Acasă Administraţie Promisiune de la primar: Taxe şi impozite mai mici, de anul viitor,...

Promisiune de la primar: Taxe şi impozite mai mici, de anul viitor, pentru timişoreni

DISTRIBUIȚI

directia fiscala timisoaraTimişorenii vor plăti taxe şi impozite mai mici de anul viitor, dacă propunerea primarului Nicolae Robu va trece de plenul Consiliului Local Timişoara.

De altfel, edilul a promis încă de la preluarea mandatului că nu este adeptul impunerii de taxe şi impozite mari, care să nu poată fi plătite de o plajă mare de contribuabili, ci al unor taxe mici, pe care să le poată achita fiecare.
„Am promis că nu voi majora nicio taxă şi niciun impozit local. Analizând situaţia, am decis chiar să facem o serie de reduceri de taxe, inclusiv să eliminăm unele taxe percepute până acum. Nu vrem să speriem pe nimeni cu taxe şi impozite, le aplicăm în limitele firescului şi ale legii”, a anunţat primarul Robu.
Edilul vrea reducerea impozitului pe clădiri, pe clădiri rezidenţiale deţinute de persoane fizice, în 2016, cota avută în vedere este de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar în 2017 ar urma o reducere a ei la 0, 08%, minimum prevăzut prin noul cod fiscal. „La clădiri nerezidenţiale, deţinute de persoane fizice, în 2016 cota avută în vedere este 0,6% la valoarea impozabilă, în 2017 vom reduce cota la 0,2%. La persoane juridice, cota pentru clădiri rezidenţiale, în 2016, este 0,1%, iar în 2017 o vom reduce la 0,08%, nivelul minim stabilit prin lege”, precizează primarul.
Pe de altă parte, primarul a anunţat că de anul viitor va dispărea complet impozitul „pe cultură”, ţinând cont de faptul că Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană.
„În prezent există o cotă de impozit de 2% pentru teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic, prezentare de film, prezentare de circ sau orice competiţie sportivă, respectiv de 5% în cazul oricăror alte manifestări. În 2017 se elimina de tot. Nu mai percepem taxe şi impozite pentru spectacole. Suntem Capitala Europeană a Culturii, vom fi în 2021, şi trebuie să încurajăm organizarea de spectacole şi evenimente cultural-sportive”, a detaliat primarul.

Impozit zero pentru mijloacele de transport hibride

Primăria anunţă facilităţi şi bonificaţii, chiar şi gratuităţi la taxe şi impozite pentru timişorenii care în 2017 îşi vor plăti obligaţiile fiscale anticipat sau care vor folosi mijloace de transport nepoluante sau hibride.
„Se păstrează bonificaţiile pentru cei care-şi plătesc la termen impozitele. Avem bonificaţii de 10% prevăzute de Codul fiscal pe care le vom păstra ca şi în 2016, în 2017. Contribuabililor persoane fizice li se vor acorda bonificaţii de 10% pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, datorat pe un întreg an, până la data de 31 martie 2017”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
În ceea ce priveşte cazurile de scutire de la plata impozitului, respectiv a taxei pe clădiri în 2017, edilul spune că acestea se vor menţine, dar în plus, se vor acorda facilităţi acolo unde s-au executat lucrări de întreţinere a arhitecturii ambientale la clădiri.
Pentru mijloacele de transport hibride au fost acordate scutiri de 95% în 2016, iar în 2017 scutirea va fi de 100%, adică impozit zero pentru mijloace de transport în comun hibride, nepoluante, pentru a încuraja folosirea lor la scară mai mare.
Primarul susţine că viitorul este al lor şi că în Germania se iau deja măsuri radicale, anunţându-se că nici nu se va mai permite, în curând, înmatricularea, în anumite oraşe, a unor maşini care nu au poluare zero. „Este un semnal care anticipează ceea ce va urma, măsura neputându-se lua imediat. Întâmplându-se acest lucru în Germania, înseamnă că sunt viabile din punct de vedere economic, motoarele electrice ajungând să domine piaţa cât de curând. Sunt mai scumpe maşinile cu motor electric, dar preţurile încep să scadă”, a explicat primarul.
El a mai precizat că administraţia locală timişoreană se orientează deja spre maşini hibride prin scutire totală de la plata taxelor şi impozitelor, transmiţând un semnal clar de aderare la principiile ecologice, prin acordarea acestor facilităţi fiscale.
Edilul dă asigurări că bugetul local suportă aceste scutiri de impozite şi că totul este sub control.

500% – taxa pe terenuri sau clădiri neîngrijite, din 2017

Timişorenii care sunt proprietari de terenuri agricole intravilane sau de clădiri pe care nu şi le îngrijesc, vor fi buni de supra-plată a impozitului, din 2017. Pentru terenurile agricole, legea prevede că municipalitatea va trebui să urmărească doi ani la rând dacă suprafeţele respective nu sunt îngrijite, dar supra-impozitarea va fi maximă la clădiri, de 500%, din prima.
„La taxa pe paragină, vom avea în 2017 o lege care ne cere ca doi ani consecutivi să avem constatări că terenul este nelucrat şi lăsat în paragină şi vom avea o HCL separată pentru fiecare teren agricol.
Majorarea impozitelor pentru clădiri şi impozitul pe teren, va fi de până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din intravilan. Aceasta de fapt taxa pe paragină, pe care eu am cerut-o de mult timp. În 2016 avem HCL care stabileşte şi cu cât se majorează impozitele, în funcţie de gradul de paragină. Aceleaşi taxe se vor menţine şi în 2017 (…)”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
El îi avertizează din nou pe cei care au proprietăţi în paragină, indiferent că este vorba despre terenuri intravilan sau clădiri în oraş, că cine nu şi le îngrijeşte va avea de plătit un impozit majorat cu 500%.
„Desigur, sunt şi variante mai soft (…), dar în domeniul acesta am constatat că ori sunt îngrijite ori sunt îngrijite rău. Aşa că taxa aceasta va fi aplicată la nivelul ei maximal”, a subliniat edilul.

 

Comentarii

comentarii