Acasă Actualitate Proiectul Cămine în mișcare, prezent pe scena Festivalului Culturii Române de...

Proiectul Cămine în mișcare, prezent pe scena Festivalului Culturii Române de la Cracovia

DISTRIBUIȚI

În perioada 10-14 mai, Institutul Cultural Român Varșovia a organizat Festivalul Culturii Române de la Cracovia, iar Timișoara și Banatul au fost temele centrale ale evenimentului.

Două dintre proiectele câștigătoare realizate prin Apelul pentru proiecte și intervenții artistice „Cămine în mișcare” 2020 au inaugurat cea de-a XIII-a ediție a prestigiosului eveniment și anume: performance-ul „Krumau Live”, susținut de Psihodrom și expoziția de benzi desenate „Tur Banat” create de artista Sorina Vazelina.

„Krumau Live” este un film/performance realizat de Psihodrom în cadrul Cămine în mișcare în anul 2020, inspirat de momentele dificile trăite de un șvab bănățean din Lenauheim, în anul 1945. „Krumau Live” spune două povești: a unei plecări și a unei întoarceri. Vorbește despre pribegie, oameni răi, sfinți și cei care încearcă să mai supraviețuiască încă o zi.

Performance-ul este croit după interpretarea povestirii „Krumau” a lui Andrei Ursu, realizată pe baza interviului intitulat „Refugiați din România”, cules de Nicoleta Mușat, coordonatoare a activității de cercetare în teren Cămine în mișcare, în anul 2019. Prin Krumau Live, artistul vizual Cristian Văduva, muzicienii Octavian Horvath, Sergiu Cătană și Alexandru Pascu și performerul-coregraf Alexandra Gîrbea recreează, cu mijloace de secol XXI, atmosfera unei călătorii din care mulți nu s-au mai întors și pe care supraviețuitorii o privesc încă într-un chip straniu.

Propus de Sorina-Adina Vasilescu (Vazelina) – ilustratoare și realizatoare de benzi desenate – și Alexandru-Grigore Liteanu – fotograf, proiectul „Tur Banat” reprezintă o serie de materiale grafice (benzi desenate, vederi, stickere etc.) care promovează atât aspecte autentice ale unei mici colecții de destinații bănățene, cât și povești de viață documentate prin proiectul Cămine în mișcare. Materialele au fost realizate în anul 2020 în cadrul proiectului și amintesc ceea ce au reprezentat, în trecut, unele destinații turistice emblematice din Banat. Expoziția „Tur Banat” va putea fi văzută în Cracovia până în 31 mai, după care va fi prezentată și în alte orașe din Polonia.

”Poveștile Banatului, filtrate prin prisma artei contemporane, sunt parte a patrimoniului cultural european și o componentă esenţială a diversității culturale și expresiei creative a tot ceea ce înseamnă Banatul ca regiune istorică. Ne bucurăm că cele două proiecte realizate prin Apelul pentru proiecte și intervenții artistice „Cămine în mișcare” 2020 au fost recunoscute ca emblemă a patrimoniului, o contribuție originală a Asociației Prin Banat la Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a transmis publicului polonez, Alexandra Palconi-Sitov, președinta Asociației Prin Banat.

 Cămine în mișcare face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Comentarii

comentarii