Acasă Actualitate Programul Rabla a intrat în blocaj

Programul Rabla a intrat în blocaj

DISTRIBUIȚI

“Prima acţiune a mers foarte greu, fiindcă sunt foarte multe acte de completat, iar oamenii sunt foarte agitaţi”, a declarat Flavius Ranga (foto), directorul Rematinvest Timiş.

Programul Rabla e în blocaj total în Timişoara. Peste 100 de oameni aşteaptă în viscol şi ger, de mai multe zile, la poarta Rematinvest, de pe DN 594 Timişoara – Săcălaz, pentru a-şi casa rablele, dar degeaba. Înăuntru mai sunt 400 de maşini. Oamenii îngheaţă zi şi noapte în plin câmp, dar voucherele nu mai ajung la Timişoara. “Am două rable ale mele şi una a vărului meu. Eu stau de duminică aici, în câmp, în ger şi viscol. Sunt şi bolnav. Săptămâna trecută s-au luat maşinile de la ora 10 până la 2 noaptea”, a declarat timişoreanul Milicici Milorad (foto), în vârsta de 62 de ani, pensionar.

Aşteptăm…!

După ce prima tranşă de vouchere s-a apuizat în trei săptămâni, miercuri, 10 martie, la Timişoara, prim-ministrul Emil Boc a dat o nouă speranţă oamenilor şi a declarat că numărul vouceherelor pentru programul “Rabla” va fi suplimentat cu aproximativ 50.000 de vouchere, iar dacă va fi nevoie şi acestea vor fi suplimentate. În trei săptămâni de la demararea programului au fost predate 55.600 de tichete către REMAT-uri, fiind casate 30.000 de rable, tot atâtea maşini cât în tot anul 2009. Ministrul László Borbély a spus că Ministerul Mediului şi Pădurilor va merge în şedinţa de guvern, cu proiectul de HG pentru suplimentarea cu încă 50.000 de tichete pentru acest program. “Aşteptăm tipărirea noilor vouchere. În weekend a fost anunţul şi durează vreo două săptămâni. Am o grămadă de maşini afară şi aş prefera ca omul să nu vină să aştepte aici la coadă, lumea se agită, e nemulţumită. Eu pot să îi înţeleg, dar nu depinde de noi. Dacă ne-ar da 1.000 de vouchere, aş da 1.000, dar aşa cu ţârâita nu merge. Nu să lucrăm noaptea până la 3 – 4 dimineaţa, să completăm hârţoage. Nu ştim exact când se tipăresc, ne dau tot 100 de tranşă sau măresc tranşa sau ne vor da proporţional cu cât am dat în prima tranşă la fiecare firmă autorizată, e greu de spus. E un anumit haos. Problema cea mai mare este numărul mic de vouchere pe care îl primim. Au un număr limitat şi se epuizează repede”, a declarat Flavius Ranga.  

Tichetele vor avea termen de valabilitate 3 luni

Anul trecut au fost casate 32.327 maşini, iar în 2010, numai în trei săptămâni, au fost casate aproape tot atâtea. Autorităţile susţin că este clar că programul Rabla se bucură de un real succes în acest an. Dimpotrivă, Flavius Ranga susţine că merge greu din cauza birocraţiei. “Prima acţiune a mers foarte greu, fiindcă sunt foarte multe acte de completat, iar oamenii sunt foarte agitaţi. Pentru noi e greu de muncit în acest ritm, pentru că dacă dai 100 de vouchere pe zi sunt foarte multe hârţoage de completat”, a spus directorul Rematinvest. Ministrul Mediului şi Pădurilor a mai subliniat că fondurile sunt suficiente pentru suplimentarea numărului de vouchere, dar se află în discuţie propunerea ca aceste tichete să aibă şi un termen de valabilitate de 3 luni. În ceea ce priveşte programul Rabla pentru tractoare şi maşini agricole, ministrul László Borbély a anunţat că, începând cu data de 20 martie, va demara şi acest program. Până la această oră, s-au înscris 40 de producători, suma alocată pentru anul 2010 fiind de 100 milioane lei. Prin acest program, pentru tractoarele şi maşinile agricole vechi se va acorda o primă de casare de 17.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea unui tractor nou, în cazul persoanelor fizice şi 40%, în cazul persoanelor juridice. În ceea ce priveşte Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă, hidro, ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că, până în 20 martie, AFM va lansa o nouă sesiune de depunere a proiectelor. Valoarea acestei sesiuni va fi de 295.000.000 de lei.

Comentarii

comentarii