Acasă Actualitate Propunerea lui Marilen Pirtea, disciplină școlară dedicată Revoluției Române din 1989, aprobată...

Propunerea lui Marilen Pirtea, disciplină școlară dedicată Revoluției Române din 1989, aprobată de Camera Deputaților. Cursul ar putea intra în programă în anul școlar 2023-2024

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 4 mai, Camera Deputaților a aprobat propunerea lui Marilen Pirtea de introducere a unei discipline dedicate Revoluției Române din 1989 în programa școlară. Subiectul ar urma să constituie un curs care să fie predat începând cu anul școlar 2023 – 2024. Până atunci, însă, mai este nevoie și de votul Senatului.

„După mai bine de treizeci de ani de la Revoluția Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului inițial al timișorenilor eroi, care au pornit Revoluția ca mișcare socială și politică”, anunță prim-vicepreședintele PNL Timiș, deputatul liberalul Marilen Gabriel Pirtea.

„Astăzi, propunerea legislativă privind introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului «Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România» a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților, în forma sa finală, rezultată din dezbaterile comisiilor de specialitate. Proiectul a întrunit voturile necesare adoptării (215 voturi pentru forma finală a proiectului, 17 împotrivă și 44 de abțineri), urmând ca noua lege să fie înaintată Senatului. Proiectul legislativ prevede introducerea noii discipline începând cu anul școlar 2023-2024, alături de integrarea acestei noi discipline în sfera curriculară descrisă prin strategiile adoptate la nivelul școlilor”, anunță deputatul liberal.

„Ca deputat, cadru universitar și timișorean, sunt deosebit de onorat pentru întrunirea unei majorități a voturilor în Camera Deputaților, favorabile pentru introducerea acestei discipline. Noua disciplină «Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România», astăzi legiferată și trimisă Senatului, răspunde unei necesități  obiective, aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educația lor civică, respectiv un set de conținuturi didactice orientate cu precădere către cel mai important moment revoluționar al istoriei noastre recente. Noțiunile, informațiile și mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetățeni conștienți de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, subliniază deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

 

Comentarii

comentarii