Acasă Actualitate Propaganda usr-istă a trecut pe încărcare electrică. Fritz este lăudat pentru proiectele...

Propaganda usr-istă a trecut pe încărcare electrică. Fritz este lăudat pentru proiectele lui Robu

DISTRIBUIȚI

Propaganda usr-istă a anunțat, cu mândrie, că aproximativ 200 de stații de încărcare electrică vor fi instalate în Alba Iulia, Timișoara și Brașov, ”orașe administrate de primarii USR Gabriel Pleșa, Dominic Fritz și Allen Coliban”.

”Cele trei administrații locale au demarat deja proiectele, toate prin programe naționale și europene de finanțare, dar și prin PNRR”, este vestea ”minunată”.

La Timișoara urmează să fie instalate 75 de stații:

  • 16 stații de încărcare pentru vehicule electrice vor fi instalate la finalul lunii februarie, cu cofinanțare de la bugetul de stat;
  • prin contractul semnat în august, anul trecut, pentru achiziția a 44 de autobuze electrice, vor fi instalate și 44 de stații de încărcare electrică lentă, precum și 15 stații de încărcare rapidă. Totul printr-un proiect comun al Timișoarei și Brașovului, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional și implementat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

”Primarul Dominic Fritz și-a propus ca, în 2024, parcul de mijloace de transport în comun să fie complet modernizat și electric”, mai spune comunicatul USR.

Legătura între Fritz și stațiile de încărcare este însă vagă, dacă cu chiar inexistentă. În 2020, Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat, în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, dosarul de finanţare, depus de Primăria Municipiului Timişoara pentru realizarea a 16 stații de încărcare pentru mașinile electrice. Contractul cu AFM a fost semnat de fostul primar Nicolae Robu, având o sumă aprobată de 2.962.652,319 lei, cu TVA. Contribuția AFM, astfel va reprezenta 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, de 3.291.835,91 lei cu TVA, pe un termen de 12 luni.

În cazul autobuzelor electrice, MDRAP a aprobat încă din octombrie 2019 ca un număr de 56 de autobuze electrice să poată fi achiziţionate cu fonduri europene, în următorii patru ani, în Braşov şi Timişoara, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Costul ajunge până la 33 de milioane de euro. Parcul auto al Timişoarei va fi astfel completat cu 44 de autobuze electrice care au fiecare cu o lungime de 18 metri. Pe lângă cele 44 de autobuze electrice, MDRAP mai cumpără şi 15 staţii de încărcare rapidă şi 44 de staţii de încărcare lentă pentru Timişoara.

Comentarii

comentarii