Acasă Actualitate Proiect de 3,4 milioane euro în tratamentul cancerului colului uterin și colorectal,...

Proiect de 3,4 milioane euro în tratamentul cancerului colului uterin și colorectal, la Spitalul Municipal Timișoara

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, împreună cu Universitatea din Szeged, Departamentul de Oncoterapie, și UMFT, organizează, în perioada 08 – 09 octombrie, la hotel Boavista, primul workshop din cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii în diagnosticul și tratamentul cancerului colului uterin și colorectal”.

Dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara, a explicat că obiectivul proiectului este îmbunătățirea serviciilor de sănătate în cele trei instituții de sănătate din județele Timiș și Csongrad pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul cancerului colului uterin și colorectal în beneficiul populației Timiș-Csongrad printr-o abordare incluzivă și modernă.

De asemenea, se urmărește îmbunătățirea infrastructurii de sănătate pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal şi de col uterin în trei instituții medicale din regiunea Timiș-Csongrad.

Un obiectivul specific este îmbunătățirea accesului populației din zona Timiș-Csongrad la informații privind sănătatea și la servicii medicale de calitate pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal şi de col uterin.

Valoarea totală a proiectului este de peste 3,4 milioane de euro.

”Spitalul Municipal Timișoara a achiziționat deja Turnul de laparoscopie 3D-4K. Este singurul aparat de acest gen din România. Colegii medici de la Ginecologie realizează deja operații laparoscopice cu ajutorul acestui echipament ultraperformant.

Am mai achiziționat un sterilizator cu plasmă, care ajută la sterilizarea accesoriilor pentru intervențiile laparoscopice.

S-a finalizat și achiziționarea unui computer tomograf performant în valoare de 600.000 euro, care va fi instalat în secția de Obstretică-Ginecologie și va deservi tot Spitalul Municipal”, a spus dr. Olimpia Oprea, marți 8 octombrie 2019.

”Acest Turn de laparoscopie de ultimă generație reprezintă o creștere a performanței în tratamentul chirurgical al cancerului cervical. Performanța o faci prin oameni și prin aparatură, de aceea Spitalul Municipal încearcă să îmbine cele două laturi.

Ne bucurăm foarte mult de achiziționarea acestui echipament medical, fiindcă crește calitatea intervenției chirurgicale. Este o mare performanță pentru chirurgii ginecologi să își dezvolte abilitățile folosind această aparatură ultramodernă”, a spus prof. univ. dr. Dorin Grigoraș.

Prin acest important proiect transfrotnalier, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara va beneficia de Sistem pentru videoendoscopie – Video-Colonoscop (cu 2 colonoscoape);

Universitatea din Szeged, Departamentul de Oncoterapie va beneficia de Accelerator liniar de înaltă energie pentru Radioterapie, 2 Video-colonoscoape, Software pentru acceleratorul liniar existent, Sistem de planificare tratament radioterapie, Licenţă pentru sistemul de videoendoscopie.

De asemenea, vor fi îmbunătăţite competențelor pentru 40 de specialişti  din domeniul medical din judeţele Csongrad și Timiș;

10.000 persoane informate cu privire la prevenirea și diagnosticul cancerului colorectal şi de col uterin în județele Timiș și Csongrad;

300 de persoane care vor beneficia de schimburile de experienţă dintre cei 3 parteneri de proiect;

 2.600 de persoane din judeţele Timiș și Csongrad vor beneficia de screening în cadrul proiectului (2.000 femei din Timiş vor beneficia de examen citologic gratuit pentru screeningul cancerului de col uterin şi 600 de persoane vor beneficia de colonoscopii gratuite, 400 din Timiş şi 200 din Csongrad, pentru screeningul cancerului colorectal).

”Când ai trecut de 50 de ani ar trebui să îți faci cadou o colonoscopie”

”Proiectul este foarte bun, fiindcă facem un schimb de experiență cu colegii medici de la Szeged care tratează aceleași patologii. În al doilea rând pornim un program de screening a cancerului de colon care reprezintă o mare problemă de sănătate.

Colegii din Ungaria au început un asemenea program național. Vom învăța din experiența loc.

Vrem să dăm și un avertisment populației din Timiș pentru a merge la medic și a descoperi posibila maladie în stadii incipiente când se poate vindeca cu succes.

Cancerul de colon se află pe locul 2, în rândul cancerelor. Așadar este o problemă de sănătate publică.

În momentul în care simtomele sunt zgomotoase și sperie pacientul boala este avansată. Screeningul se adresează populației fără simtome.

Când persoana a trecut de 50 de ani ar trebui să își facă un cadou o astfel de investigație de colonoscopie”, a spus prof. univ. Ioan Sporea, șeful clinici de Gastroenterologie de la Spitalul Județean Timișoara.

Comentarii

comentarii