Acasă Actualitate Proiect transfrontalier pentru reabilitarea infrastructurii rutiere la Lipova și Csanádpalota

Proiect transfrontalier pentru reabilitarea infrastructurii rutiere la Lipova și Csanádpalota

DISTRIBUIȚI

Localitățile Lipova, din județul Arad și Csanádpalota din Ungaria vor beneficia de bani europeni pentru reabilitarea infrastructurii rutiere. Ieri, la Lipova, în prezența primarilor din Lipova, Marius Florin Jurcă și din Csanádpalota, Sandor Kovacs, a fost prezentat public Proiectul “Lipova – Csanádpalota – Elaborarea documentaţiilor tehnice pentru reabilitarea infrastructurii rutiere”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, Axa prioritară “Îmbunătăţirea condiţiilor cheie pentru dezvoltarea durabilă comună a zonei de cooperare”. Valoarea totală a proiectului este de 295.100 euro, din care liderul de proiect, respectiv Primăria Lipova, beneficiază de 245.100 de euro, iar partenerul din Ungaria, Primăria Csanádpalota are alocată suma de 50.000 de euro. Proiectul îşi propune elaborarea documentaţiilor pregătitoare pentru realizarea investiţiilor de reabilitare a infrastructurii rutiere în cele două localități. În Lipova, este vizată reabilitarea a 39,24 km de străzi orăşeneşti şi reabilitarea reţelei de canalizare pluvială aferente (36,13 km) iar în localitatea maghiară Csanádpalota, proiectul vizează reabilitarea a 2 km de străzi pentru facilitarea accesului spre România de pe autostrada M43.
Oraşul Lipova se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, din aceste motive oportunităţile de dezvoltare a localităţii sunt limitate. Străzile din oraş au, în general, îmbrăcămintea asfaltică existentă într-o stare de degradare avansată. Deficienţele predominante sunt cele ale structurii rutiere, ale complexului rutier şi ale îmbrăcămintei, aceste defecţiuni îngreunând foarte mult desfăşurarea traficului în condiţii normale. Gropile şi denivelările din carosabil provoacă degradarea prematură a autovehiculelor, impun o viteză redusă şi în condiţii improprii, acest fapt fiind un impediment important în calea investitorilor care ar contribui la dezvoltarea economică a oraşului. Prin urmare, se impune proiectarea şi realizarea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere. Din cauza stării de degradare a canalizării existente în oraşul Lipova, odată cu reabilitarea părţii carosabile este necesară şi reabilitarea reţelei de canalizare pluvială. La nivelul localităţii ungare Csanádpalota, probleme majore au fost identificate pe un segment de drum de 2 km. Astfel, pentru facilitarea accesului spre România, de pe autostrada M43 spre Nădlac (România) este indicată construirea unui drum de legătură intravilan între drumurile 44561 şi 44129. Proiectul prevede proiectarea lucrărilor de reabilitare a acestui tronson de drum, precum şi ale podului din oraşul Csanádpalota. Pentru oraşul Lipova, proiectul prevede proiectarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii rutiere 39,24 km de străzi orăşeneşti şi lucrări de reabilitare a canalizării pluviale pe o lungime de 36,13 km.
Beneficiarii direcţi ai proiectului din judeţul Arad sunt reprezentaţi de întreaga populaţie a oraşului Lipova (11.236 locuitori). Beneficiarii direcţi din judeţul Csongrad (Ungaria) sunt reprezentaţi de întreaga populaţie a localităţii Csanádpalota (3.144 locuitori). Alţi beneficiari direcţi sunt agenţii economici locali, ONG-uri, administraţiile locale, turiştii care vizitează localităţile Lipova şi Csanádpalota.
 

Comentarii

comentarii