Acasă Actualitate Protest în Serbia! Nicu Ciobanu, scriitorul român cenzurat, a respins premiul pentru...

Protest în Serbia! Nicu Ciobanu, scriitorul român cenzurat, a respins premiul pentru cea mai bună carte a anului

DISTRIBUIȚI

Vineri, 3 decembrie, editura Libertatea din Panciova, Serbia, în cadrul manifestării ,,Un an editorial într-o singură zi”, a decernat premiile Cartea Anului Editorial celei mai bune cărți editate în anul 2019, respectiv 2020.

În vederea premierii au fost luate în discuție toate volumele editate, apreciindu-se varietatea lucrărilor, interesul aparte pe care îl prezintă fiecare dintre ele, calitatea lor grafică și editorială.

Membrii juriului: prof. dr. Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara), dr. Eufrozina Greoneanț și drd. Eva Iova Șimon (redactor-șef al săptămânalului Foaia românească – Jula) au avut aprecieri pentru volumul de eseuri al lui Slavco Almăjan, Fuga de margine, subliniind luciditatea scriiturii, profunzimea argumentației și claritatea stilistică.

Propunerea de Cartea Anului 2019 la editura Libertatea, agreată de toți membrii juriului, a fost pentru volumul 7 decenii de beletristică, mic dicționar de cărți și autori (1945-2018) deVasa Barbu și Nicu Ciobanu.

În expunerea de motive președinta juriului, prof. dr. Otilia Hedeșan a menționat: „Este vorba despre o lucrare vastă și foarte atent documentată; este o sinteză a beletristicii în limba română din Serbia; este o adevărată enciclopedie care are valoare documentară, dar și de instrument de lucru; este o lucrare extrem de utilă deopotrivă pentru comunitatea românilor din Serbia, dar și pentru orice persoană interesată de studiul vieții literare a comunității românilor din Serbia; este un text care uzează de o limbă română de calitate și este bine redactat.”

În acordarea premiului Cartea Anului 2020, membrii juriului au avut aprecieri pentru antologia Lirica româno-sârbă, de Nicu Ciobanu și Slavomir Gvozdenovici din Timișoara, subliniind originalitatea ideii de a pune împreună, între paginile aceluiași volum, lucrări ale poeților din două minorități, cea a românilor din Serbia, respectiv cea a sârbilor din România. Premiul Cartea Anului 2020 la editura Libertatea a fost acordat, post-mortem, Eugeniei Bălteanu pentru romanul Casa soarelui răsare.

La festivitatea de decernare a premiilor, Nicu Ciobanu, coautorul cărții 7 decenii de beletristică, mic dicționar de cărți și autori (1945-2018), în cuvântarea sa a ținut să precizeze că este pus într-o situație penibilă dacă ar trebui să primească un premiu de la o instituție pe care nu o mai regăsește în inima sa, cu care nu mai împărtășeste aceleași valori. În această lume oamenii sunt urmăriți, ascultați, înregistrați, li se fură e-mailurile, libertatea presei e pusă sub semnul grav al întrebării, chiar el fiind unul dintre cei cenzurați, fapt pentru care pentru ultima dată participă la o manifestare literară în Casa Libertatea și nici nu va mai colabora la publicațiile acestei Case…

Fiindu-i întreruptă cuvântarea într-un mod ostentativ, forțat să-și termine discursul, Nicu Ciobanu abia a mai reușit să-și anunțe decizia că într-o asemenea realitate, acceptarea premiului este egală cu un gest al ipocriziei.

Ciobanu a respins premiul Cartea Anului Editorial 2019.

”A fost aceasta cea de-a XIX ediție a tradiționalei manifestări livrești și prima la care scriitorul premiat, în semn de protest, refuză premiul. Întreaga atmosferă, dominată de iluzia unei normalități, cu nuanțe kafkiene și în absența scriitorilor români, a generat o amăgire, o copie de nerecunoscut a anilor în care manifestarea ,,Un an editorial într-o singură zi” a fost o zi de sărbătoare, iar scriitorul român a existat cu adevărat”, susține Nicu Ciobanu.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii