Acasă Actualitate Protocolul semnat cu cei de la Untold nu este deloc o strategie...

Protocolul semnat cu cei de la Untold nu este deloc o strategie electorală… promite Robu

DISTRIBUIȚI

Pe 23 septembrie, primarul Nicolae Robu a semnat protocolul de colaborare cu UNTOLD S.R.L., la două zile după ce consilierii locali și-au dat girul, nu fără unele discuții în contradictoriu. Reamintim, protocolul obligă primăria să amenajeze spațiul de la aerodromul Cioca, astfel încât să poată fi organizat un festival de mare calibru. În schimb, echipa care a organizat festivalurile Untold și Neversea se obligă să vină cu un studiu de prefezabilitate. Protocolul mai prevede și faptul că o perioadă de timp, solicitată de cei de la UNTOLD S.R.L. pentru organizarea și desfășurarea evenimentului, să le fie rezervată.

Atât în ședința Consiliului Local de luni, cât și în conferința de presă de miercuri, primarul a dat asigurări că, deși se află în tratative de mai mult timp cu cei de la Untold – din 2018, mai exact, a transmis reprezentantul UNTOLD S.R.L. – , semnarea de abia acum a protocolului nu este, în niciun caz, o metodă alternativă de promovare electorală. „Arată faptul că noi muncim până în ultima clipă, ca și cum duminică nu ar fi alegeri”, a spus, printre altele, în cadrul conferinței de presă de miercuri. Pentru reprezentanții „presei-nepresă” era cumva de așteptat să nu îl ia pe deplin în serios pe edil, dar și angajații primăriei prezenți la eveniment au zâmbit puțin, mai pe „sub mustață”.

De remarcat și că, deși locul de desfășurare al viitorul festival a fost anunțat drept Aerodromul Cioca, în fapt, cel puțin pentru moment, acesta este o parcelă de lângă baza aeriană, un teren de circa 40 de hectare deținut de primărie, momentan doar câmp, unde, anul trecut, au fost amenajate spații de parcare la Festivalul Flight. Chiar în drumul spre acel teren, unde s-a ținut conferința de miercuri, mașina în care se afla primarul, vestitul Mercedes cu numere de înmatriculare TM01PMT, condus de șoferul Vasile, a ratat intrarea și a trebuit să întoarcă.

Revenind, în fapt, La Cioca, Consiliul Județean deține clădirile, în timp ce primăria deține „efectiv terenul doar de sub clădiri”, după cum a spus Robu. Destul de posibil este și că primarul se așteaptă ca după alegerile din 27 septembrie să rămână în funcție, iar la Consiliul Județean să ajungă un președinte și o majoritate mai pe placul său. Chiar el, în timpul conferinței, a spus că nu exclude o viitoare colaborare cu CJT-ul, dacă va fi necesară o extindere.

În ședința Consiliului Județean Timiș, desfășurată tot miercuri, aproximativ în același timp cu conferința primăriei, Viorel Coifan, fostul președinte al PNL Timiș, aflat cel mai probabil la ultima ședință a lui aici, după ce nu a mai fost numit pe listele PNL la alegerile din 27 septembrie, a ridicat această problemă.

„Astăzi, în ultima ședință a Consiliului Județean, la solicitarea mea referitoare la evoluția revitalizării Aerodromului Cioca, dl.președinte Dobra a afirmat răspicat: «CJT deține la Cioca aprox. 45 ha, dintre care 15 ha sunt destinați aerodromulului pentru zboruri de agrement, activități turistice, etc. iar cca. 30 ha sunt destinate pt. activități culturale organizate sub egida CJT». Primăria Timișoara, sau mai corect Consiliul Local, deține aprox. 40 ha de teren între liziera păduricii și gardul ce marchează o latură a aerodromului. Acolo se pot organiza spectacolele propuse de reprezentanții clujeni. De altfel semnarea protocolului s-a făcut într-un cort instalat pe acel teren”, a scris Coifan, pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Coifan a amintit, în timpul ședinței, că joi va fi semnat la CJT contractul pentru recertificarea pistei de decolare. În plus, acesta a ținut să menționeze și că la Caransebeș există deja un astfel de aerodrom. Firma care a făcut certificarea acolo este cea care a contestat licitația pentru Cioca și, deci, a întârziat procedurile, a mai remarcat liberalul.

„Cu titlu informativ amintesc că mâine, 24 septembrie, se va semna cu reprezentanții firmei câștigătoare contractul referitor la recertificarea pistei de decolare/aterizare. Sunt prevăzute fonduri din bugetul local pe 2020 pt. construirea de facilități necesare funcționării acestui aerodrom edificat în 1937 și care a fost cândva o mândrie a Timișoarei. Interesant este ce se va întâmpla cu clădirile – corp central, hangar, turn control, etc. care aparțin Primăriei și care se află într-o stare deplorabilă. Administrația locală de la Caransebeș a știut cum să rezolve problema și au revitalizat micul aeroport într-unul modern ce va asigura pe timp de iarnă transportul turiștilor ce vor să schieze pe Muntele Mic sau Semenic. Timișorenii, iubitorii ai sporturilor conexe aviației, zboară cu planoarele la Șiria, sar cu parașutele la Arad, și – mai nou – se duc la Remetea sau Buziaș pentru a zbura. Ratăm șansa ca în euroregiunea DKMT să fim singurii care avem la Timișoara un hub aeronautic – aeroportul Traian Vuia și aerodromul Cioca. Să auzim numai de bine!”, se mai arată în postarea lui Coifan.

Revenind la protocolul semnat de Robu cu Bogdan Buta, reprezentantul UNTOLD S.R.L., în timpul conferinței Robu a spus: „Vom demara, așadar, o investiție importantă, nu neapărat foarte, foarte costisitoare – noi nu putem să vorbim acum despre sume –, dar așa după simț, nu prea costisitoare. Va fi una extrem de benefică pentru orașul nostru. Va adăuga o valoare deosebită orașului nostru, o valență care până acum i-a lipsit”.

Robu a ținut și să prezinte punctul său de vedere referitor la conceptul festivalului care urmează să se desfășoare acolo: „Vreau să punctez foarte clar: să nu se facă confuzii plecând de la faptul că societatea se cheamă Untold. Nici noi, nici societatea Untold nu ne propunem să organizăm o replică a festivalului Untold, devenit atât de faimos. Ar fi un nonsens! Noi vrem să venim cu un concept de festival pe o altă nișă, și anume pe spectacole live. Noi pe asta vrem să ne profilăm. Deja avem o anumită conscrare pe festivaluri de anvergură mai mică, așa cum am organizat noi, pe zona live”.

Pe de altă parte, Buta a ținut să combată punctul de vedere că societatea pe care o conduce vrea doar să profite de facilitățile care urmează să fie făcute din bani publici: „Ne dorim mereu să promovăm și să sprijinim comunitățile locale unde facem evenimentele. Noi avem contribuții strategice în orice loc mergem, nu doar prin festival cu toate plusurile pe care le aduce (impact economic, local, turistic, imagine internațională), dar și prin faptul că înțelegem fiecare loc și propunem o strategie care să pună în valoare cât mai bine orașul și zona respectivă”. Atât el, cât și Robu au spus că inclusiv alți organizatori de evenimente sunt bine-veniți în locația din zona Aerodromului Cioca, poate chiar UNTOLD S.R.L. să vină cu evenimente conexe festivalului, tot aici.

În 2022, varianta optimistă, lansată de Robu, sau 2023, varianta realistă, propusă de Buta, ar urma să se desfășoare prima ediție a festivalului. Cei doi au explicat că pentru ceea ce își doresc să amenajeze aici este nevoie de mult timp. Cum este în ultima săptămână înainte de alegeri, edilul nu a ezitat să aducă în discuție alte idei discutate în ultima vreme, „posibile” viitoare amenajări lângă Cioca: amenajarea unui lac artificial, idee lansată nu de mult de primar, fără planuri concrete, și plantarea unei largi perdele de copaci, idee propusă de mai mult timp și subiect abordat de mai mulți contracandidați ai lui Robu, dar nu exclusiv pentru Aerodromul Cioca, ci în jurul întregului oraș.

Comentarii

comentarii