Acasă Actualitate Proiectul pentru recuperarea a 8 milioane de euro, pe axa retro, pentru...

Proiectul pentru recuperarea a 8 milioane de euro, pe axa retro, pentru tramvaiele Armonia, nu era eligibil

469
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu şi directorul ADR Vest, Sorin Maxim, au explicat joi ce s-a întâmplat cu “pierderea” celor 8 milioane de euro pentru tramvaiele Armonia, care se dorea a fi recuperată din fonduri europene, pe axa retro, după ce acestea au fost deja contractate pentru reabilitare.

“Dacă pentru tramvaiele Armonia nouă nu ni s-a aprobat proiectul, nu înseamnă că am greşit cu ceva. Nu era eligibil pentru că contractul era expirat în perioada în care puteai cere bani pentru aşa ceva. Noi, dacă am fi făcut mai târziu reabilitarea tramvaielor Armonia eram eligibili, dar, cum le-am făcut mai devreme, nu eram eligibili”, a explicat din nou primarul Nicolae Robu.

Edilul a subliniat că primăria a încercat să obţină finanţare, dar nu îndeplinea acea condiţie, pentru că scrie clar că “este interzisă prelungirea contractelor cu scopul de a obţine fonduri” (europene, n.r.).

“Pentru asta nu e nimeni de vină, dar s-au creat tot felul de poveşti, aşa cum se întâmplă de obicei. În rest, chiar vreau să aflu şi eu care e situaţia, pe aproape toate proiectele sunt cereri de clarificare pentru că sunt proiecte complexe şi multe lucruri sunt interpretabile, pe de-o parte, aşa cum sunt ele formulate în ghid, pe de altă parte, înţelegerea asupra textelor diferă câteodată, mai sunt şi scăpări. Nu a fost nimic grav pe nicio cerere de finanţare, după câte ştiu eu. Îl rog pe domnul Sorin maxim să spună dacă lucrurile stau altfel, pentru ca să pot şi eu să iau măsuri corective”, a detaliat Nicolae Robu.

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a explicat că “nu a fost respins (proiectul, n.r.) dintr-o eroare. O spun public: nu există nicio urmă de rea voinţă sau de orice altă piedică pe care ADR ar pune-o. (…). Vizavi de acest proiect, într-adevăr, tipologia finanţării nu s-a potrivit cu momentul şi cu tipologia proiectului pe care primăria l-a depus (pe axa retrospectivă, n.r.)”, a declarat Sorin Maxim, joi, la semnarea unor contracte cu PMT.

Maxim a adăugat că ADR Vest se străduieşte să absoarbă cât mai mult pentru Timişoara, în primul rând, şi pentru regiune, pentru că aceşti bani sunt o alocare pe care dacă nu îi absorbim, îi pierdem şi suferim cu toţii mai târziu că nu avem infrastructura necesară.

“Este vorba de 8 milioane de euro pe care am fi dorit să-i avem din fonduri europene (…). Dar noi am pornit (reabilitarea, n.r.) cu vreo doi-trei ani mai devreme, nimeni nu ştia atunci că va veni o finanţare de acest tip (retro, n.r.), ne-am asumat să le reabilităm pe bugetul local, iar când a apărut oportunitatea de a obţine bani europeni (…) am crezut că putem fi eligibili, dar ni s-a explicat ulterior că nu suntem eligibili din cauza timpului”, a detaliat primarul.

Comentarii

comentarii