Acasă Actualitate Protest al presei timișorene față de atitudinea primarului Nicolae Robu, președintele PNL...

Protest al presei timișorene față de atitudinea primarului Nicolae Robu, președintele PNL Timiș

DISTRIBUIȚI

Stimați domni, stimate doamne,

Demersul nostru, al presei timișorene, își propune să aducă în atenția autorităților, organizațiilor media din țară și din străinătate, ONG-urilor care susțin libertatea de exprimare, dar și persoanelor publice preocupate de această temă, derapajele grave ale primarului Timișoarei, Nicolae Robu, președintele PNL Timiș.

Primarul Timișoarei și-a făcut o obișnuință din a insulta și a eticheta jurnaliștii, folosind de-a lungul timpului expresii ca ”ultrapenibili”, ”nesimțiți”, “idioţi şi idioate” , ”nu ne tragem în şireturi, când o să aveţi cariera făcută de mine cu cinste şi cu muncă multă, atunci puteți să vă apropiaţi de şireturile mele, până atunci pretind respect” sau ”indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază”.

Comportamentul tot mai agresiv și jignitor a culminat vineri, 2 martie a.c, când excesele verbale au atins un nivel fără precedent. Nicolae Robu a catalogat, pe contul său de Facebook, media locală ca fiind ”presa mizerabilă, presa nepresă, de fapt, formată din paraziți sociali ce trăiesc din taxă de protecție și taxă de asmuțire”. Ulterior, în cadrul conferinței de presă a PNL Timiș, acesta a continuat cu insultele și a refuzat să răspundă la întrebările legitime ale jurnaliștilor. ”Există tot felul de variante de prostituție în lumea de astăzi, nu numai prostituția pe centuri sau nu știu pe unde. Există și alt fel de prostituție, care e mai gravă”, a susținut Nicolae Robu. Seria atacurilor a continuat ieri când, într-o nouă postare pe Facebook, le-a numit pe colegele noastre “țațe” și a reluat expresii ca “presa nepresă”, “jurnaliști nejurnaliști”, “prostituție”.

Nicolae Robu a avut ieșiri agresive verbal, de-a lungul timpului, din păcate, nu numai la adresa jurnaliștilor, ci împotriva oricăror persoane care au avut o altă părere decât a sa – cetățeni ai Timișoarei, primari PNL, alți politicieni sau membri ai unor asociații.

În opinia noastră, toate aceste atacuri la adresa jurnaliștilor reprezintă o încălcare a normelor europene de comunicare și o formă de intimidare și încălcare a libertății de exprimare a mass media.

Nu vom mai accepta aceasta atitudine agresivă, nu vom mai tolera accesele verbal suburbane ale primarului Nicolae Robu, care este și președintele PNL Timiș.

Ne solidarizăm astfel, reprezentantii presei timișorene, într-un demers comun ce își propune să apere dreptul jurnaliștilor de a pune întrebări persoanelor publice și de a critica activitatea acestora.

Acesta este un prim demers public, iar dacă relatiile de comunicare dintre primarul Nicolae Robu și presă nu se vor echilibra, vom apela si la alte forme legale, publice, de protest.

Demersul nostru se adresează Comisiei de Etică a PNL, căreia îi cerem analizarea acestei situații și un răspuns, comisiilor pentru cultură și mass media din Parlamentul României, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și ONG-urilor care apără libertatea de exprimare și libertatea presei.

Timișoara, 4 martie 2018

 

Iulia Ardelean, director Debanat.ro

Lia Lucia Epure, director Ziua de Vest

Nadia Iucu, redactor șef Televiziunea Europa Nova

Octavian Roșa, redactor șef Renașterea bănățeană

Bogdan Marta, redactor șef Tion.ro

Ciprian Voin, director Opiniatimisoarei.ro

Dragoș Boța, editor șef Pressalert.ro

Adrian Marcu, director Banatulazi.ro

Ovidiu Vărădeanu, reporter corespondent

Gelu Chetrariuc, director Sursadevest.ro

Ovidiu Mărăscu, editor Banatulmeu.ro

Petre Irimuș, editor TimisoaraStiri.ro

Sorin Mărăscu, editor Gazetadinvest.ro

Petronela Axinte, corespondent România TV

Daniel Dancea, jurnalist

Comentarii

comentarii