Acasă Economic Proiect spectaculos în vestul țării: tunel săpat în munte, prin care vor...

Proiect spectaculos în vestul țării: tunel săpat în munte, prin care vor circula trenuri de mare viteză

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură feroviară din România se execută în județul Arad. Pe Valea Mureșului, în munte, este săpat un tunel prin care va trece calea ferată de mare viteză, la care țara noastră visează de câteva decenii. Constructorii dau asigurări că în 2023 infrastructura feroviară ar putea arăta cu totul altfel.

La Bata, în județul Arad, la 27 de metri sub munte, este săpat primul tunel din regiune, parte a unui mega-proiect de modernizare a liniei de cale ferată de la intrarea în România.

Tunelul va avea 603 metri, iar prin el vor circula trenuri de mare viteză. 70 de muncitori lucrează aproape neîntrerupt, pentru că tunelul ar trebui să fie gata la sfârșitul anului viitor. “Suntem exact în inima tunelului. Sunt 336 de metri de la intrare, de la capătul cu intrarea. Aici se vede ce înseamnă frontul de lucru al tunelului, săpătura cu excavație pe toată secţiunea. În aceasta etapă a lucrărilor se sapă după o nouă metodă de tunelare austriacă, folosită în premieră în România. O monitorizare sofisticată optimizează tehnicile de armare a pereților pe baza tipului de rocă întâlnită. Facem aproximativ trei metri pe zi. Săpătură plus consolidare. Facem un metru excavare, care se face cu excavator mecanic. Având în vedere că e o zonă cu un material nou, instabil, e nevoie de o consolidare mult mai puternică”, spune Antonio Anes Acebo, șef tunel.

“Este o lucrare de anvergură, care are o complexitate aparte. După finalizarea acestei lucrări și a celor care fac parte din coridorul IV pan european, lucrurile se vor schimba pentru calea ferata si pentru călători, in sensul că viteza de circulație va creste spre 160 km/h”, a declarat Sorin Anghel – șef Divizie Investiții, Sucursala CFR Timișoara.

Până acum, constructorii au cheltuit 76 de milioane de lei, bani europeni, pentru lucrările de la Bata. Construcția face parte din subtronsonul Bârzava – Iteu, în care vor fi investiţi 1,7 miliarde de lei.

Sursa: observatornews.ro

Comentarii

comentarii