Acasă Cultura Programul spectacolelor în luna octombrie, la Teatrul Maghiar Timișoara

Programul spectacolelor în luna octombrie, la Teatrul Maghiar Timișoara

793
DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar Timișoara va organiza, în perioada 4-6 octombrie 2019, în Sala Studio Zilele filmului maghiar 2019, împreună cu Asociația Filmtettfeszt Cluj-Napoca.

Este ediția a 19-a, intrarea este gratuită, iar filmele sunt subtitrate în română. Programul este disponibil la: http://filmtettfeszt.ro

De asemenea, în luna octombrie, au mai fost programate mai multe reprezentații:

Marți, 8 octombrie, 19:00, în  Sala Mare Hernic al IV lea– director de scenă Victor Ioan Frunză, scenograf Adriana Grand, compozitor Cári Tibor. Spectacolul va mai avea loc și în 22 septembrie.

Piesa cu elemente tragice a fost scrisă de Luigi Pirandello în 1921 și îl prezintă pe un tânăr aristocrat care, în urma unui accident, este convins că este Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, care a domnit în secolul al unsprezecelea.

Spectacolul a fost selecționat pentru Festivalul Național de Teatru Timișoara. Traducerea în limba română va fi la cască.

Sâmbătă și duminică, 12 și 13 octombrie, 19:00, în Sala Studio, va fi prezentat spectacolul Hedda Gabler, regia Tom Dugdale, text Henrik Ibsen. Spectacolul va mai avea loc și în 16 septembrie.

Căsătorită cu un intelectual care o plictisește, fiind totuși imposibil să se rupă de convențiile sociale, Hedda se afundă în propria nefericire și nu poate renunța la iluzia pe care a creat-o, preferând să renunțe la propria viață.

Hedda Gabler nu tolerează ipocrizia și convențiile, însă se afundă în societatea pe care o disprețuiește. Traducerea în limba română va fi la cască.

Joi, 31 octombrie, la ora 19:00, în Sala Studio, va fi prezentat spectacolul Buzunarul cu pâine, text de Matei Vișniec.

Este un spectacol creat și jucat de Kiss Attila, Molnos András Csaba

Cele două personaje, Bărbatul cu baston și Bărbatul cu pălarie, se uită la un câine căzut în fântână și dezbat modalitatea prin care îl pot salva și motivația celor care l-au abandonat.

Prin extensie, Vișniec spune că la fundul fântânii zace umanitatea și forța noastră de a reacționa ferm la agresiune și nedreptate. Având o abordare mai generală, spectacolul creat de cei doi actori vorbește despre libertatea fiecărui individ de a-și decide drumul în viață și de a (nu) fi sensibil la situațiile care nu îl influențează în mod direct. Traducerea în limba română va fi prin supratitrare. Durata: 70 minute.

Deplasări:

3 octombrie: CRĂIASA ZĂPEZII, regia Traian Savinescu, FUX Festival Oradea

16 octombrie: HEDDA HABLER, regia Tom Dugdale, Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale Gheorgheni

22 octombrie: HENRIC AL IV-LEA, director de scenă Victor Ioan Frunză, Festivalul Național de Teatru București

Comentarii

comentarii