Acasă Actualitate Protopopul Timişoarei, preotul Zaharia Pereş, după încheierea ITO 2023: “Tinerii au purtat...

Protopopul Timişoarei, preotul Zaharia Pereş, după încheierea ITO 2023: “Tinerii au purtat mesajul prieteniei, fără droguri. În urma lor a rămas parfum de trandafir”

DISTRIBUIȚI

Protopopul Timişoarei, preot Zaharia Pereş, implicat în organizarea ITO 2023, a declarat, duminică, la sfârşitul sfintei liturghii, că cei peste 5.000 de participanţi la eveniment, tineri şi ierarhi din zeci de ţări de pe toate continentele, au purtat cu ei mesajul prieteniei frumoase, curate, fără droguri. El a mai spus că ITO 2023 a demonstrat că în România încă mai sunt tineri educaţi, frumoşi, curaţi şi că mai există speranţă într-un viitor mai bun, unde pot rămâne, nefiind obligaţi să părăsească ţara pentru alte destinaţii cu obiceiuri şi valori străine de cele ale tradiţionale, ale poporului român.

“Au avut loc manifestări în locuri publice, au fost marşuri, evenimente culturale, artistice, ştiinţifice, religioase. La miezul nopţii s-a făcut linişte, cu toţii s-au retras din spaţiile publice deschise, iar în urma miilor de participanţi, locurile au rămas curate, sticle, doze sau ambalaje din hârtie au fost adunate în saci de către voluntari şi depuse în locurile special amenajate. În fiecare seară, oraşul a rămas curat, iar Poliţia nu a fost nevoită să intervină în nici măcar un caz antisocial, de alcoolism sau consum de droguri. Au fost patru zile în care bărbaţii au fost bărbaţi de la început până la sfârşit, fără a schimba rochii sau pantofi cu tocuri. Tinerii ortodocşi au demonstrat că ITO 2023 nu a însemnat Untold sau alte evenimente, din alte oraşe, soldate cu urmări urâte. În urma tinerilor de la ITO 2023 a rămas parfum de trandafir. Au dat dovadă de cultură, de educaţie; o educaţie în adevăratul sens al cuvântului. Ei ne-au dat speranţa că România nu este pierdută, că încă mai are tineri care să o salveze prin comportament, atitudine, educaţie, respectând adevăratele valori ale acestui popor. Încă mai există speranţă că astfel de tineri nu vor pleca din ţară în locuri cu obiceiuri şi valori străine de cele ale neamului nostru şi că pot construi România frumoasă, cu adevărat educată. Au arătat că ortodoxia înseamnă prietenie normală şi respect”, a spus protopopul Timişoarei, Zaharia Pereş.

La Timişoara s-a încheiat, duminică, cea de-a VII-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi (ITO) din întreaga lume, desfăşurată în perioada 31 august – 3 septembrie, sub sloganul creştin “Voi sunteţi prietenii Mei”, care a reunit peste 5.000 de participanţi. Torţa #ITO 2023 a fost predată de către Mitropolitul Ioan al Banatului tinerilor reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, unde se va desfăşura viitoarea ediţie a ITO2025, celebrând împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române.

Comentarii

comentarii