundare în continuare a acestei prietenii. Amploarea relațiilor noastre bilaterale se reflectă în schimburile strânse la nivel politic, în relațiile economice intense cu Germania, care este cel mai important partener comercial al României, precum și în schimburile culturale și cu societatea civilă. În acest sens, în special minorității germane din România și comunității românești din Germania le revine un important rol de punte de legătură. Mai ales în vremurile dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, este important ca noi, în Europa, să rămânem uniți și să fim alături de Ucraina. Suntem deosebit de recunoscători că avem alături de noi un astfel de partener excelent și de încredere precum România. Vizita de stat a președintelui federal este, de asemenea, o expresie a acestei recunoștințe”, a transmis Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București.

Comentarii

comentarii