Acasă Actualitate Proiectul Aquapic Timişoara candidează la Oscar-ul patrimoniului Uniunii Europene

Proiectul Aquapic Timişoara candidează la Oscar-ul patrimoniului Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

Proiectul Aquapic Timişoara a fost înscris de către Asociația Urban Survey, în concursul Premiile Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural (European Union Prize for Cultural Heritage), un fel de Oscar al patrimoniului continental.

Violeta Mihalache, Aquapic Timişoara Aquatim, a explicat că întrecerea are patru categorii, iar Aquapic participă la secțiunea Conștientizarea publicului, training, educație, referitoare la valoarea patrimoniului cultural. Aplicația s-a bazat pe două componente importante. Prima este contextul local și național, în domeniul patrimoniului industrial. La o simplă plimbare pe stradă, se vede cum patrimoniul industrial – vechile fabrici, multe cu o valoare enormă – este lăsat, din păcate, să se deterioreze, după ce își încetează activitatea, ajungând, într-un final, să fie demolat. Vrem să arătăm că patrimoniul industrial poate fi tratat și altfel, că poate aduce prestanță comunității și deveni valoros, în momentul când este înapoiat acesteia.

Clădirea Uzinei de Apă Industrială este lucrarea lui László Székely, poate cel mai mare arhitect pe care l-a avut Timișoara și care și-a pus amprenta pe felul în care arată orașul nostru, clădiri ca fostul Abator sau Cazarma Pompierilor sau turbinele fiind concepute de el. Chiar dacă Uzina de Apă Industrială este mai mică, valoarea și frumusețea ei sunt depline.

A doua componentă este păstrarea destinației inițiale. În Europa vedem o sumedenie de astfel de exemple, de patrimoniu industrial refuncționalizat – fabrici, hale ori depozite care au fost transformate în locuri culturale sau creative: cinematografe, galerii de artă, hub-uri creative. Proiectul Aquapic a păstrat funcțiunea inițială a Uzinei de Apă industrială, clădirea vechii uzine, cu toate echipamentele și utilajele în conservare, fiind amenajată ca muzeu. Vizitatorii vor afla aici cum și pentru ce se producea apa industrială, care acum și ea, ca proces tehnic, e istorie. Este interesant de știut că la origini a fost o idee extraordinară de afaceri, dar și un exemplu de dezvoltare sustenabilă, puse în practică de Stan Vidrighin, părintele sistemelor de apă și canalizare din Timișoara, după modelul altor orașe din Imperiul Austro-Ungar.

Premiile Fundației Europa Nostra sunt susținute de Comisia Europeană și se acordă sub patronajul tenorului spaniol Placido Domingo. Distincțiile europene de patrimoniu sunt atribuite din 2002. La fiecare categorie există un Mare Premiu, dar în funcție de calitatea proiectelor pot exista mai mulți câștigători. Proiectul Aquapic a primit confirmarea înscrierii în competiție. În ianuarie-februarie 2018 va avea loc jurizarea, iar în luna martie participanții vor fi informați asupra rezultatelor –a conchis Violeta Mihalache, Aquapic Timişoara.

 

 

Comentarii

comentarii