Acasă Sănătate Proiect medical european de peste 6 milioane de lei lansat la Maternitatea...

Proiect medical european de peste 6 milioane de lei lansat la Maternitatea Odobescu Timişoara

DISTRIBUIȚI

Joi 8 februarie, Spitalul Clinic Municipal Timişoara a lansat, la Maternitatea Odobescu, proiectul Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile”, manager dr. Daniela Chiriac.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui model modern și adaptat provocărilor actuale din sectorul sănătății, de dezvoltare a competențelor profesioniștilor din obstetrica-ginecologie și neonatologie pentru managementul afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile. Vor fi organizate trei programe de formare pentru 382 de medici și asistenți: managementul afecțiunilor materno-fetale cu impact major asupra mortalității infantile, tehnici inovative în diagnosticul și tratamentul prenatal și postnatal al malformațiilor congenitale sau al altor afecțiuni perinatale și abordarea la naștere a nou născutului cu malformații congenitale, sindrom genetic sau cromozomopatie.

În legătură cu acest proiect, dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Clinic Municipal Timişoara, a explicat: „Pentru noi este foarte important pentru că medicii sunt obligaţi să participe la cursuri de formare profesională şi trebuie să obţină 40 de credite de educaţie medicală continuă pe an, asistentele medicale 30 de credite, ori aceste cursuri nu se pot plăti de către instituţie, din cauza lipsei fondurilor şi atunci fiecare angajat este nevoit să scoată banii din buzunar. Aşadar prin acest proiect câştigă şi personalul medical, cât şi pentru spital. Ne-am angajat la o muncă titanică prin aceste proiecte, dar sunt convinsă că unindu-ne eforturile vom duce la bun sfârşit activităţile”, a spus dr. Olimpia Oprea.

Prof. dr. Rodica Mihăescu, directorul medical al Spitalului Municipal Timişoara, a atras atenţia că unitatea medicală e împrăştiată în 13 locuri, de aceea e nevoie de o construcţie nouă, care să unească toate clinicile. „Acest program operaţional este o continuare a proiectelor cu care ne-a obişnuit doamna manager dr. Olimpia Oprea, în ultimii ani, să facă ca spitalul nostru să se poată dezvolta. Noi, conducerea Spitalului Municipal, am făcut tot ce am putut ca să asigurăm condiţiile necesare la un nivel nu chiar ca la privat, dar cel puţin noi suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute pentru unitatea noastră medicală care lucrează în 13 locuri. Suntem printre puţinele spitale din România care are o asemenea organizare. Putem să ne mândrim că am reuşit să facem faţă până acum cu bine. Ce ne-ar trebui este un spital nou care să ne permită să îndeplinim toate criteriile care ni se cer de către Ministerul Sănătăţii. Acest proiect lansat azi ajută Spitalul Municipal secţia de Ginecologie, cât şi celelalte secţii din oraşele partenere”, a declarat prof. dr. Rodica Mihăescu.

Dr. Gabriela Olaru, şefa Secţiei de Neonatologie din cadrul Maternităţii Odobescu, a vorbit de cauzele care duc la mortalitatea infantilă, dar şi de faptul că, de la 30 la mie mortalitate cât era înainte de 1989, în România, acum proiectul a scăzut la 6.

„Mortalitatea infantilă neonatală înainte de 1990 a fost de 30 la mie, acum este 6 la mie, în ţările dezvoltate din Occident procentul e de 3 la mia de naşteri. De aici am pornit împreună cu dr. Chiriac în acest proiect lansat astăzi. Există o repartiţie a cauzelor de mortalitate la nou născuţi, pe lângă malformaţii. Prematuritatea este o cauză gravă de mortalitate. Femeia modernă nu mai face copiii la 19-20 de ani, ci trebuie să îşi facă şi studiile, ceea ce e normal şi să se ocupe de carieră. De aceea copiii apar la vârsta de peste 30 de ani al mamei, când şi indicatorul de prematuritate este mai mare. Să nu uităm condiţiile improprii de îngrijire a gravidei care nu se duce la niciun control, stând în condiţii vitrege acasă. Aici la Maternitatea Odobescu îngrijim şi copii din regiunea Banatului – Caraş şi Hunedoara. În 2016 am avut 100 de nou-născuţi cu vârstă de gestaţie sub 32 de săptămâni, iar în 2017, am avut 123. A fost o creştere semnificativă a acestor vârste extreme. În această zonă de vârstă se înregistrează cea mai mare rată de mortalitate. Ceea ce ne dorim este să scădem această rată. Mortalitatea infantilă se poate reduce prin trei condiţii: să ai infrastructură bună, personal instruit şi dotare eficientă”, a declarat dr. Gabriela Olaru.

Parteneri în proiect sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Municipal din Timișoara, Cluj-Napoca și din Buftea. Proiectul are o valoare de 6.425.685,58 de lei.

Comentarii

comentarii