Acasă Actualitate Protest inedit în prima zi de şcoală, la Timişoara

Protest inedit în prima zi de şcoală, la Timişoara

320
DISTRIBUIȚI

Mii de dascăli din Timişoara şi din judeţul Timiş se pregătesc de un protest inedit încă din prima zi de şcoală. Cu toţii vor fi atenţi la deputaţii, senatorii, dar şi la consilierii locali şi judeţeni care vor veni să-şi ţină discursurile pompoase în curtea şcolilor. Sunt pregătiţi să le întoarcă spatele şi să-i lase să vorbească de unii singuri… „Le-am transmis tuturor colegilor şi au fost de acord. Imediat ce un politician va începe o cuvântare, în prima zi de şcoală, dascălii îşi vor lua copiii şi vor intra în clase. Întoarcem spatele clasei politice care şi-a bătut destul joc de noi”, spune Virgil Popescu (foto), liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean. Dascălii din Timiş sunt profund nemulţumiţi de disponibilizările din învăţământ, tăierea sporurilor, zilele de concediu fără plată şi îngheţarea salariilor pe cel puţin patru ani.

„Unii lideri de sindicat au orgolii prea mari”

Federaţia Educaţiei Naţionale a cerut deja tuturor membrilor să boicoteze prima zi de şcoală, 14 septembrie. Dascălii sunt hotărâţi să facă o grevă generală pe 5 octombrie, chiar cu prilejul Zilei Educaţiei, iar pe 7 octombrie se anunţă o grevă generală a tuturor bugetarilor. Mesajul dur împotriva clasei politice, lansat de Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş, nu este pe placul aleşilor bănăţeni din Parlamentul României. Deputatul PSD, Maria Barna, care este, practic, vocea „Spiru Haret” Timiş în Parlament, nu este de acord cu fostul ei şef. „Partidele sunt bune doar când sindicatul vrea să-şi pună anumiţi directori. Unii lideri de sindicat au orgolii prea mari. Exemplul lor nu e bun deloc, uită multe lucruri. Au o poziţie duplicitară, dar nu cred că vor fi probleme. Dacă voi participa la deschiderea anului şcolar, sunt sigură că nimeni nu se va retrage în clase, la Timişoara”, ne-a declarat Maria Barna. Acesta a candidat pentru Camera Deputaţilor, din postura de secretar executiv al Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. Lucrurile s-au schimbat, însă, extrem de mult de atunci… Nici senatorul PD-L de Timiş Gheorghe David nu crede că profesorii vor pleca în clase când îi vor auzi discursul. „Am primit mai multe invitaţii şi voi participa la deschiderea anului şcolar. Am făcut-o de mult timp, chiar şi când nu eram senator. Lucrurile trebuie judecate la rece, nu cu ură şi părtinire. Şi eu am multe de spus la legea învăţământului, dar nu cred că vom fi trataţi cu ignoranţă de dascăli în prima zi de şcoală”, spune senatorul Gheorghe David.

Universitarii vor să iasă în stradă

Nemulţumirea este extrem de mare şi în rândul profesorilor universitari din Timişoara. Aceştia ameninţă cu proteste de stradă dacă ministrul Educaţiei, Guvernul Boc şi preşedintele Băsescu nu-şi prezintă de urgenţă demisia. Dascălii din universităţile din vestul ţării vor şi denunţarea pactului pentru educaţie şi respingerea legii unice de salarizare, care plasează personalul din învăţământ în a doua jumătate a scării ierarhice. „Mulţi dintre colegii mei sunt hotărâţi să iasă în stradă. Învăţământul nu mai poate fi folosit doar pentru voturi. Toţi mincinoşii, în frunte cu Ecaterina Andronescu, Boc şi Băsescu, trebuie să-şi dea demisia. Au dovedit cu toţii că nu au coloană vertebrală”, susţine Ilare Bordeaşu, preşedintele pe zona de vest a Sindicatului „Alma Mater”, din învăţământul universitar.
 

Comentarii

comentarii