Acasă Cultura Programul spectacolelor, în luna martie, la Teatrul Maghiar Timișoara

Programul spectacolelor, în luna martie, la Teatrul Maghiar Timișoara

DISTRIBUIȚI

Programul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara cuprinde șapte spectacole, în luna martie, scrise de mari dramaturgi și puse în scenă de regizori cunoscuți, toate fiind traduse și în limba română, unele sunt interzise minorilor.

Programul complet:

Sâmbătă, duminică și luni – 2, 3 și 4 martie, 19:00, în Sala Mare HENRIC AL IV-LEA – director de scenă Victor Ioan Frunză, scenograf Adriana Grand, compozitor Cári Tibor.

Piesa cu elemente tragice a fost scrisă de Luigi Pirandello în 1921 și îl prezintă pe un tânăr aristocrat care, în urma unui accident, este convins că este Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, care a domnit în secolul al unsprezecelea. Rolul titular i-a revenit lui Balázs Attila. Colaborarea lui Victor Ioan Frunză cu Teatrul Maghiar a rămas în istoria acestei instituții ca cea mai prolifică perioadă de până acum, fiind realizate spectacole de succes precum: „Lorenzaccio” (1998), „Lecția” (2001), „Istoria comunismului, povestită pentru bolnavii mintali” (2003), „Hamlet” (2003, 2004) și mai ales „Rosencrantz și Guilderstern sunt morți”, care a fost distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol din anul 2009.

Se asigură traducere în limba română la cască. Durata: 2 ore

Duminică, 10 martie, 19:00, Sala Studio – BUZUNARUL CU PÂINE (KENYÉRREL A ZSEBBEN), text de Matei Vișniec – un spectacol de Kiss Attila, Molnos András Csaba – a doua reprezentație

Cele două personaje, Bărbatul cu baston și Bărbatul cu pălarie, se uită la un câine căzut în fântână și dezbat modalitatea prin care îl pot salva și motivația celor care l-au abandonat. Prin extensie, Vișniec spune că la fundul fântânii zace umanitatea și forța noastră de a reacționa ferm la agresiune și nedreptate. Având o abordare mai generală, spectacolul creat de cei doi actori vorbește despre libertatea fiecărui individ de a-și decide drumul în viață și de a (nu) fi sensibil la situațiile care nu îl influențează în mod direct. Se asigură traducere în limba română. Durata: 70 minute

Marți, 12 martie, 19:00, în Sala Mare, SHAKESPEARE, SONNET 66 după William Shakespeare, regia Kokan Mladenovic.

Spectacolul este o abordare nouă a textului „Sonetului 66”, care reprezintă un punct de pornire pentru discutarea problemelor universale ale societăţii. Un spectacol viu, cu muzică originală, bazat în cea mai mare parte pe mişcare şi un limbaj teatral universal. Fiecare vers din sonetul 66 este transformat într-o scenă despre foamea de înavuţire şi statut, imigranţi, terorism,  corporaţii, război, ambiţie, etc.

Spectacol non-verbal. Durata: 1 ora 20 minute.

Vineri, 15 martie, 19:00, în Sala Mare – MAREA POPOARELOR (NÉPEK TENGERE). Spectacol invitat al Ansambului „Nagyvárad” şi al Teatrului „Szigligeti” din Oradea de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Luni, 18 martie, 19:00, în sala Studio HEDDA GABLER, regia Tom Dugdale, text Henrik Ibsen.

Căsătorită cu un intelectual care o plictisește, fiind totuși imposibil să se rupă de convențiile sociale, Hedda se afundă în propria nefericire și nu poate renunța la iluzia pe care a creat-o, preferând să renunțe la propria viață. Personajele feminine din textele lui Henrik Ibsen tânjesc la libertate și vor să se rupă de rețeaua complexă a aparențelor și obligațiilor sociale. Hedda Gabler nu tolerează ipocrizia și convențiile, însă se afundă în societatea pe care o disprețuiește. Traducerea în română va fi la cască. Durata: o oră 50 minute

Miercuri, 20 martie, 19:00, în Sala Mare, LA COMUN (A KOMMUNA), regia Radu-Alexandru Nica, text Thomas Vinterberg și Mogens Rukov.

Anna și Erik își transformă casa într-o oază socială în care proprietatea este abolită, invitând alți cinci oameni să trăiască la comun, cu drepturi și obligații egale. Microuniversul inițial armonios se fisurează când Erik se îndrăgostește de mult mai tânăra Emma și propune ca ea să se alăture comunității. Cum se vor reseta relațiile din comună? Cum se vor poziționa ceilalți membri? Cine va trebui să plece?

Accesul spectatorilor sub 14 ani este interzis, iar traducerea în română va fi la cască. Durata: o oră 40 minute.

Joi, 21 martie, 19:00, în salka Studio – MICĂ NEÎNȚELEGERE COSMICĂ (APRÓ KOZMIKUS FÉLREÉRTÉS), regia Csábi Anna, text Forgách András.

Bazat pe cartea „Eram 12 femei” de Forgách András, spectacolul regizat de tânăra Csábi Anna redă un șir de experiențe diferite ale femeilor cu bărbații, în cheia realității magice. O fată care slăbește 25 kg de fiecare data când merge la iubitul ei din Paris, o femeie care se îndrăgostește de colegul ei astronaut în cosmos, o femeie care se căsătorește cu un eschimos, o căntăreață ce lucrează în bucătăria unui tren și speră la o viață mai bună. Un spectacol creat de cinci femei, despre dragoste și sex, cu un șir de întâmplări ciudate, amuzante, fermecătoare.

Accesul spectatorilor sub 14 ani este interzis, iar traducerea în română va fi la cască. Biletele costă 16/8 lei și se pot lua la casierie sau online prin www.biletmaster.ro. Informații și rezervări: ticket@tm-t.ro.

Comentarii

comentarii