Acasă Economic Proiectul de succes “Proaspete de la noi”, implementat de Profi, ar trebui...

Proiectul de succes “Proaspete de la noi”, implementat de Profi, ar trebui copiat de statul român

DISTRIBUIȚI

Adrian Orza, fostul viceprimar al Timișoarei, administrează o investiție de 2 milioane de euro în două sere de legume bio, Agrofresh Ecologic de la Șag, Timiș, în sistem integrat: producție, procesare, depozitare și comercializare.

Orza atenționează despre necesitatea ca statul român să îi sprijine pe legumicultori în mod concret, pentru a putea accesa hypermarket-urile.

Orza atenționează că e foarte important ca fermierii să aibă acces cu produsele lor în rafturile retailurilor, de aceea statul trebuie să îi ajute foarte serios. El a arătat exemplul Greciei, unde asemenea mecanism funcționează cu succes. Astfel, statul român trebuie să investească într- un lanț de magazine și aprozare, unde să fie și acționarul, iar producătorul român să își poată vinde marfă. Atunci, toți ar avea de câștigat: fermierul, statul și consumatorul.

În Tomnatic, în Timiș, statul, prin Consiliul Județean Timiș, construiește un mare depozit de legume și fructe, în valoare de 4,5 milioane de euro.

“E un obiectiv economic foarte bun, dar dacă vor există numai depozite lanțul nu va fi închis de la producție, până la client și nu este ceea ce ne dorim”, a spus Orza.

El sugerează MADR că genul de proiect cum e “Proaspete de la noi” implementat cu mare succes de Profi, prin care legumicultorii locali își vând marfa, ar trebui să fie copiat și de statul român, să vină cu o asemenea soluție eficientă de lanț integrat pentru a sprijini producătorii locali.

Adrian Orza vorbește despre calitatea produselor obținute în serele bio de la Șag: ”M-ați auzit de multe vorbind de faptul că serele AGROFRESH ECOLOGIC, de la Șag, produc legume BIO. Pentru că nu e doar o vorba în vânt, acest proces este certificat oficial de organisme competențe, la nivel european.

Recent, cu câteva zile în urmă, cei care ne-au eliberat Certificarea BIO ( SRAC CERT) care este organismul de certificare român cu cea mai mare recunoaștere a mărcii și certificatelor (și având acord european de recunoaștere a certificării), a prelevat legume din seră noastră, care au fost trimise la unul din cele mai respectate laboratoare din lume pentru a le fi verificată calitatea de produse ecologice.

Acest organism este Primoris Holding CVBA, ce regrupează toate birourile și laboratoarele Primoris ale companiei belgiene de certificare , cu activități în desfășurare pe 3 continente.

Am primit confirmarea că produsele noastre sunt conforme cu standardele agriculturii ecologice!

Nu am avut emoții, pentru că noi mâncăm din ce producem și știm că respectăm la sânge ideea și cerințele legislației “ BIO”.

Câteva informații pentru cei ce doresc să mănânce sănătos…

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.

În perioada de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc.

Consumatorii care cumpără produse ce poartă sigla naţională şi logoul comunitar pot avea încredere că ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu metodă de producţie ecologică şi produsul respectă regulile şi normele în vigoare. Pe lângă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului, produsul poartă şi numele sau codul organismului de inspecţie şi certificare.

Comentarii

comentarii