Acasă Administraţie Proiectul de înlocuire a conductelor vechi de termoficare din Timișoara, la 90%

Proiectul de înlocuire a conductelor vechi de termoficare din Timișoara, la 90%

DISTRIBUIȚI

Proiectul cu finanțare europeană de înlocuire a țevilor de termoficare din Timișoara, etapa a II-a, a ajuns la un grad de finalizare de 90%. Mai exact, au fost înlocuiți 26.262 de metri din 29.162 incluși în proiect. Rețeaua secundară a fost înlocuită aproape în totalitate, iar situația nu arată rău nici în privința celei secundare.

Proiectul a început încă din 2021, dar strict anul acesta au fost vizate următoarele rețele termice primare: Obiectul 1 (str. Cercului, str. Miloia, str. Mures, str. Traian Vuia), Obiectul 2 (str. Traian Vuia), Obiectul 3.2 (Zona Lugojului: str, Simion Bărnuțiu, str. Zoltan Kodaly, str. Lugojului, str. Telegrafului, str. Renașterii, str. Lorena), Obiectul 3.3 (în incinta Fac. de Mecanica, str. Traian Lalescu, str. V. Pârvan, str. Sf. Rozalia, str. Filaret Barbu), Obiectul 4.1 (zona Bucovina: de la PT45 la strada Bucovina, str. Bucovina str. Liege, str. Dej), Obiectul 4.2 (str. Ghe Marinescu, str. I.L. Caragiale, incinta Transelectrica, str. Șt. Cel Mare, Piața Aurel Vlaicu, str. Soarelui, str. Șt. O. Iosif, str. Școlii, str. Comănești), Obiectul 5 (Aleea F.C. Ripensia). „Din cei 9.067 m, din rețea primară supusă retehnologizării, s-au executat 6.803 m, reprezentând 75,03%”, transmit reprezentanții primăriei.

În ceea ce privește rețele termice secundare, au fost înlocuite cele aferente punctelor termice: PT6, PT 7C, PT 10A, PT 10 B, PT 21, PT 22, PT 35, PT 36, PT 37, PT 40, PT 41, PT 45, PT 45A, PT 52, PT 63, PT 69, PT 72, PT 75, PT 82, PT 84, PT 86, PT 88, PT 89, PT 98 și PT Păltiniș.  Aici, procentajul de finalizare a lucrărilor de 96,83%. În total au fost reabilitați, la nivelul proiectului, 26.262 m rețea termică primară și secundară din 29.162 m, reprezentând 90.05%.

„Primăria Municipiului Timișoara va continua înlocuirea conductelor vechi din sistemul de termoficare al orașului și a lansat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate, precum și identificarea celei mai bune surse de finanțare nerambursabilă disponibilă și întocmirea cererii de finanțare pentru schimbarea a încă 29 de km de conducte de termoficare. Din totalul vizat prin noul proiect, 11 kilometri sunt aerieni și se află în proximitatea CET Sud și a căii ferate din sudul Timișoarei. Cu această investiție, din etapa a III-a de retehnologizare, întreaga rețea de transport va fi retehnologizată, asta însemnând că toate țevile vor fi cu izolație modernă și din material mai rezistent la coroziune Valoarea proiectului este de 160.280.811,28 lei (TVA inclus)”, se arată în comunicatul municipalității.

Primarul Dominic Fritz le-a împărtășit și următorilor săi de pe Facebook noutatea: „Astea sunt conductele de termoficare mâncate de rugină pe care le-am schimbat în ultimii doi ani. Am înlocuit peste 26 de kilometri de conducte din cei 29 km planificați. În fiecare iarnă, abonații Colterm aveau întreruperi de zile întregi din cauza avariilor pe rețea și orașul contoriza pierderi de sute de mii de metri cubi de apă fierbinte, pe care le plătește de la bugetul local. Muntele de țevi din poză va crește în continuare. Avem o nouă investiție în pregătire, anume modernizarea a încă 30 km de rețea”.

Comentarii

comentarii