Acasă Actualitate Proiect inedit al Mitropoliei Banatului de renovare a 18 biserici ortodoxe din...

Proiect inedit al Mitropoliei Banatului de renovare a 18 biserici ortodoxe din Timiș

DISTRIBUIȚI

Marți, 3 iulie, în curtea Mitropoliei Banatului din Timișoara, a avut loc o expoziție de fotografie cu cele 18 biserici care vor fi renovate în următoarea perioadă, în colaborare cu Facultatea de arhitectură din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat: “Având experiența tristă pe care am trăit-o în septembrie 2017, când furtuna a distrus multe biserici în Timiș, am decis să începem o activitate de prevenție, să nu așteptăm ca vântul puternic să dărâme încă o dată turnurile lăcașurilor sfinte. Am vrut ca din timp să facem reparații, chiar capitale, la unele dintre acestea. Având aici, la Universitatea Politehnică Timișoara, Facultatea de arhitectură, am apelat la rectorul Viorel Șerban și la profesorii de acolo. Astfel, a fost îmbrățișată această idee. Studenții au făcut un lucru foarte bun. Ei au cercetat mai multe biserici din Timiș cu probleme și au făcut caiete de constatare, coordonați de profesori. Acestea vor fi bazele unor proiecte de execuție. Am mai câștigat încă 50 de prieteni ai bisericii noastre prin studenții care s-au ocupat de evaluările lăcașelor de cult. Nădăjduim o colaborare pe mai departe cu Facultatea de arhitectură, iar unde va trebui să intervenim rapid vom interveni pentru a reabilita aceste biserici”, a declarat ÎPSS Ioan.

Astfel, profesorii au propus mai multe teme de restaurare, iar studenții au fost liberi să aleagă. Cea mai favorită temă de seminar a fost restaurarea bisericilor ortodoxe din Timiș. Atunci Mitropolia Banatului a pus la dispoziție mașinile pentru deplasare în localitățile unde se află aceste lăcașuri de cult, monumente istorice, iar studenții au început să cerceteze și să întocmească unele caiete de evaluare.

„Acest proiect este o experiență deosebită pentru studenți. Tinerii s-au deplasat în locurile unde se află bisericile cu probleme arhitectonice și au făcut evaluări. Ei au simțit ce înseamnă responsabilitatea de a fi arhitecți, iar pentru UPT este încă o dovadă că suntem preocupați pentru a găsi cele mai oportune situații pentru a acorda studenților șansa de a învăța și a deveni acei profesioniști de care au nevoie Banatul și România, în general”, a spus prof. Viorel Șerban.

Comentarii

comentarii