Acasă Economic Programul Prima Casă a scumpit apartamentele ieftine din Timişoara

Programul Prima Casă a scumpit apartamentele ieftine din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Conform agenţiei imobiliare Sedako Group, impactul programului Prima Casă pe piaţa imobiliară din Timişoara este insignifiant raportat la volumul ofertei. 80% dintre tranzacţiile care au avut loc pe piaţa imobiliara la nivelul lunii august 2009 au fost realizate prin acest program şi astfel s-au relansat într-o anumită măsură vânzările pe sectorul rezidenţial, mai ales în cazul proprietăţilor al căror preţ era apropiat de suma de 60.000 de euro.

Se vând mai ales apartamentele vechi

Ritmul de aprobare a creditelor accesate prin intermediul programului este însă mult sub aşteptările dezvoltatorilor locali. Tranzacţiile cu apartamente situate în imobilele noi reprezintă în continuare doar 20% din totalul tranzacţiilor cu apartamente. Program Prima Casă a generat totuşi o creştere bruscă a cererii de apartamente ieftine şi implicit a preţului acestora. S-a ajuns chiar în situaţia ca un timişorean care oferea spre vânzare un apartament de doua camere cu 52-55.000 de euro să crească artificial preţul până la 60.000 de euro în cazul în care potenţialul cumpărător dorea să-l achiziţioneze prin programul Prima Casă.
O alta evoluţie pe piaţa imobiliară locală este reducerea diferenţei dintre preţul de vânzare al apartamentelor cu două şi trei camere. Acest lucru s-a produs datorită limitării cererii solvabile de pe piaţă care aproape se suprapune cu lichiditatea generată de creditele acordate prin Prima Casă. Atâta timp cât nu există pe piaţă alte surse de finanţare în aceleaşi condiţii de creditare, favorabile cumpărătorului, tot mai mulţi potenţiali clienţi eligibili se vor orienta către acest program. Aproximativ 80% din resursele pentru credite ipotecare sunt alocate de către bănci acestui program garantat de stat.
Cei care doresc să achiziţioneze în această perioadă o locuinţă nu dispun de economii proprii nici măcar pentru acoperirea avansului. Majoritatea acestor cumpărători se împrumută de la bănci şi pentru acoperirea sumelor necesare avansului. Prin lansarea programului Prima Casă s-a creat un nou segment de cumpărători care, în alte condiţii, nu ar fi avut acces la o locuinţă sau la un credit. Este o categorie de cumpărători care aveau nevoie de o primă locuinţă, însă nu dispuneau de economii proprii şi nici nu puteau să acceseze creditele bancare cu dobânzi şi comisioane standard.

Şomajul va creşte şi anul viitor

Jucătorii din piaţa imobiliară nu pot decât să constate că locuinţele vândute sau oferite spre vânzare prin intermediul creditelor garantate de programul guvernamental nu fac decât să ajute pe termen scurt o parte din clasa de mijloc din România. Nu au beneficiat de gura de oxigen oferita de acest program într-o perioadă de secetă pe piaţa imobiliară decât acei dezvoltatori care, la data intrării in vigoare a programului, ofereau spre vânzare apartamente finisate la un preţ care nu depăşea maximul sumei garantate. Din cauza restructurării şi închiderii unui număr important de firme, se estimează că, până la sfârşitul anului, va scade semnificativ numărul persoanelor eligibile pentru accesarea acestui tip de credit. Rata şomajului se aşteaptă să crească în continuare şi în 2010, iar şomerii şi angajaţii care nu mai sunt siguri de stabilitatea viitoare a locului de muncă nu mai sunt eligibili la creditare sau nu mai au curajul să îşi asume riscul creditării.

Formalităţile durează prea mult

Durata optimă de valabilitate a antecontractelor de vânzare oferite de dezvoltator sau proprietar ar trebui să fie de trei luni, pentru a permite derularea formalităţilor birocratice necesare obţinerii garanţiei de la stat şi a creditului de la bancă. De asemenea, nivelul avansului solicitat este important pentru cumpărătorii care trebuie să apeleze tot la bancă pentru un credit de nevoi personale în vederea obţinerii banilor pentru avans. Nu este totuna dacă ţi se solicită un avans de 5% şi primeşti un termen de trei luni pentru a obţine creditul, sau ţi se impune un avans de 10% şi un termen de doar o lună pentru a face rost de restul banilor. În derularea programului, au apărut probleme pentru cumpărătorii care au semnat antecontracte cu proprietarii doar pe o lună, timp în care trebuiau să obţină creditul, altfel pierdeau avansul achitat. Formalităţile durează însă mai mult decât o lună şi mulţi solicitanţi au pierdut avansul.

Apartamentele de lux au rămas nevândute

În concluzie, efectele programului Prima Casă au fost creşterea preţului apartamentelor vechi de una-două camere, uniformizarea preţurilor la apartamente şi alinierea acestora înspre limita de 60.000 de euro finanţată prin acest program, ocolirea dezvoltatorilor care au oferit apartamente de lux, cu suprafeţe mari, la preţuri situate peste 60.000 de euro şi creşterea cererii pentru apartamentele noi, de mici dimensiuni, care erau deja finisate şi locuibile în momentul lansării programului. Dezvoltatorii care ofereau apartamente scumpe s-au mişcat prea lent în efortul lor de ajustare a preţurilor şi au pierdut startul în competiţia cu ceilalţi dezvoltatori care s-au adaptat rapid şi au încheiat imediat antecontracte cu beneficiarii programului Prima Casă la preţuri situate până la 60.000 de euro.
 

Comentarii

comentarii